Vești despre banii din programul Tomata. „Sute de fermieri au plantat din decembrie. Vom avea roșii de Paște”
0Legumicultorii care s-au înscris în programul „Tomata” și au produs legume până târziu, toamna trecută, ar putea primi banii pentru ciclul II până la începutul primăverii. Vești sunt și despre cultura de tomate în spații protejate din acest an.

Ministerul Agriculturii a postat în transparență decizională un proiect prin care sunt prevăzute sumele pentru plata ajutorului de minimis pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 20 octombrie 2023 - 31 ianuarie 2024 inclusiv.
Astfel, pentru ciclul II de producție în programul Tomata suma totală alocată este de 109,4 milioane lei, echivalentul a 22.100.000 euro. Fiecare fermier înscris în program, care a îndeplinit cerințele (a cultivat pe cel puțin 1.000 m.p., în spații protejate, și a valorificat cantitatea stabilită prin condițiile programului), va primi cel mult 1.000 euro/cultură. Plățile se efectuează începând cu data de 26 februarie 2024, au mai precizat reprezentanții Ministerului Agriculturii.
Ardeiul, principala legumă în ciclul II, în Olt
Peste 7.000 legumicultori din Olt au de primit cei 1.000 euro pentru legumele cultivate în ciclul II, după ce, în ciclul I, 7.028 fermieri au primit sprijinul de 3.000 euro pentru că au cultivat, produs și valorificat tomate din soiuri timpurii. Oltul rămâne, încă de la începutul lansării Programului Tomata, județul cu cei mai mulți beneficiari. Cei mai mulți fermieri care s-au angajat să producă legume în spații protejate și să le pună pe piață până toamna târziu au cultivat în ambele perioade (ciclul I și ciclul II), astfel că vor încasa în total 4.000 euro.
Și dacă în ciclul I producția în spații protejate susținută de stat cu 3.000 euro a fost cea de tomate, în toamnă, când ajutorul promis a fost de 1.000 euro, s-au putut cultiva atât tomate, cât și ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde. Cei mai mulți fermieri olteni, aproximativ 70% din total, au cultivat ardei, alți 20% - roșii, castraveți - 5%, iar diferența - fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde.
Pentru 2024, pe site-ul ministerului s-a anunțat deja un grant de 1.500 euro pentru cei care cultivă tomate din soiuri timpurii, în spații protejate, spun oficiali din cadrul DAJ Olt. Deși nu există informații certe, fermierii speră că vor primi în continuare și ajutorul de minimis de 3.000 euro. Cert este că sute de fermieri care au solarii au plantat deja tomate, spune directorul-adjunct al Direcției Județene de Agricultură Olt, Mihaela Mareș.
„Vom avea roșii pe masa de Paște, cu siguranță. Sute de fermieri au plantat încă din decembrie. Au sisteme moderne de încălzire, a ținut și vremea cu ei. În câțiva ani cred că vor reuși să-și modernizeze solariile și să producă pe toată perioada anului”, a mai spus Mareș.