Cum s-a ales Franz Beckenbauer cu porecla „Der Kaizer”. Mircea Lucescu: „Mi se pare incredibil și gândul că nu mai este”
0Franz Beckenbauer, declarat cel mai mare fotbalist al Germaniei, a fost grav bolnav în ultimii ani ai vieții. Marele fotbalist s-a stins duminică seara, în pace, după cum a anunțat familia sa.

Beckenbauer a început fotbalul la SC 1906 München, club a cărui bază de pregătire și sediu erau în imediata apropiere a locuinței părinților, în cartierul Giesing, scrie GSP. La 12 ani a făcut pasul la TSV 1860 München, gruparea cea mai veche a metropolei bavareze, dar și cea mai iubită, fiind percepută drept „echipa clasei muncitoare”.
Faima lui Beckenbauer a crescut după ce a ajuns la Bayern München. În 1968 și-a câștigat porecla care avea să-l însoțească toată viața: „Der Kaiser” (n.r. „Împăratul”).
Totul ar fi plecat de la un amical disputat de Bayern la Viena. Atunci s-au făcut mai multe fotografii în oraș, iar el a fost imortalizat alături de-o statuie a împăratului austriac Franz I. Ulterior, fotografia a apărut în presă, într-un articol semnat de Sepp Graf, care, făcând referire la Beckenbauer, a scris „Fußball-Kaiser”, iar expresia s-a răspândit rapid în presă și printre suporteri.
Povestea a fost susținută de Franz Beckenbauer, care a relatat-o în mai multe interviuri.
O altă versiune a fost publicată de săptămânalul Welt am Sonntag. Potrivit acestuia, după primul triumf al lui Bayern în Bundesliga, în 1969, tabloidul Bild l-a desemnat pe Franz, pentru a treia oară consecutiv, cel mai bun jucător din campionat, în baza mediei notelor date de reporterii ziarului de-a lungul întregului sezon.
Dacă lui Gerd Muller, golgeterul munchenezilor, i se zicea „Bomber der Nation”, Beckenbauer a fost declarat „Kaiser der Nation”.
Porecla a câștigat și mai mult în greutate după finala Cupei Germaniei, din 14 iunie 1969. Franz a câștigat atunci duelul cu Reinhard Libuda (Schalke 04), cunoscut drept König von Westfalen (Regele Westfaliei), astfel că presa a căutat ceva mai deosebit pentru mijlocașul de la Bayern și i-a spus „Kaiser".
Mircea Lucescu despre Beckenbauer: „Făcea balet, nu fotbal”
Mircea Lucescu, 78 de ani, spune despre Franz Beckenbauer: „A fost prototipul apărătorului cu spirit ofensiv. Inteligență, eleganță, intuiție de a acoperi spațiile. O legendă care a influențat decisiv fotbalul".

Franz Beckenbauer și Mircea Lucescu au făcut parte din aceeași generație de fotbaliști. Germanul s-a născut pe 11 septembrie 1945. Mircea Lucescu, tot în 1945, cu o lună și jumătate mai devreme, pe 29 iulie.
Luni seară, „Il Luce" a avut prima reacție, trist și îndurerat: „Mi se pare incredibil și gândul că Franz Beckenbauer nu mai este. Îmi pare foarte rău".
Lucescu și-a amintit că Franz a fost jucătorul cu care a schimbat tricoul în aprilie 1970, după amicalul contra Germaniei de la Stuttgart, cu puțin timp înaintea Mondialului din Mexic. „Numărul 4, nu pot uita acel număr. Am făcut egal atunci, 1-1", spune antrenorul român.
„M-a impresionat, l-am admirat profund. Ceea ce făcea el era dincolo de fotbal. Balet, nu fotbal. Cu ce ușurință alerga, părea că dansează, că plutește. Eleganță pură", l-a descris Lucescu.
„Atâtea momente memorabile. Acele imagini rămân pentru eternitate, cu Beckenbauer jucând în semifinala Mondialului din 1970 contra Italiei deși avea brațul drept prins într-un bandaj. Ce caracter avea! Nu și-ar fi lăsat echipa, colegii, orice s-ar fi întâmplat", a continuat antrenorul.
Lucescu spune că toate amintirile sale sunt legate de evoluția lui Beckenbauer: „Întâlnirea cu el și egalul în fața Germaniei au fost un impuls extraordinar pentru noi la turneul final ce a urmat”.
Lucescu îl vede drept „cel mai bun jucător din istorie pe poziția sa”.
„A transformat o zonă de luptă, de tacklinguri, de duritate, într-un spațiu al fotbalului. A fost prototipul jucătorului din fața apărării cu spirit ofensiv, al apărătorului cu spirit ofensiv. Inteligență, intuiție de a acoperi spațiile. O legendă care a influențat decisiv fotbalul", a mai spus Lucescu.