SUA au făcut simulări de război cu avioane F-35 în medii de luptă mai dure decât în Ucraina: „Nu fiecare zi este victorioasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele aeriene americane și-au supus recent avioanele de luptă invizibile F-35 unor exerciții militare intense ce au avut ca scop pregătirea pentru contracararea unor amenințări aeriene mai dure chiar și decât cele din Ucraina, un mediu operațional provocator pentru orice avion de luptă, relatează Insider.

f-35

Exercițiile „Red Flag 24-1”, la care au luat parte sute de piloți, personal de întreținere și de sprijin, au avut loc la baza aeriană Nellis din Nevada și au presupus testarea capacităților forțelor aeriene în diferite domenii, a anunțat într-un comunicat, în această săptămână, unitatea Fighter Wing 388.

Exercițiul, care datează din anii 1970 și are loc de mai multe ori în cursul unui an, constă în simularea unei confruntări aeriene între o forță prietenă (albastră) și o forță inamică (roșie) în cadrul unor scenarii concepute de o terță parte.

Piloții trebuie să găsească soluții la problemele imaginate de planificatori, iar punerea în acțiune a fiecărui scenariu poate presupune înfruntarea a peste 100 de participanți, prieteni și inamici, care fac manevre și se confruntă în spațiul aerian de antrenament din Utah, Nevada și California.

La un exercițiu Red Flag tipic iau parte mai multe tipuri de aeronave cu capacități de atac, bombardament, război electronic, sprijin, căutare și salvare, recunoaștere și realimentare aeriană.

De regulă, principala sarcină a F-35 este să joace un rol ofensiv contraaerian, presupunând protejarea bombardierelor stealth sau a altor avioane de luptă de cele inamice, a explicat unitatea 388. În plus, s-ar putea angaja în eliminarea amenințărilor sol-aer și eliberarea spațiului aerian..

Poligonul de testare și antrenament din Nevada reproduce amenințările mai fidel „decât oriunde în lume", se mai arată în comunicatul citat. Unitatea a precizat că țintele vizate sunt protejate de radare și rachete sol-aer, ceea ce simulează un mediu de luptă de o mare dificultate, căruia „aeronavele tradiționale nu-i pot supraviețui”, spre deosebire de modelul F-35, dotat cu capabilitățile tehnice care îi permit asta.

În cadrul simulărilor, avioanele aparținând echipelor prietene și inamice primesc arme similare, dar adversarii folosesc în plus războiul electronic și alte tehnologii pentru ca forțele aeriene să beneficieze de o pregătire mai bună în privința respingerii acestor amenințări, potrivit Defense One.

Un comandant al Forțelor Aeriene a declarat că „F-16 ale noastre ar tinde să reproducă o amenințare de generația a 4-a, în timp ce modelele F-35 și F-22 una de genul uneia roșii de generația a 5-a, „care ar putea fi un avion rusesc sau chinezesc".

Exercițiile Red Flag par avea scopul de a simula un mediu de luptă chiar mai dur decât cel din Ucraina unde nicio armată nu a reușit să obțină superioritate aeriană datorită solidității sistemelor de apărare sol-aer de care dispun ambele beligerante, notează Business Insider.

Avioanele de generația a patra au avut probleme în acest mediu, unde pericolul este reprezentat în principal de mijloacele de atac sol-aer.

Rusia nu a fost dispusă să își angajeze avionul Su-57 Felon în războiul din Ucraina, probabil parțial din cauza îngrijorărilor privind eficiența tehnologiei stealth a acestui model, în timp ce Ucraina nu are această capacitate.

Astfel, SUA par să se pregătească pentru un conflict potențial la nivelul următor în care ar exista o confruntare cu un adversar egal.

Un astfel de conflict ar putea include, eventual, o confruntare cu China sau cu Rusia, în legătură cu care există îngrijorări că ar putea intra în război cu NATO dacă va câștiga în Ucraina.

F-35 a fost conceput în perspectiva conflictelor viitoare, iar „Red Flag este o oportunitate valoroasă pentru noi de a integra F-35 cu alte platforme și națiuni aliate și a lupta în cadrul unor scenarii extrem de realiste și provocatoare împotriva celor mai avansate amenințări care pot fi reproduse", a declarat locotenent-colonelul Nathan Heguy, comandantul Escadrilei 421.

„Până acum, am avut succes în eliminarea acestor amenințări și am supraviețuit", a explicat Heguy, subliniind că acest fapt este „notabil” ținând seama de „amenințările aer-aer foarte robuste de aici".

„Dar nu fiecare zi este victorioasă. Unele zile sunt mai grele decât altele, iar dacă nu ne chinuim deloc timpul antrenamentelor, înseamnă că nu ne antrenăm suficient de mult”, a spus el.

F-35, fabricat de Lockheed Martin, este cel mai nou avion american de generația a cincea - conceput pentru atacuri la sol și lupte aer-aer, și a avut deja parte de experiență de luptă în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, programul F-35 a fost afectat de probleme de pregătire și de întreținere.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite