Un miliardar al cărbunelui construiește cea mai mare centrală de energie curată din lume în deșert. E de cinci ori mai mare decât Parisul
0Cea mai mare centrală energetică din lume este de cinci ori mai mare decât Parisul, vizibilă din spațiu.

Dimensiunea proiectului care transformă întinderi de deșert sărat arid de la marginea vestului Indiei într-una dintre cele mai importante surse de energie curată de pe planetă este atât de copleșitoare, încât responsabilul nu poate ține pasul.
"Nici măcar nu mai fac calcule", a declarat Sagar Adani pentru CNN într-un interviu acordat săptămâna trecută, potrivit edition.cnn.com.
Adani este director executiv al Adani Green Energy Limited (AGEL). De asemenea, el este nepotul lui Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om din Asia, a cărui avere de 100 de miliarde de dolari provine de la Adani Group, cel mai mare importator de cărbune din India și unul dintre principalii exploatanți ai acestui combustibil murdar. Înființat în 1988, conglomeratul are afaceri în domenii care variază de la porturi și centrale termice la mass-media și cimenturi.
Unitatea sa de energie curată, AGEL, construiește o vastă centrală solară și eoliană în vestul statului indian Gujarat, la un cost de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Acesta va fi cel mai mare parc de energie regenerabilă din lume atunci când va fi finalizat, în aproximativ cinci ani, și ar trebui să genereze suficientă energie electrică curată pentru a alimenta 16 milioane de locuințe indiene.
Succesul parcului de energie regenerabilă de la Khavda este esențial pentru eforturile Indiei de a reduce poluarea și de a-și atinge obiectivele în materie de climă, satisfăcând în același timp nevoile energetice în creștere ale celei mai populate națiuni din lume și ale economiei majore cu cea mai rapidă creștere. Cărbunele reprezintă încă 70% din energia electrică produsă de India.
Situat la doar 12 mile de una dintre cele mai periculoase granițe din lume, cea care separă India și Pakistan, parcul se va întinde pe o suprafață de peste 200 de mile pătrate și va fi cea mai mare centrală electrică de pe planetă, indiferent de sursa de energie, a precizat AGEL.
"O regiune atât de mare, o regiune atât de neîngrădită, nu există viață sălbatică, nu există vegetație, nu există locuințe. Nu există o alternativă mai bună de utilizare a acelui teren", a declarat Adani.
Planurile mari și verzi ale grupului nu au fost afectate de anul turbulent pe care l-a avut din ianuarie 2023, când un vânzător american de short-seller Hindenburg Research l-a acuzat că s-a implicat în fraude timp de decenii.
Conglomeratul indian de minerit-media a denunțat raportul Hindenburg ca fiind "nefondat" și "rău intenționat". Dar acest lucru nu a reușit să oprească o prăbușire impresionantă a pieței bursiere care, la un moment dat, a șters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea companiilor sale listate la bursă. Averea personală a lui Gautam Adani a fost, de asemenea, lovită, prăbușindu-se cu peste 80 de miliarde de dolari în luna următoare publicării raportului.
Dar magnatul și-a revenit de atunci, iar grupul investește acum miliarde de dolari în sectorul energiei curate.
Acesta intenționează să investească 100 de miliarde de dolari în tranziția energetică în următorul deceniu, 70% din investiții fiind destinate energiei curate.
O necesitate pentru 1,4 miliarde de oameni
Pivotul grupului Adani în domeniul energiei curate vine într-un moment în care India și-a stabilit obiective climatice ambițioase. Prim-ministrul Narendra Modi a promis că sursele regenerabile, precum energia solară și eoliană, vor acoperi 50% din necesarul de energie al Indiei până la sfârșitul acestui deceniu.
În 2021, Modi a promis că India va ajunge la emisii nete zero până în 2070, ceea ce reprezintă încă câteva decenii mai târziu decât economiile dezvoltate.
Guvernul a stabilit un obiectiv de 500 de gigawați (GW) de capacitate de generare a energiei electrice din combustibili non-fosili până în 2030. AGEL, cea mai mare companie de energie regenerabilă din țară, își propune să furnizeze cel puțin 9% din această cantitate, aproape 30 GW fiind generați numai de parcul său Khavda din Gujarat.
Eșecul tranziției către energia regenerabilă nu este o opțiune, a declarat Adani.
"Nu există altă opțiune pentru India decât să înceapă să facă lucruri la o dimensiune și la o scară neimaginată până acum", a spus bărbatul de 30 de ani.
Asta pentru că cererea de energie va exploda în următorii ani.
