Primari şi consilieri din Neamt, acuzaţi de Agenţia de Integritate. Dregătorii folosite în interes personal
0Agenţia Naţională de Integritate a constatat că primari şi consilieri din Neamţ şi-au folosit funcţiile nu pentru interesul comunităţilor, ci în scopul de a obţine beneficii personale sau pentru rude.

Flagrant este cazul primarului de la Ghindăoani (Neamț), Andrei Antochi. El a câştigat alegerile din 2020, a pierdut funcţia după o condamnare pentru trafic cu tutun, dar a revenit în fotoliul de dregător la începutul anului trecut.
Dar, pe 15 decembrie 2023, ANI a transmis că este în conflict de interese administrativ, din cauza unui tertip.
Înainte de sentinţa penală, el a iniţiat un proiect de hotărâre, pe care aleşii locali l-au aprobat, ce viza înfiinţarea funcţiei de consilier al primarului, una în care chiar el a fost instalat. Edilul nu a fost de acord cu cele susţinute de Agenţia de Integritate, iar pe 5 ianuarie 2024 a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, la Secţia Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal.
„În perioada exercitării mandatului (16 octombrie 2020 - 14 iulie 2021), a efectuat demersuri pentru înfiinţarea postului contractual de consilier al primarului (post pe care l-a şi ocupat). Persoana evaluată a emis dispoziţia de convocare a CL, având pe ordinea de zi Proiectul privind aprobarea Statului de funcţii şi Organigramei aparatului de specialitate, al cărui iniţiator a fost“, comunica ANI.
Adrian Antohi, primarul de la Ghindoani, a fost condamnat definitiv, în iunie 2021, de magistraţii de la Curtea de Apel Bacău, la 2 ani de detenţie cu suspendare. Judecătorii l-au obligat şi la prestarea unui număr de 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la primăria pe care a condus-o, ori la una dintr-o localitate vecină.
Necazurile au început pentru el în 2018, când la magazinul pe care-l deţinea au fost descoperite, cu prilejul a două controale, puţin peste 700 de pachete de ţigări netimbrate. După sentinţă, prefectul a semnat ordinul de demitere a primarului, acesta fiind înlocuit. Numai că Antochi a contestat actul, iar la început de 2023 a câştigat procesul, revenind în funcţie.
Tot în decembrie 2023, ANI transmitea că nu mai puţin de trei consilieri locali din cadrul legislativului comunei Podoleni, Neamţ, care obţinuseră funcţiile în urma scrutinului electorat din anul 2020, au fost găsiţi în conflict de interese. Ei au votat în cadrul şedinţelor de consiliu local decizii care îi priveau în mod direct.
Unuia dintre ei, Daniel Mihai, i se impută că şi-a dat girul pentru o hotărâre care viza exceptarea de la plata unei taxe a unor agenţi economici, pe o listă fiind întreprinderea individuală al cărei titular era chiar el, cât şi societatea al cărei asociat unic şi administrator este tatăl său - preciza ANI. Cam la fel au procedat colegii Mihai Mândrilă şi Adrian Grasu.
Un caz care a stârnit vâlvă este cel al Alexandrinei Raclariu, aflată la primul mandat de edil al comunei Crăcăoani. Problemele survin unei decizii discutabile, pe care a semnat-o la puţin timp de la câştigarea alegerilor locale din 2020, respectiv cea de angajare a fiului în funcţia de administrator public. Şi ea a contestat hotărârea ANI, intentând proces agenţiei.