Poliția Constanța, trimisă la „școala de corecție”: șefi „din import” și structuri desființate
0Poliția Județului Constanța, exemplu de rele practici la nivel de țară, după tragedia de la 2 Mai, devine prima instituție din țară care este reformată din temelie pe baza unui proiect - pilot care presupune mai puțini șefi și mai mulți oameni în stradă.

Reformarea Poliției Constanța, care trebuia făcută în 45 de zile, s-a realizat, în cele din urmă, în aproape două luni. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat cum se va desfășura, de acum înainte, activitatea celui mai greu, dar și a celui mai hulit inspectorat din țară.
Structuri desființate
Poliția va fi structurată pe trei piloni, iar multe dintre structurile din județ și port vor fi „încorporate” în IPJ Constanța, cum ar fi Poliția Transporturi, Poliția Port, dar și structura de combatere a Crimei Organizate din Portul Constanța.
Practic, a afirmat ministrul Cătălin Predoiu, dacă până acum erau opt șefi de Poliție, acum vor mai rămâne doar trei: inspectorul șef al IPJ Constanța, șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale. A fost necesară acesta comasare a structurilor, din care o parte se subordonau înainte Inspectoratului General al Poliției Române, pentru că multe atribuții și misiuni se suprapuneau.
Vor fi trei piloni ai activității Poliției Constanța: cel de ordine publică și rutieră, pilonul judiciar și pilonul-suport, acesta din urmă fiind coordonat direct de inspectorul șef. Totodată, segmentul din Autostrada A2 și A4 care traversează Constanța nu vor mai fi în competentă Poliției Autostrăzi, ci a poliției Rutiere Constanța.
„Vârfurile” IPJ Constanța au fost aduse din import: Predoiu trimite la Constanța pe funcțiile de inspector șef și adjunct doi comisari șefi din Ilfov (Dumitru Bîltag) și Mureș (Daniel Cătană). Primul e deja contestat: presa locală a scris că are legături cu clanurile și a fost filmat în timp ce conducea cu 103 km/h.
Plan nerealist
Cătălin Predoiu a spus că vrea să vadă mai mulți polițiști în stradă și mai puțini în scaune, care să lucreze mai eficient și care să nu mai fie nevoiți să raporteze la câte cinci șefi, înainte de a se lua o decizie. De asemenea, a admis că IPJ Constanța este subdimensionat și a suplimentat schema de funcții cu 600 de posturi, pe care vor fi încadrați absolvenți de școli de poliție, fost polițiști sau chiar jandarmi.
Polițiștii consideră nerealist planul lui Predoiu care vrea să aducă absolvenții promoției 2023 să lucreze la Constanța, unul dintre orașele cu cele mai mari chirii din țară: „Vor să aducă masiv din promoția 2023 la IPJ Constanța. Pe acei tineri absolvenți i-a întrebat cineva dacă își doresc asta? Unii au învățat să ia note mari că să poată alege județele de baștină. Din Constanța avem spre zero absolvenți de școli, de zeci de ani. Tinerii de la Constanța se orientează spre alte meserii, vor altfel de cariere. Deci Poliția trebuie să le plătească chirie tuturor celor pe care vrea să îi aducă. La salariile lor, o să le dea vreo 400 lei/lună. Iar chiriile la Constanța sunt de minimum 300 euro. Ia ziceți, cine ar veni la Constanța în asemenea condiții?“, spune un polițist.
„Încerc să înțeleg care e marea schimbare. Că în afară de comandă unică nu prea văd nicio idee strălucită, care chiar să poată fi aplicată. În plus, toate structurile operative trebuie coordonate de la firul ierbii, și pentru asta ai nevoie de manager chiar acolo. El creează ierarhii noi, peste cele existente deja. Și dacă un singur șef dă un rateu, se duce naibii pilonul lui Predoiu“, a declarat unul dintre ofițerii cu experiență din IPJ Constanța.
Un alt ofițer cu experiență spune că nu vede nicio soluție concretă pentru acoperirea străzii.
„Mă așteptam la un sistem Big Brother, ceva eficient, performant… Dar nu - tot patrule, tot vizibilitate... Ei promit polițist de proximitate la 2-3.000 oameni. Sunt 750.000 în județ, faceți un calcul“, explică acesta.
La rândul său, șeful sindicatului Europol, Cosmin Andreică, spune că și-ar fi dorit ca acest proiect să fie asumat de cineva, să aibă un termen de analiză și dacă va eșua, cineva să fie tras la răspundere.
„La acest moment, e pentru prima dată când MAI recunoaște și admite că nu a avut oameni să acopere serviciul polițienesc, de aceea au suplimentat cu 600 de posturi. Oricum, pe proiect sunt doar chestiuni de formă, cum ar fi că se fluidizează lanțul ierarhic, nu mai dă polițistul explicații la cinci șefi, ci doar la doi, ceea ce este bine, însă lipsesc cu desăvârșire măsurile de digitalizare, așa că vom lucra în continuare cu pixul, hârtia și mapa”, a spus Andreica.
Potrivit lui Vasile Zelca, președinte SNPPC, lipsa de predictibilitate, în acest moment, în salarizare, carieră și pensionare fac aproape imposibil de implementat acest proiect.
„Va fi foarte greu să aduci la Constanța 800 de polițiști pe care să îi și pregătești și care să îți și rămână în sistem. Se dorește să fie mai mulți polițiști în stradă. SNPPC va fi foarte atent în legătură cu implementarea acestui proiect care presupune multă resursă umană”, a afirmat Zelca.