Dune ca-n filmele SF pe plaja de la Mamaia. Furtuna a „mușcat” serios din maluri și a erodat țărmul FOTO

0
Publicat:

Furtunile de pe litoral au „mușcat” serios din maluri și au creat o diferență de nivel de aproape un metru înălțime între plajă și apă, în anumite zone din stațiunea Mamaia.

Furtuna a erodat țărmul la Mamaia FOTO Antonia Ispas
Furtuna a erodat țărmul la Mamaia FOTO Antonia Ispas

Recent înnisipate, plajele din stațiunea Mamaia au cedat, în câteva zone, sub furia valurilor. În zona de nord a stațiunii, de exemplu, pe o lungime de aproximativ 300 de metri, între plajă și linia mării s-a creat o „ruptură” de nivel de aproximativ un metru.

 Practic, ca să ajungi în acest moment la mare, trebuie să cobori niște dune, până la țărm.   La fel s-a întâmplat și anul trecut când, în aceeași zonă, diferența de nivel era și de doi metri. 

Dune ca-n filmele SF la Mamaia FOTO Antonia Ispas
Dune ca-n filmele SF la Mamaia FOTO Antonia Ispas

Specialiștii spun că fenomenul este normal: se manifestă cu precădere în zona unde apa este adâncă la mal, după lucrările de înisipare, tendința fiind aceea de a nivela. 

„Este vorba despre echilibrarea dintre plaja emersă și plaja submersă, așa cum se așteptau, de fapt, proiectanții și constructorii plajei. Practic, se aduce o parte din nisipul din sursă marină în zona de plajă submersă ca să ridice nivelul aici pentru că, în continuare, apa în Mamaia este adâncă. Se va realiza un echilibru, sunt chiar așteptate aceste furtuni de iarnă, ca să se realizeze această echilibrare”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe. 

Specialiștii numesc acest fenomen cliffing și spun că se așteptau la el, pe plajele nou înnisipate. Tocmai pentru ca valurile să nu erodeze tot, au lărgit plajele în Mamaia chiar și cu 300 de metri, în unele zone.

Furtuna a „mușcat” din maluri pe plaja de la Mamaia FOTO Antonia Ispas
Furtuna a „mușcat” din maluri pe plaja de la Mamaia FOTO Antonia Ispas

 „Fenomenul de cliffing are loc pe tot litoralul românesc și se manifestă în funcție de intensitatea valurilor, în contact cu malul marii. Din cauza intensității foarte mari se produce mai ales în stațiunea Mamaia, pentru că structura profilului de plajă este alcătuit din nisip cu multă scoică și de aceea e preponderent aici. După ce trece iarna, vom nivela zona cu utilaje și vom aduce plaja la starea normală de funcționare”, a declarat Hristu Uzun, directorul Direcției Apele Române Dobrogea Litoral.

Gropile din mare vor dispărea

Specialiștii au explicat și de ce ultimele furtuni au fost mai violente decât în mod normal și au avut efecte mai vizibile.

„Când avem diferențe între temperatura apei mării și temperatura aerului, acest lucru amplifică efectul furtunii. Dacă ne referim la situația de pe plajă, avem acele micro faleze care uneori ajung și la doi metri înălțime în partea de centru- nord a stațiunii Mamaia. Toate aceste valuri vor avea un rol în reglarea plajei submerse a stațiunii Mamaia, în sensul că acele gropi din apa mării vor fi încet-încet nivelate, însă va mai dura câțiva ani de acum încolo”, a declarat Răzvan Timofte, director al Institutului Național de Cercetare din Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”.

image

Cu alte cuvinte, dacă în sezonul estival care a trecut turiștii s-au plâns că apa mării este foarte adâncă, în stațiunea Mamaia, la doar câțiva metri de mal, pe viitor acestea vor dispărea.

Cei care se plimbă pe malul mării spun că au parte de o priveliște pe cinste și pot face fotografii spectaculoase. 

„Arată că în filmele science fiction cu aceste dune, ce pot să spun! Natura își urmează cursul și sunt sigur că până la vară, când vin turiștii, lucrurile vor reveni la normal”, a declarat un tânăr.  

Întreg litoralul românesc a fost afectat de acest fenomen de cliffing, după furtunile puternice din 16 și 25 noiembrie. Efectele s-au simțit cu precădere pe suprafața cuprinsă între Sulina și Sfântu Gheorghe, unde s-au produs breșe în cordonul litoral, spun specialiștii, și s-a ajuns la situația în care zonele din spatele plajelor propriu-zise să fie inundate de mare.  

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite