Video Amfiteatrul antic „restaurat” cu tribune metalice, de nerecunoscut în Ulpia Traiana Sarmizegetusa VIDEO
0Lucrările de restaurare care cuprind Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa se apropie de final, dar proiectul are șanse minime de a fi realizat în termenul prevăzut, decembrie 2023. Monumentul antic este dotat în aceste zile cu tribune metalice (video).

Turiștii care vizitează Ulpia Traiana Sarmizegetusa, rămășițele primului oraș antic înființat de romani pe teritoriul Daciei, aflate în județul Hunedoara, vor găsi amfiteatrul antic din situl arheologic cu o înfățișare complet schimbată.
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa este restaurat, însă ceea ce poate stârni surprinderea oaspeților este soluția aleasă de specialiști pentru a-l repune în valoare.
În aceste zile, constructorii montează pe o latură a monumentului antic tribune metalice.
Gradenele vor fi detașabile și vor fi folosite pentru spectatorii care vor asista la evenimentele plănuite în arena romană după finalizarea lucrărilor de restaurare.
„S-a propus realizarea de gradene pe câteva sectoare ale laturilor sudice și nordice, din structură metalică zincată, independentă de structura istorică, sprijinită pe dale de beton prefabricat așezate pe pat de pământ și susținute de stâlpi care să asigure panta arenei romane. Așadar, gradenele noi nu vor fi reconstruite pe structura istorică existentă și vor fi amplasate doar spre interiorul amfiteatrului. Extragerea acestora se va putea realiza fără a produce daune asupra monumentului istoric, fiind astfel o intervenție reversibilă”, arăta Consiliul Județean Hunedoara, beneficiarul proiectului de restaurare a monumentului, derulat cu fonduri europene.









































Gradenele vor putea găzdui până la 500 de spectatori, iar arena va fi amenajată, la rândul ei, cu pământ stabilizat. Pe latura de est va fi amplasată o scenă pentru evenimente, din structură metalică, demontabilă și ea. Casetele dintre zidurile amfiteatrului se vor umple cu pământ, acoperit cu vegetație, se arată în proiect.
Lucrările întârziate, prelungite și în 2024
Lucrările de restaurare care cuprind Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa sunt estimate la cinci milioane de euro și au fost finanțate aproape în întregime prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020.

Ele au început cu întârziere, din cauza procedurilor de proiectare și de licitație prelungite, spun reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, iar termenul de finalizare a investiției anunțat la semnarea contractului este luna decembrie a anului 2023.
Pentru că este aproape imposibil ca restaurarea să fie finalizată în următoarele zile, termenul de finalizare va fi prelungit până în decembrie 2024. Pentru restul de lucrări ce va fi executat anul viitor, fondurile prin Programul Operațional Regional nu vor mai fi alocate proiectului, însă investiția, pentru care Consiliul Județean Hunedoara a depus la ADR Vest o solicitare de etapizare, va primi finanțare prin Prorgramul Regional Vest 2021-2027.
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost descoperit în secolul al XIX-lea, iar de-a lungul timpului a trecut prin mai multe etape de cercetare, restaurare și conservare, cele mai ample fiind derulate în anii ’60.
Capitala romană, întemeiată de împăratul Traian
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa (video) a fost întemeiată de împăratul Traian în jurul anului 106 şi a fost transformată în capitala noii provincii cucerite de armatele romane.
Vechile ruine ale coloniei antice ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare la poalele Retezatului şi ale Munţilor Poiana Ruscăi. Complexul arheologic se află în apropiere de Haţeg şi de vechile Porţi de Fier ale Transilvaniei, o trecătoare importantă care lega Banatul şi sudul ţării de Ardeal, prin Ţara Haţegului.
Ruinele capitalei romane dezvăluie un fost oraş cosmopolit şi înfloritor din Antichitate, o aşezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative şi palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane şi cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.