Video Satul din Țara Hațegului împodobit cu pietre. Așezarea transformată după îndemnul lui Arsenie Boca VIDEO
0Satul Hățăgel din Hunedoara, aflat între două dintre cele mai valoroase monumente din Țara Hațegului, Ulpia Traiana Sarmziegetusa și Biserica medievală Densuș, a fost împodobit cu monumente de piatră.

Aflat la 10 – 12 de Ulpia Traiana Sarmizegetusa, satul Hățăgel din Hunedoara (video) a fost înființat, ca mai multe alte localități din Țara Hațegului, în jurul unor ruine antice. Rămășițele unui castru roman și ale unei așezări romane au fost identificate aici, de arheologi.
„Se pare chiar că în locul satului de acum ar fi fost vreo colonie și pe timpul romanilor, deoarece aproape de comună, în locul numit Grădiștioara, până nu demult se aflau ruinele unei cetățui, din cele multe presărate în această țară a Hațegului”, amintea preotul Jacob Radu, în 1913.
În împrejurimile satului cu mai puțin de 200 de locuitori, rămășițele locuirii romane se găsesc la tot pasul. De altfel, în Țara Hațegului, aproape fiecare sat a păstrat propria „moștenire romană” provenită de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (video).
Numeroase blocuri de piatră fasonate de antici și piese de arhitectură provenite din centrul orașului antic și din moșiile veteranilor romani (villa rustica) care împânzeau ținutul au ajuns în fundațiile și zidurile gospodăriilor localnicilor.
Altele, lucrate cu măiestrie, cum sunt leii funerari din orașul antic și alte monumente funerare, au fost încastrate în biserica medievală din Densuș.

























Biserica de piatră a fost clădită din blocuri de piatră și monumente aduse din Ulpia Traiana Sarmizegetusa , însă unii istorici sunt de părere că o parte din materialele de construcție folosite la ridicarea ei au fost aduse din Hățăgel, satul învecinat acesteia.
Drumul care leagă Biserica medievală Densuș (video) de Ulpia Traiana Sarmizegetusa trece prin satul Hățăgel din Hunedoara, iar călătorii au motive să se oprească din loc. Dealul aflat la intrarea în sat dinspre Sarmizegetusa romană a fost împodobit de localnici cu pietre de mari dimensiuni, de care au fost sprijinite, cruci de piatră vechi.
Una dintre ele fusese clădită, în trecut, în memoria ostașilor români care au murit pe front, în primul război mondial. Altele sunt și mai vechi.
Satul împodobit cu monumente de piatră
Alte cruci de piatră vechi s-au păstrat din loc în loc pe marginea drumului care traversează satul, ori pe câmp și la hotarele așezării.
În Evul mediu, satul Hățăgel din Hunedoara avusese două biserici, iar la ruinarea uneia dintre ele, în secolul al XIX-lea, localnicii au ridicat în locul ei o astfel de cruce comemorative.
Pietre de mari dimensiuni au fost amplasate și pe marginea drumului și pe malurile râului Galbena, ca și cum satul ar fi fost împodobit cu ele. Unele au fost parte din monumente cu origini necunoscute.
Aflată pe malul apei, grădina fostului episcop Daniil, al Daciei Felix, a fost transformată de preot într-un muzeu al pietrelor, în aer liber.
Fostul episcop al românilor din Serbia a adus aici pietre de moară, bucăți ale unor monumente de piatră diferite forme, mărimi și vechimi, achiziționate de la săteni ori scoase din râu și fosile pietrificate.
Părintele Daniil Stoenescu (Partoşanu) i-a fost, în trecut, apropiat călugărului Arsenie Boca și relata că a primit de la acesta îndemnul „Să stai de vorbă cu pietrele”, care l-a făcut să își înființeze grădina-muzeu, în urmă cu mai mai mulți ani.