Porumbeii, de la simbolul păcii la paria păsărilor. În mai multe orașe nici măcar nu pot fi hrăniți
0Când afară este ger, animalelor le este mai greu să se hrănească și ajutorul uman la prinde foarte bine. Cu toate acestea, mai multe orașe din țară îi sancționează pe cei care hrănesc porumbeii.

Temperaturile scăzute creează probleme nu doar pentru oameni, ci și pentru animale. Iarna, acestea găsesc mai greu hrană și chiar apă, în special în cazul celor care trăiesc în orașe și sunt obișnuite cu apa de la cișmele, așa cum este cazul păsărilor.
În multe țări, oamenii vin în sprijinul acestora și lasă apă și hrană care să poată fi consumate ușor și, astfel, viețuitoarele să treacă mai ușor peste perioadele geroase. În puține locuri sprijinul vine chiar din partea autorităților și nici la Brașov municipalitatea nu are asemenea preocupări. Dimpotrivă, orașul se numără printre cele care îi pedepsesc pe cei care ajută porumbeii.
„Conform regulamentului privind zonele verzi este interzisă hrănirea porumbeilor, iar amenda este între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice și până la 1.000 de lei pentru persoanele juridice”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Reprezentantul municipalității a mai spus că grija autorităților este să întrețină animalele de zoo și că acolo fac toate demersurile necesare ca să se poată bucura de condiții optime. Bineînțeles, și câinii din adăpostul de la Stupini primesc îngrijire și hrană adecvate.
Conform regulamentului, interdicția se aplică doar porumbeilor, nu și altor păsări, după cum a mai precizat Sorin Toarcea, deși, de exemplu, și ciorile provoacă neplăceri. În schimb, nu sunt pedepsiți cei care oferă apă porumbeilor. Brașovul se consideră un oraș în care nu există câini comunitari, astfel că nu se pune problema ca aceștia să fie ajutați cu apă sau hrană.
În România, hrănirea porumbeilor mai este interzisă, de exemplu, la Timișoara, Călărași sau în unele sectoare din Capitală.
Și alte țări au lăsat tot la latitudinea municipalităților să decidă dacă este voie sau nu să hrănim porumbeii. În Italia, de exemplu, sunt primării care îi amendează pe cetățenii care hrănesc porumbei chiar și cu 500 de euro, dar și altele care permit hrănirea acestor înaripate.