India este a treia țară consumatoare de energie din lume, deși consumul de energie și emisiile pe cap de locuitor reprezintă mai puțin de jumătate din media mondială, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), cu sediul la Paris.
Această situație s-ar putea schimba rapid. Datorită creșterii veniturilor, cererea de energie s-a dublat din anul 2000, iar 80% din aceasta este încă acoperită de cărbune, petrol și biomasă solidă. În următoarele trei decenii, economia în expansiune rapidă va înregistra cea mai mare creștere a cererii de energie dintre toate țările din lume, potrivit AIE.
"Dacă India face ceea ce a făcut China, dacă India face ceea ce a făcut Europa, dacă India face ceea ce a făcut SUA, atunci ne așteaptă un viitor climatic foarte, foarte sumbru", a declarat Adani, referindu-se la utilizarea istorică a combustibililor fosili pe măsură ce aceste țări s-au dezvoltat.
Predicțiile sale sumbre nu sunt dramatice. Potrivit analiștilor, India se află într-o poziție confortabilă pentru a crește cu o rată anuală de cel puțin 6% în următorii câțiva ani și ar putea deveni a treia cea mai mare economie a lumii înainte de sfârșitul acestui deceniu.
Pe măsură ce se dezvoltă și se modernizează, populația urbană va crește vertiginos, ceea ce va duce la o creștere masivă a construcției de locuințe, birouri, magazine și alte clădiri. Potrivit analiștilor, în următorii 30 de ani, India va adăuga anual la populația sa urbană echivalentul unei Londre, în fiecare an.
Cererea de energie electrică va crește vertiginos în următorii ani din cauza unor factori care variază de la îmbunătățirea standardelor de viață la schimbările climatice. Acestea din urmă au alimentat valuri de căldură mortale în India și, prin urmare, numărul de proprietari de aparate de aer condiționat va crește brusc în următorii ani.
Până în 2050, cererea totală de energie electrică din India, generată de aparatele de aer condiționat rezidențiale, va depăși consumul total de energie din întreaga Africă, potrivit AIE.
India nu se poate baza pe combustibilii fosili pentru nevoile sale în creștere fără consecințe dezastruoase pentru eforturile de combatere a crizei climatice.
"Dacă vă imaginați că se adaugă 800 GW de capacitate termică pe cărbune... acest lucru, prin el însuși, va omorî toate celelalte inițiative de energie durabilă care au loc în întreaga lume, în ceea ce privește emisiile de carbon", a declarat Adani.
Ambele părți ale străzii
Planurile ecologice ale conglomeratului sunt impresionante, dar experții în domeniul climei critică investițiile masive și continue în combustibili fosili.
"Gautam Adani continuă să meargă pe ambele părți ale străzii", a declarat Tim Buckley, director al think tank-ului Climate Energy Finance din Sydney.
Grupul Adani nu este doar unul dintre cei mai mari dezvoltatori și operatori de mine de cărbune din India, ci operează și controversata mină de cărbune Carmichael din Australia, care s-a confruntat cu o opoziție acerbă din partea militanților pentru combaterea schimbărilor climatice, care spun că este o "condamnare la moarte" pentru Marea Barieră de Corali.
"În loc să investească miliarde de dolari în noi proiecte de combustibili fosili, India ar fi mult mai bine servită dacă Adani și-ar investi 100% din eforturi și resurse în dezvoltarea de tehnologii cu costuri reduse și emisii zero", a adăugat Buckley.
Aceasta nu este o opțiune în acest moment, a declarat Adani.
Mai mult de 600 de milioane de persoane din India "vor ajunge la venituri medii și superioare în următorul deceniu, deceniu și jumătate", a spus el. "Ei nu pot fi privați de nevoile de bază de energie. "
Toată lumea ar fi fericită dacă am putea "să avem 100% din această energie furnizată din surse de energie durabilă...[dar]... practic, aceasta nu este o opțiune" în acest moment, a adăugat el.
El a mai spus că activiștii din țările dezvoltate, care au emis în mod istoric mai multe gaze cu efect de seră, sunt adesea incapabili să înțeleagă provocarea uluitoare cu care se confruntă India pentru a-și dezvolta economia și industria energiei curate în același timp.
"Cred că este, de asemenea, foarte important să respectăm faptul că fiecare țară are propriul drept de a se asigura că oamenii din propria țară sunt bine deserviți din punct de vedere energetic", a spus Adani.
"Deci, India face puțin cărbune? Da, bineînțeles că India face. Dar face India o cantitate masivă de energie regenerabilă? Da, nu există nicio îndoială", a adăugat el.