Descoperire epocală: Pacienții cu Parkinson pot merge din nou cu ajutorul unor costume robotice portabile VIDEO
0Universitățile Harvard și Boston au dezvoltat un dispozitiv care mărește lungimea pasului, prevenind fenomenul de "înghețare" - momentul în care o persoană cu Parkinson își pierde brusc capacitatea de a-și mișca picioarele.

Înghețarea reprezintă unul dintre simptomele cele mai comune ale bolii Parkinson și adesea duce la căderi.
Costumul robotic, purtat în jurul șoldurilor și coapselor, împinge șoldurile în timp ce piciorul se mișcă, ajutând pacientul să facă un pas mai lung.
Echipa a lucrat timp de șase luni cu un bărbat în vârstă de 73 de ani, diagnosticat cu boala Parkinson, care, în ciuda tratamentelor chirurgicale și farmacologice, suferea de episoade de înghețare de peste 10 ori pe zi, ceea ce îl determina să cadă frecvent.
După activarea dispozitivului, efectul a fost instantaneu, eliminând complet înghețarea și permițând bărbatului să meargă mai rapid, mai departe și mai lin.
"Am constatat că o mică asistență mecanică din partea costumului nostru robotic a avut efecte instantanee și a îmbunătățit constant mersul într-o gamă de condiții pentru individul din studiul nostru," a declarat Conor Walsh, profesor de inginerie și științe aplicate la Harvard.
Dispozitivul utilizează acționări cu cablu și senzori purtați în jurul taliei și coapselor, în timp ce algoritmii estimează faza de mers și generează forțe de asistență în concordanță cu mișcarea musculară.
"Deoarece nu înțelegem cu adevărat înghețarea, nu știm cu adevărat de ce această abordare funcționează atât de bine," a declarat Terry Ellis, profesor și șef al departamentului de terapie fizică la Universitatea Boston.
Pacientul, care a dorit să rămână anonim, a declarat că înainte de a încerca noul dispozitiv, înghețarea îl împiedica să se deplaseze și îl forța să se bazeze pe un scooter pentru deplasările în aer liber.
"Costumul mă ajută să fac pași mai lungi și când nu este activ, observ că pot să îmi trag picioarele mult mai mult," a spus el. "M-a ajutat cu adevărat și simt că este un pas înainte. Ar putea să mă ajute să merg mai mult și să-mi mențin calitatea vieții."
În Marea Britanie, spre exemplu, aproximativ 153.000 de oameni trăiesc cu boala Parkinson, iar în prezent nu există medicamente care să prevină progresia bolii. Principalele simptome ale acesteia sunt tremurul, încetineala mișcării și rigiditatea.
Exoscheletele robotice sunt folosite pentru diverse condiții, inclusiv pentru a ajuta pacienții să-și recâștige mobilitatea după un accident vascular cerebral.