Cine este „Mandela al Palestinei”, dorit în libertate de către Hamas

0
Publicat:

Organizația islamistă palestiniană Hamas a pus mai multe condiții considerate inacceptabile de către israelieni pentru predarea ostaticilor răpiți pe 7 octombrie 2023, printre care eliberarea unuia dintre organizatorii celei de-a doua Intifade, Marwan Barghouti.

Marwan Barghouti FOTO EPA-EFE
Marwan Barghouti FOTO EPA-EFE

Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al biroului Hamas din Beirut, a declarat vineri că organizația sa își dorește eliberarea a mii de prizonieri palestinieni în Israel, inclusiv a celor condamnați la închisoare pe viață.

Potrivit postului israelian de televiziune Keshet 12, Hamas a prezentat o serie de propuneri imposibil de acceptat pentru predarea celor 132 de ostatici rămași în captivitatea sa și încheierea ostilităților, și anume eliberarea a mii de condamnați palestinieni, inclusiv pentru acte de terorism, încetarea focului și retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza, precum și oprirea blocadei și garanții pentru reconstrucția enclavei de pe țărmul Mării Mediterane.

Hamas mizează mai ales pe eliberarea lui Marwan Barghouti, cel mai popular politician palestinian întemnițat în Israel, informează The Associated Press.

Ce urmărește Hamas?

Organizația islamistă urmărește un dublu în scop în cazul lui Barghouti, și anume creșterea sprijinului intern de partea sa și erijarea acestui politician într-un lider unificator al palestinienilor.

„Hamas vrea să arate poporului palestinian că nu este o organizație închisă. Ei reprezintă o parte a comunității sociale palestiniene. Încearcă să pară a fi responsabili”, a comentat pentru The Associated Press Qadoura Fares, de la Ministerul pentru Problema Prizonierilor aflat sub conducerea Autorității Palestiniene.

Consiliul European pentru Relații Externe remarcă faptul că Barghouti este „deseori descris de palestinieni drept „Mandela” al lor. Este considerat totodată un potențial succesor al bătrânului Mahmoud Abbas, în vârstă de 88 de ani, la conducerea Autorității Palestiniene.

Nelson Mandela a devenit pe 10 mai 1994 primul președinte de culoare al Africii de Sud după ce a stat timp de 27 de ani după gratii în calitate de lider al rezistenței față de regimul de apartheid.

Barghouti, erou sau terorist?

Marwan Barghouti, în vârstă de 64 de ani, a fost un membru de frunte al mișcării pentru eliberarea palestinienilor Fatah și a susținut, din această calitate, procesul de pace cu Israelul de la începutul deceniului 1990-2000. Declarându-se dezamăgit, a pus la cale Intifada al-Aqsa (a doua revoltă a palestinienilor împotriva ocupației israeliene, între 27 septembrie 2000 și 8 februarie 2005). Arestat pe 15 aprilie 2002, Barghouti a fost condamnat la mai multe sentințe de închisoare pe viață în cazul unor atacuri sinucigașe cu bombe asupra unor ținte israeliene.

De-a lungul proceselor sale, Barghouti a refuzat să recunoască legitimitatea instanțelor israeliene și să se apere. În trecut, el a spus că susține atacurile asupra ocupației israeliene din Cisiordania, dar nu și uciderea israelienilor dincolo de granița de dinainte de 1967.

În pofida perioadei îndelungate petrecute după gratii, de aproape 22 de ani, Barghouti se bucură în continuare de respect și sprijin larg în rândul tuturor facțiunilor palestiniene, fiind, potrivit unui sondaj publicat în decembrie, mai popular decât Mahmoud Abbas și liderul Hamas, Ismail Haniyeh.

De partea cealaltă, israelienii îl consideră pe Barghouti drept un terorist responsabil de planificarea a cel puțin trei atentate și de moartea a cel puțin 66 de persoane.

Alți condamnați palestinieni ceruți în libertate de Hamas

În afară de Barghouti, Hamas vrea eliberarea altor condamnați considerați periculoși de către Israel, printre care Abbas Al-Sayed, fost comandant al aripii militare Hamas din orașul Tulkarem din Cisiordania, Ibrahim Hamed, fost comandant militar Hamas pentru Cisiordania, Ahmad Saadat, secretarul general al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), de factură marxist-leninistă, și Muhammad Arman, un asociat al lui Barghouti în cel puțin două atentate comise la începutul anilor 2000.

Cererile Hamas survin în vreme ce mediatorii internaționali - SUA, Qatar și Egipt în principal - continuă să caute soluții pentru încheierea războiului din Gaza după aproape patru luni de lupte, care au izbucnit în urma unui asalt al organizației islamiste peste granița cu Israelului soldat cu cel puțin 1.100 de morți și răpirea a peste 250 de persoane.

Israelul a răspuns cu o campanie de bombardamente și o invazie terestră în Gaza, fieful Hamas, care ar fi provocat, potrivit acestei organizații, peste 27.000 de morți.

Premierul Benjamin Netanyahu se confruntă cu presiuni tot mai mari atât pe plan internațional, cât și pe plan intern, fiindu-i reproșat felul în care gestionează situația. Aliații Israelului contestă abordarea de război a lui Netanyahu și fac presiuni pentru întocmirea cât mai repede posibil a unui plan postbelic care să ducă în cele din urmă la un stat palestinian, în timp ce contestatarii din interior sunt nemulțumiți mai ales de lipsa unui acord cu privire la ostatici.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite