Primul caz de rujeolă, după ani de inexistenţă, în Neamţ. Scade constant rata de vaccinare a copiilor
0După câţiva ani în care boala nu a mai fost semnalată, în Neamţ a fost diagnosticat primul caz de rujeolă, el fiind la un băieţel de 3 ani. Evoluţia stării de sănătate a acestuia este una bună.

Direcţia de Sănătate Publică a transmis că a fost înregistrat în judeţ, zilele trecute, un caz al afecţiunii, ultimul datând de acum trei ani. Micuţul pacient a fost internat la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, copilul nefiind imunizat ROR (vaccin contra rujeolei, oreionului şi rubeolei). Conform procedurilor, autorităţile sanitare au declanşat o anchetă epidemiologică.
„A fost efectuată ancheta epidemiologică, cu depistarea contacţilor direcţi și anunţt medicului de familie în vederea aplicării măsurilor antiepidemice. Au fost identificaţi doi copii, care au intrat în contact cu băieţelul, nevaccinaţi. Unul dintre ei a fost vaccinat ROR, iar al doilea, de 11 luni, nu a putut fi imunizat întrucât prezenta simptome ale unei afecţiuni respiratorii“, se arată într-un comunicat al DSP.
Nu de mult timp, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel
naţional şi a luat măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii bolii, una dintre ele fiind efectuarea unei doze suplimentare copiilor cu vârste între 9 şi 11 luni. Pentru protecţie maximă este nevoie de două doze de vaccin, care se administrează în cabinetele medicilor de familie.
În Neamţ există doze suficiente de vaccin ROR, atât în stocul Direcţiei de Sănătate cât şi al cabinetelor de medicină primară. Din păcate, în judeţ, de la declararea epidemiei naţionale de rujeolă, au fost imunizaţi destui de puţini copii, la grupa de vârstă 9-11 luni fiind doar 79 de copii eligibili cu doza zero, din cei 465 catagrafiaţi.
„La grupa 12 luni au fost imunizaţi împotriva ROR, 308 de copii din 2.359 catagrafiaţi, în timp ce la categoria 5 ani sunt înregistraţi 247 copii vaccinaţi din 3.961 catagrafiaţi. Din 2020 şi până în prezent a scăzut rata de vaccinare cu vaccinul ROR. În 2020 a fost 83,22%, în 2021 - 79,21%, în 2022 - 77,52% şi în 2023 - 49,31%“, a mai transmis DSP Neamţ.