Video 19 noiembrie: Ziua în care s-a născut actrița Oana Ștefănescu și fabulosul Pele marchează golul cu numărul 1.000 VIDEO

1
Publicat:

La 19 noiembrie 1923 s-a născut criticul literar Monica Lovinescu, iar în anul 1933 s-a născut jurnalistul Larry King. În aceeași zi, dar în anul 1969, fotbalistul Pele a marcat cel de-al 1.000-lea gol.

Oana Ștefănescu
Oana Ștefănescu a murit la 23 ianuarie 2021. foto news.ro (Arhivă)

19 noiembrie 1923: S-a născut criticul literar Monica Lovinescu 

Monica Lovinescu.
Monica Lovinescu la Paris. Foto: Gerard cohen / Wikimedia Commons (Arhivă)

Născută la București, Monica Lovinescu a fost fiica celebrului critic literar Eugen Ionescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu. În anul 1931, la vârsta de doar opt ani, i-a fost publicat un basm în revista „Dimineața copiilor”, iar șapte ani mai târziu au fost publice nuvele și schițe în revistele „Vremea” și „Kalende”, sub pseudonimul Ioana Tăutu. 

Monica Lovinescu a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității din București. După decesul tatălui său, în anul 1943, a publicat romanul „În contratimp” în „Revista Fundațiilor Regale”.  

În luna septembrie a anului 1947 a plecat în Franța, unde a și cerut în primele zile ale anului 1948 azil politic.  În anul 1962 a început colaborarea cu Radio Europa Liberă, unde avea două emisiuni săptămânale: „Actualitatea culturală românească” și „Teze și Antiteze la Paris”, care au avut o mare influenţă și popularitate în România comunistă. 

În anul 1977, Nicolae Ceaușescu a cerut uciderea ei, chiar în ajunul sosirii la Paris a lui Paul Goma, pentru a cărui eliberare luptase luni de zile. Ea a fost bătută, în curtea locuinței sale din Paris, de doi agenți palestinieni trimiși de Securitate la ordinele dictatorului român. 

Monica Lovinescu a murit la 20 aprilie 2008, la vârsta de 85 de ani, în apropiere de Paris. 

19 noiembrie 1933: S-a născut jurnalistul Larry King

Larry King
Larry King a murit la 23 ianuarie 2021. foto getty images (Arhivă)

Născut în Brookyn, New York, Larry King a devenit cunoscut în anii 1970 cu emisiunea radio „The Larry King Show”. Ulterior, din anul 1985 și până în decembrie 2010, el a realizat și prezentat „Larry King Live” la CNN. 

Jurnalistul a câștigat un Premiu Emmy, două premii Peabody şi zece premii Cable ACE. În 1989, a fost inclus în Radio Hall of Fame. 

Larry King a fost căsătorit de opt ori cu şapte femei.  El a murit la 23 ianuarie 2021, la vârsta de 87 de ani. 

19 noiembrie 1937: S-a născut actorul român Ioan Fiscuteanu 

Născut la Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, Ioan Fiscuteanu a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. A fost actor al Teatrului Naţional Târgu Mureş, unde a jucat peste 60 de roluri. 

Actorul, cunoscut în special pentru rolul interpretat în filmul „Moartea domnului Lăzărescu”, a murit la 8 decembrie 2007, la vârsta de 70 de ani. 

Din filmografia sa amintim: „Stop cadru la masă”, „Fructe de pădure”, „Emisia continuă”, „Timpul liber”, „Prea târziu” și „Turnul din Pisa”. 

19 noiembrie 1939: S-a născut fostul președinte al României, Emil Constantinescu

Emil Constantinescu și Bill Clinton
Emil Constantinescu și Bill Clinton. Foto: Arhivă

Născut la Tighina, Emil Constantinescu a ocupat funcția de președinte al României din anul 1996 și până în 2000. A urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Ulterior, s-a înscris la Facultatea de Geologie – Geografie. 

După căderea regimului comunist a fost ales prorector și rector al Universității București, președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, membru al Comitetului permanent al Asociației Universităților Europene și membru al Asociației Internaționale a Președinților de Universități. 

În perioada mandatului său prezidenţial, România s-a angajat într-un larg proces de reformă în economie, justiţie şi administraţie. A fost accelerată privatizarea şi restructurarea industriei de stat. S-au adoptat legea de restituire a terenurilor agricole şi pădurilor confiscate de regimul comunist, legea de acces la dosarele întocmite de poliţia politică a fostului Departament de Securitate, legea bugetelor locale, legile de combatere a corupţiei şi a spălării banilor. Au fost modificate şi completate legea administraţiei locale, Codul penal, garanţiile pentru respectarea drepturilor omului în procesele penale şi civile. Ca mediator între autorităţile statului, Preşedintele Constantinescu a reuşit să solidarizeze forţele politice şi societatea civilă în depăşirea unor momente de criză guvernamentală, parlamentară şi socială, în soluţionarea unor probleme esenţiale privind regimul juridic al proprietăţii. 

Preşedintele Constantinescu a îndreptat în mod hotărât ţara spre intrarea în NATO şi UE. A lansat, împreună cu preşedintele Bill Clinton la Bucureşti „Parteneriatul Strategic România-SUA” şi România a obţinut începerea negocierii de aderare la UE (Helsinki 1999) şi stabilirea unui număr de 36 de europarlamentari (Nisa 2000)”, conform site-ului personal

19 noiembrie 1960: S-a născut actrița Oana Ștefănescu

 Oana Ștefănescu
Oana Ștefănescu a murit la vârsta de 60 de ani. Foto: Arhivă

Născută la București, Oana Ştefănescu a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”. A debutat pe scena Teatrului Odeon în spectacolul „Mincinosul”, după Carlo Goldoni, în regia Vlad Mugur, care a avut premiera pe 11 octombrie 1991. 

De-a lungul anilor, ea a fost recompensată cu mai multe premii: pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana, în „Scrisorile călugăriței portugheze”, cea mai bună actriţă pentru rolul interpretat în „Antigona”, cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana în filmul „Îmi pierd mințile și îmi pare rău”- Premiul UCIN, conform Teatrului Odeon. 

A fost căsătorită cu actorul Ionel Mihăilescu. Actrița Oana Ștefănescu a murit la 23 ianuarie 2021, la vârsta de 60 de ani. 

Din filmografia sa amintim: „Minte-mă frumos”, „Minte-mă frumos în Centrul Vechi”, „Funeralii fericite”, „Efectul Genovese” și „Cu un pas înainte”.  

19 noiembrie 1969: Celebrul fotbalist Pele a marcat cel de-al 1.000-lea gol

În urmă cu 54 de ani, celebrul Pele reușea să înscrie golul cu numărul 1.000 în partida cu Vasco da Gama. Astfel, FC Santos, echipa la care evolua, a obținut victoria. 

După victoria obținută,  compozitorul brazilian Eduardo Techa a compus în cinstea autorului golului o „Suită pentru fotbal”.  

Pele
Pele a murit la 29 decembrie 2022. Foto: gettyimages (Arhivă)

Amintim faptul că Edson Arantes do Nascimento, cunoscut drept Pele, a murit la 29 decembrie 2022, la vârsta de 82 de ani. Pele este singurul jucător din istorie care a reușit să câștige trei Cupe Mondiale, în anii 1958, 1962 și 1970. 

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite