Unde greșesc cel mai mult părinții în educarea copiilor, pe partea emoțională. Sfaturile unui psiholog

1
Publicat:

Orice părinte își dorește ca propriul copil să aibă doar reușite pe toate planurile. O varietate de studii evidențiază tendința accentuată a părinților de a se centra pe rezultatele academice ale copiilor.

Emoţii în rândul copiilor SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Emoţii în rândul copiilor SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Totodată, adulţii pun accentul pe implicarea copiilor în cât mai multe activități școlare și extrașcolare, trecandu-se uneori cu vederea peste ceea ce simte copilul, peste înțelegerea emoțiilor ce îl învăluie.

De ce este important ca un copil să-şi gestioneze emoţiile?

Psihologii ne explică de ce este necesar ca micuţii să înveţe să recunoască propriile emoţii şi să ştie cum să le gestioneze în mod sănătos.

,,Se poate spune despre un copil că este inteligent și din punct de vedere emoțional abia când ajunge să fie conștient de propriile emoții, când vorbește liber despre ele și mai ales atunci când are capacitatea de a le recunoaște atât pe ale lui cât și ale celor din proximitatea sa. Mai mult de atât, copilul inteligent emoțional reușește să își gestioneze orice emoție negativă, comportamentul său fiind unul cât se poate de adecvat, indiferent de așteptările sale, continuând activitatea în care era atunci implicat”, a precizat Sandu Decebal, psiholog clinician.

Când e bine să lucrăm la educaţia emoţională a copilului?

O parte din părintii ce îmi vin cu micuții în cabinetele psihologilor se întreabă despre momentul în care ar fi oportun să înceapă  sa lucreze la educația emoțională a copilului lor. Studiile arată faptul că totul începe în sânul familiei, copiii preluând  modelele de comportament ale părinților, dar mai ales strategiile de genstionare a emotiilor inca din primii ani de viață.

,,Ca părinte este esențial de știut faptul că primul pas în procesul de educație emoțională este chiar recunoașterea sau denumirea emoțiilor, copilul având nevoie să învețe să recunoască diferitele emoții la ceilalți, dar și la el însuși. În momentul de față putem spune ca suntem norocoși deoarece piața ne oferă o multitudine  de jucării, cărți de activități, carduri educative, fișe, cântece și nu în ultimul rând filmulețe educative special create de către psihologi. Cu toate acestea uneori celor mici le este greu în a recunoaște și gestiona unele emoții în diferite contexte din viața reală, aici intervenin cei din breasla de care aparțin și eu”, adaugă psihologul clinician.

Involuntar, părinţii pot sabota dezvoltarea copilului

Este esențial de reținut faptul că în unele contexte, involuntar, părinții pot ajunge să saboteze eforturile de a-i învăța pe copii să-si recunoască și gestioneze emoțiile.

,,Un prim exemplu ce îmi vine deseori în minte când vorbesc este cel al tatălui care își învăța copilul sa meargă pe bicicletă, căzătura fiind de multe ori inevitabilă. Problema în acest sens apare atunci când de la durerea suferită copilul începe sa plângă, iar replica părintelui este: Nu ai de ce să plângi! Ești puternic, iar bărbații adevărați nu plâng! Ei bine, fără să-și dea seama, numeroși părinți făcând asta le interzic copiilor să trăiască și să conștientizeze anumite emoții, de cele mai multe ori pe cele negative, precum frica, furia, tristețea. Ca urmare a unor astfel de momente copiilor le va fi dificil să-și gestioneze emoțiile din cauză că nu îndrăznesc să și le recunoască, tocmai pentru ca din frageda pruncie au fost învățați să și le reprime, să le ascundă. Acest lucru nu face decât sa împiedice copilul în a recunoaște o emoție la o persoană, tocmai pentru a păstra relația de încredere și respect cu părinții, lucru ce va fi făcut și la rândul lor în ipostaza de părinți”, a mai spus Sandu Decebal.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite