Dosar tulburător al DIICOT: traficante de droguri la 17 ani, clientă - o fată de 15 ani

1
Publicat:

Două fete de 17 ani din Arad au fost condamnate, în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției, la șase luni de asistare zilnică pentru trafic de droguri. Acordul de recunoaștere a vinovăției scoate la iveală că una dintre fete i-a vândut droguri și unei fete de 15 ani. 

Adolescentele au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT FOTO Arhivă
Adolescentele au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT FOTO Arhivă

Procurorii DIICOT au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu două adolescente de 17 ani cercetate pentru trafic de droguri. Acordul a fost validat de Tribunalul Arad, iar potrivit înțelegerii cele două adolescente, fiind minore, au fost condamnate la măsura asistării zilnice pentru o perioadă de șase luni.

Acordul de recunoaștere a vinovăției scoate la iveală că una dintre adolescente „a deținut, a comercializat şi a intermediat comercializarea de droguri de mare risc”, iar alta i-a vândut unei fete de 15 ani droguri de mare risc (2 g) cu suma de 200 de lei.

„Fiind audiată în calitate de inculpată în prezenţa apărătorului din oficiu, a bunicului său (care a încuviinţat încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, manifestarea de voinţă a copilului minor art.478 alin.6 C.p.p.) şi a reprezentantei DGASPC, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei şi accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa, adică săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc”, se arată, referitor la una dintre adolescente, în sentința de validare a acordului de recunoaștere a vinovăției.

Consumul de droguri în rândul adolescenților este confirmat și de ultimul ultimul Studiu în şcoli privind consumul de alcool, tutun şi droguri ilicite în România (ESPAD), ale cărui rezultate au fost făcute publice în 2020. Potrivit ESPAD, la nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, conform metodologiei internaţionale a studiului ESPAD, este de 9,5%.

Dacă ne referim doar la drogurile ilicite incluse în studiul desfăşurat în România, atunci consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii este de 11,8%. Dacă luăm în considerare și medicamentele fără prescripție medicală, atunci consumul înregistrează un nivel de 12,4%. Cele mai consumat drog de către adolescenți este canabisul, dar 1,2 la sută dintre adolescenți ajung la ecstasy, iar 0,7 la sută consumă heroină.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite