Video Drumul spectaculos din Munții Poiana Ruscă devastat de alunecări de teren. Se oprește într-o pădure VIDEO

0
Publicat:

Un drum spectaculos care străbate Munții Poiana Ruscă este devastat de alunecări de teren. Șoseaua modernă a fost inaugurată în urmă cu zece ani. Se oprește în mijlocul pădurii, la limita județelor Hunedoara și Caraș-Severin.

Utilajele forestiere pot fi văzute adesea pe drumul din munți. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Utilajele forestiere pot fi văzute adesea pe drumul din munți. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Drumul Județean (687 D) Toplița – Lunca Cernii de Sus (video), în lungime de 30 de kilometri, a fost modernizat în urmă cu un deceniu, iar investiția finanțată cu fonduri europene a fost inaugurată cu fast la sfârșitul anului 2013.

Șoseaua de 30 de kilometri urcă în Munții Poiana Ruscă, pe valea Cernei din Hunedoara, până la limita județelor Hunedoara și Caraș-Severin.

Tronsonul modernizat în perioada 2010 – 2013 începe din satul Toplița, aflat în apropiere de Lacul Cinciș din Hunedoara.

Drumul județean urcă pe valea Cernei din Hunedoara, care desparte regiunile etnografice Țara Hațegului și Ținutul Pădurenilor din Hunedoara, traversând câteva sate pitorești Hășdău, Dăbâca, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus.

De la capătul satului Lunca Cernii de Sus, ultimii zece kilometri ai șoselei mai întâlnesc câteva gospodării locuite din cătunul Gura Bordului, în timp ce alte drumuri forestiere, desprinse din drumul județean urcă spre așezări mici ca Dosul Odăilor, Dosul Alunului, Negoiu, Preveciori, Ciumița, Meria și Vadu Dobrii.

Drumul marmurei, blocat în pădure

Drumul modern se oprește într-o pădure de la limita județelor și continuă cu un drum forestier care coboară prin munți spre localitățile Rușchița și Rusca Montană din Caraș Severin, aflate la 8 - 9 kilometri.

Este vechiul drum „al marmurei” pe care localnicii din lunca Cernii mergeau la minele și cariera de marmură Rușchița din comuna Rusca Montană (video) ori la târgurile din comuna de peste munți.

În deceniul care trecut de la inaugurarea noii șosele de pe valea Cernei din Hunedoara, drumul a adus numeroși turiști în așezările din Munții Poiana Ruscă și le-a ușurat viața celor câteva sute de locuitori ai comunelor Toplița și Lunca Cernii de Jos. Însă trecerea timpul s-a arătat necruțătoare cu el.

Drumul de pe valea Cernei din Hunedoara a fost afectat de numeroase alunecări de teren, fenomene care se manifestă aproape continuu. Cel mai răvășit tronson travresează Valea Ursului, între satele Hășdău și Lunca Cernii de Jos (video).

Aici, în zeci de locuri, bucăți mari de rocă se prăvălesc pe șosea, iar pârâul Ursu a rupt o porțiune de carosabil, cu tot cu terasament.

„Este o zonă sălbatică, atractivă în orice anotimp, dar putem vedea cum se rostogolesc pietrele de pe versanții abrupți, direct pe șosea. Iarna urcușul este și mai riscant, din cauza porțiunilor cu gheață”, spune unul dintre localnicii din comuna Lunca Cernii de Jos, comună aflată la circa 50 de kilometri de Hunedoara.

De la ieșirea din satul Lunca Cernii de Sus, drumul județean este folosit cel mai adesea de muncitorii și utilajele numeroaselor exploatări forestiere din Munții Poiana Ruscă.

Drumul se oprește în pădure. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Drumul se oprește în pădure. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

O mulțime de TAF-uri și camioane de lemne pot fi văzute zilnic pe marginile șoselei care se afundă în sălbăticie. La capătul lui, un panou metalic agățat de un copac anunță intrarea în județul Caraș-Severin.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite