Cum a furnizat Occidentul aproape jumătate din componentele folosite de Rusia pentru a bombarda Ucraina

9
Publicat:

Un raport detaliat realizat de o echipă de cercetare americano-ucraineană arată cum a reușit Rusia să găsească modalități de a evita sancțiunile privind tehnologia necesară războiului împotriva Ucrainei.

Sancțiunile asupra Rusiei nu au efectele scontate
Sancțiunile asupra Rusiei nu au efectele scontate FOTO Shutterstock

Studiul, dezvăluit de Politico, a fost efectuat de Grupul Internațional de Lucru Yermak-McFaul privind Sancțiunile Rusiei și Institutul KSE, o organizație afiliată Școlii de Economie din Kiev

În documente se arată că importurile rusești de "bunuri de luptă" sancționate de Washington și aliații săi au totalizat aproape 9 miliarde de dolari, între ianuarie și octombrie anul trecut, scăzând cu doar 10% față de nivelul dinaintea invaziei complete a Ucrainei în februarie 2022.

Rusia are nevoie de microcipuri, senzori și sisteme de navigație pentru a-și reînnoi stocurile de arme, cum ar fi rachetele hipersonice Kinzhal sau dronele de recunoaștere și atac, inclusiv dronele iraniene Shahed, pentru a menține asaltul aerian lansat asupra Ucrainei în decembrie și continuat în noul an.

"Chiar și cu această creștere a capacității lor de producție, nu pot restabili stocurile de rachete pe care le aveau în februarie 2022", afirmă autorii studiului. Capacitatea de producție pentru rachete a Rusiei era estimată de Ucraina la 50 pe lună în 2022, dublându-se la 100 până în mijlocul anului 2023 și ajungând la 115 până la sfârșitul anului.

Țările care exportă componente electronice pentru rachetele rusești
Țările care exportă componente electronice pentru rachetele rusești FOTO Politico

Analiza care arată un decalaj între consumul de rachete al Rusiei și capacitatea sa de a le înlocui din propria producție vine după ce Casa Albă, confirmând un raport recent în Wall Street Journal, a declarat că Moscova a folosit rachete balistice nord-coreene în Ucraina și încearcă să obțină mai multe din Iran.

Cu câteva luni înainte de invazia completă a Ucrainei, Rusia importa în medie bunuri de luptă de un miliard de dolari pe lună. Importurile au scăzut semnificativ în primele luni ale războiului din cauza sancțiunilor, dar s-au redresat la sfârșitul anului 2022.

Companiile occidentale, pe primul loc în furnizarea de componente pentru rachetele rusești

Deși aliații Ucrainei au furnizat sistemele de apărare antiaeriană care au neutralizat majoritatea raidurilor aeriene ale Rusiei, companii cu sediul în țările coaliției au produs multe dintre cele aproape 2.800 de componente supuse sancțiunilor, găsite în epavele de pe câmpul de luptă.

Analiza detaliată a cifrelor comerciale din Rusia relevă că Occidentul a furnizat 48% din aceste componente de pe câmpul de luptă în primele 10 luni ale anului trecut, conform raportului, mai mult decât cele 45% provenite din China.

Companiile care furnizează componente electronice în Rusia
Companiile care furnizează componente electronice în Rusia FOTO Politico

Când vine vorba de țările în care componentele sunt produse, vândute și expediate, China și Hong Kong sunt principalii furnizori, confirmă studiul.

Statele Unite și Uniunea Europeană au lansat o campanie diplomatică pentru a convinge aceste țări terțe să nu faciliteze astfel de exporturi.

Cu toate acestea, autorii raportului intitulat "Provocările Implementării Controlului Exporturilor" susțin că guvernele coaliției trebuie să facă mai mult pentru a cere companiilor să monitorizeze modul în care produsele lor sunt utilizate.

Principalele recomandări ale raportului

- Consolidarea responsabilității corporative: Controlul exporturilor îmbunătățit trebuie susținut de implicarea sectorului privat. Pentru a crea stimulente pentru companii să înființeze proceduri de conformitate, agențiile de aplicare a legii trebuie să investigheze și să îi amendeze pe cei responsabili de încălcări semnificative.

- Închiderea decalajelor în politica de control al exporturilor: Controalele de export ale coaliției ar trebui să se aplice extrateritorial, așa cum fac controalele SUA în conformitate cu Regula Produselor Directe Străine (FDPR).

- Cote sau interdicții comerciale ar trebui impuse asupra anumitor bunuri sau țări dacă abordarea diplomatică nu reușește să le convingă pe cei din țările terțe să renunțe la ajutorul evitării sancțiunilor.

- Agențiile de aplicare a legii trebuie consolidate, în special în UE, care nu dispune de o autoritate proprie privind sancțiunile, lăsându-le statelor membre să le pună în aplicare.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite