Termenul „Calendarul Advent”, un „must have” în discursurile personalităților. Ce reprezintă, de fapt

0
Publicat:

Tot mai multe personaje publice folosesc în această perioadă termenul de „Calendar Advent”, însă cu înțelesul comercial al acestuia. Preotul Christian Plajer explică de unde provine termenul

Coroana de Advent FOTO conceito.com
Coroana de Advent FOTO conceito.com

În ultima perioadă, a devenit obligatoriu ca în discursurile personalităților, în special din România, să se amintească de Calendarul Advent. Discursurile publice din această perioadă au un efect important asupra celor care le aud, deoarece amintirea termenului îi duce cu gândul la Crăciun și le transmite o senzație plăcută.

Chiar și atunci (sau, poate, mai ales) când aduc în discuție unele evenimente mai puțin dorite, politicienii folosesc acest termen. De exemplu, Primăria Brașov spune că, urmare a unei ordonanțe a Guvernului, nu poate fae toate cheltuielile pentru sărbătorile de iarnă în același timp, astfel că este nevoie să anunțe surprizele „precum Calendarul Advent”.

Dacă este să ne luăm după comercianți, Calendarul de Advent este o tradiție iubită în multe culturi din întreaga lume, în special în timpul sărbătorii de Crăciun, un obiect special utilizat pentru a număra zilele până la venirea Crăciunului și pentru a crea o anticipare plină de așteptare pentru această zi specială.

De unde vine termenul de „Calendar Advent”

Dar de unde vine acest obicei al Calendarului Advent? A explicat Christian Plajer, prim-preot al Bisericii Evanghelice CA din Brașov, din care face parte și Biserica Neagră.

Credința aceasta începe în secolul al XIX-lea în Germania, Hinrich Wichern, personaj foarte cunoscut în protestantism, a înființat o casă de copii, într-o perioadă de industrializare în care multe familii erau dezorientate, copiii nu aveau unde să rămână și, atunci, i-a primit în această casă și copiii tot întrebau când vine Crăciunul, câte zile mai sunt până la Crăciun. Și atunci, ca să nu răspundă de zeci de ori pe zi, a luat o roată de căruță, a dat niște găuri și a înfipt în acele găuri niște lumânări”, a explicat Christian Plajer.

Sunt patru lumânări, care se aprind una câte una în fiecare dintre cele patru duminici de dinaintea sărbătorii Nașterii Domnului. Numărul lumânărilor corespundea întregii perioade de Advent: erau patru duminici marcate cu patru lumânări albe și restul zilelor aveau lumânări roșii.

Astăzi, din această tradiție, se păstrează coronița de brad cu patru lumânări. În fiecare casă a comunității evanghelice sau sală de întrunire există această coroniță, iar membrii comunității au și alte evenimente speciale pentru toate vârstele.  Comunitatea se întâlnește în fiecare duminică la Biserica Neagră și la grădinița acesteia tinerii fac turtă dulce de casă.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite