Video Pantera Carpaților la vânătoare în Munții Retezat. Râs surprins într-o ipostază rară VIDEO
0Un râs a fost surprins în imagini (video), manifestându-se zgomotos, într-o pădure din Parcul Național Retezat. Rezervația din Hunedoara oferă condiții optime acestei specii supranumite „pantera Carpaților”.

Imagini inedite au fost surprinse într-o pădure din Parcul Național Retezat, de camerele video folosite pentru monitorizarea faunei. În clipul video publicat pe pagina de Facebook a administrației rezervației apare un râs (Lynx lynx) gălăgios.
Râs în Retezat
„Întâlnirile în teren cu aceste specii timide sunt relative rare, dar le monitorizăm după urme, iar cu ajutorul camerelor de monitorizare amplasate în parc reușim să le surprindem în habitatul natural. Râsul (Lynx lynx), vânătorul iscusit nocturn, străbate suprafeţe mari, în zone inaccesibile omului, pe care îl evită precaut”, a informat administrația din Parcul Național Retezat.
În Parcul Național Retezat trăiesc circa 20 de râși, potrivit informațiilor cuprinse în planul de management al rezervației. Recent, angajații rezervației au fotografiat și o pisică sălbatică, despre care se spune că ar fi dușmanul râsului (foto).

Înființat în 1935, Parcul Naţional Retezat ocupă o suprafață de peste 40.000 de hectare și are o faună diversă, care cuprinde peste 50 de specii de mamifere. Cele mai multe trăiesc în zone mai puţin explorate de oameni.
Animale în Retezat
Munții Retezat sunt stăpâniți de urși, care în timpul verii își fac simțită prezența în apropierea stânelor, iar toamna ajung uneori în preajma livezilor mărginașe de la poalele munților. Cel mai adesea, urșii preferă pădurile liniștite, puțin umblate de oameni. Sunt 20 – 40 de urși în Retezat, potrivit celor mai recente estimări.
Lupii își fac și ei, uneori, simțită prezența în munți, numărul lor fiind estimat între 6 și 24 animale. Lupii se deplasează pe distanțe mari, iar iarna se adună în haite, preferând zonele joase de la poalele munților. Vulpile pot fi văzute uneori în preajma cabanelor și locurilor de popas, în căutarea hranei, sau în zonele de stâncărie. Mistreții pot fi întâlniți în pădurile de fag sau în poienile molidișurilor.
Caprele negre ocupă în număr mare golurile alpine, piscurile și custurile munților, iar în timpul iernii coboară la etajul inferior al acestora în căutarea hranei. Ele pot fi văzute, iarna, chiar și în vecinătatea satelor comunei Râu de Mori de la poalele Retezatului.
Cerbii, căpriorii, râșii și pisicile sălbatice pot fi întâlniți și ei în pădurile din Retezat, iar în zonele alpine sunt populații de marmote.