Originea numelui „obscen” din Defileul Jiului. Trecătoarea din Carpați plină de legende uimitoare VIDEO
0O călătorie prin Defileul Jiului, trecătoarea din Carpați care leagă regiunile istorice Transilvania și Muntenia, poate fi o experiență de neuitat. Traseul este spectaculos, iar locurile au păstrat o mulțime de legende.

Drumul prin defileul săpat de apele Jiului între munții Vâlcan și Parâng (video) a fost folosit din cele mai vechi timpuri, iar o mulțime de legende i-au sporit farmecul traseului de peste 30 de kilometri prin munți. Unele au stârnit controverse.
Polatiște, numele obscen inventat de români
Defileul Jiului începe de la marginea municipiului Petroșani din Hunedoara, unde apele și-au făcut loc prin valea adâncă a munților și continuă pe un traseu sinuos, spre sudul României, până la intrarea în orașul Bumbești Jiu din județul Gorj.
În Defileul Jiului, locul care desparte județele Hunedoara și Gorj se numește Polatiște, după numele pârâului care coboară abrupt din Munții Parâng, trece pe sub șosea și revarsă în cascadă în râul Jiu.
În apropiere se afla vechea graniță dintre Transilvania, aflată în secolul al XIX-lea, până în 1918, în componența Imperiului austro-ungar și România.
O legendă locală spune că numele Polatiște ar fi venit de la o înjurătură neaoșă a românilor.
„Atunci când cartografii austrieci au ajuns în zonă, pentru a nota numele locurilor pe hărțile militare austro-ungare, i-au întrebat pe localnici cum se numește acest loc. Românii au ridicat din umeri și le-au spus: <P... ta știe>. Austriecii au luat de bun acest răspuns și astfel au cartografiat locul, până atunci fără vreo denumire știută. Astfel de nume de locuri se mai găsesc și în alte locuri din Transilvania, cartografiate greșit de autorii hărților militare”, spune un cercetător local.































Numele Polatiște a fost omis de autorii dicționarelor de toponimie hunedoreană, care au căutat originea și explicații pentru denumirile localităților din județul Huendoara.
Drumul prin munți spre Mănăstirea Lainici
Oamenii au făcut eforturi mari pentru a îmblânzi forțele naturii din Defileul Jiului. Primele drumuri au fost amenajate în secolul al XIX-lea, odată cu ridicarea, în inima munților, a Mănăstirii Lainici, una dintre puținele așezări omenești de pe traseul din munți.
Mănăstirea Lainici (video) se află în județul Gorj, la 25 de kilometri de Petroşani şi circa 30 de kilometri de Târgu Jiu. A fost clădită în urmă cu peste două secole, pe locul unei sihăstrii mai vechi, însă în Primul Război Mondial a fost devastată.
„Trupele germane au intrat cu caii chiar în biserică, făcând focul în ea şi profanând-o peste măsură. Până azi se mai păstrează scrijelite pe pereții din altar numele unor soldați și ofițeri care au dormit acolo şi au profanat biserica. Au fost furate de către soldații germani toate odoarele de preț, inclusiv clopotele. Arhiva mănăstirii, care era de 16 metri liniari, a fost arsă, precum dovedesc documentele vremii. Cimitirul a fost devastat şi profanat, toate crucile fiind smulse şi călcate în picioare”, informează Mănăstirea Lainici.
Vămile din Defileul Jiului
În vecinătatea mănăstirii, o cruce de piatră a fost ridicată în 1927, în memoria generalului român Ioan Dragalina (1860 - 1916), răpus de o rafală de gloanțe în acel loc, în luptele din Defileul Jiului, din Primul Război Mondial.
În toamna anului 1916, la scurt timp după intrarea României în război, Defileul Jiului a fost locul unor bătălii crâncene între ostaşii români şi armatele austro-ungară şi germană.






















Până în 1918, un alt loc din Defileul Jiului a fost graniţă între Transilvania aflată în Imperiul Austro-Ungar şi România. În urma fostului hotar din Pasul Surduc a mai rămas o clădire veche de peste un secol, abandonată pe marginea şoselei Petroşani – Târgu Jiu, între versanţii abrupţi tăiaţi de râul Jiu.
În apropiere de Mănăstirea Lainici s-a păstrat clădirea cu două etaje a fostei vămi dintre România și Transilvania. Oficiul vamal a funcționat în perioada 1867 – 1918, apoi a fost folosit ca loc de cazare pentru muncitorii la calea ferată din Defileul Jiului și a fost o perioadă în administrarea CFR.
„Acum este folosită ca depozit pentru lucruri militare, pe care le oferim la vânzare pe un site”, spune un localnic.
Calea ferată spectaculoasă din munți
Defileul Jiului este traversat de o spectaculoasă cale ferată din România, calea ferată Petroșani – Bumbești Jiu. Construcţia căii ferate din Defileul Jiului a început în anul 1924, după o așteptare de jumătate de secol de la primele inițiative de realizare a acesteia, dar a fost de mai multe ori oprită, până în anul 1948 data finalizării ei.
Cei 33 de kilometri ai căii ferate din Defileul Jiului cuprind 43 tuneluri, 15 bolţi de susţinere din beton, 109 poduri, 2,5 kilometri ziduri de sprijin şi aproximativ trei milioane metri pătraţi de terasamente.
Calea ferată din Defileul Jiului și drumul național traversează Parcul Naţional Defileul Jiului, pe sub versanţi abrupţi şi stâncoşi. Parcul este acoperit în proporţie de peste 80% de păduri de fag, în care trăiesc numeroase specii de animale, rar deranjate de prezența omului, datorită zonei greu accesibile.