Hong Kong a emis o alertă sanitară: un bărbat a contractat un virus rar și mortal, după ce a fost atacat de o maimuţă în parc
0Hong Kong a emis o alertă sanitară după ce un bărbat de 37 de ani a contractat virusul letal al herpesului B de la o maimuţă infectată, iar acum se luptă pentru viața sa în spital.



Potrivit autorităţilor chineze, bărbatul, în vârstă de 37 de ani, ar fi contractat virusul după ce a fost atacat de o maimuţă macac, la sfârșitul lunii februarie, în timpul vizitei sale în Kam Shan Country Park, cunoscut și sub numele de Monkey Hill, relatează DailyMail.
Conform unei declarații publicate pe site-ul guvernului din Hong Kong, înainte de acest incident, bărbatul avea o stare de sănătate bună. Pe 21 martie, însă, el a fost transportat de urgență la spital din cauza febrei și a reducerii nivelului de conștiință, iar acum se află acum în unitatea de terapie intensivă și este în stare „critică”.
Miercuri, lichidul din coloana sa vertebrală a fost testat pozitiv pentru virusul herpes B.
Aceasta este prima infecție umană cu herpesului B, specific maimuţelor, cunoscut și sub numele de virusul herpes simiae, înregistrată în Hong Kong, dar anterior au fost raportate cazuri în SUA, Canada, China continentală și Japonia.
Centrul pentru Protecția Sănătății (CDC) din Hong Kong a avertizat publicul larg să evite să atingă sau să hrănească maimuțele sălbatice, pentru a reduce riscul de a contracta virusul.
Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei
Potrivit specialiştilor chinezi, virusul este extrem de rar, dar poate duce la leziuni cerebrale grave sau la deces dacă nu este tratat rapid. Virusul herpes B are o rată de mortalitate ridicată, de circa 70%, dacă cei care suferă de această boală dacă nu sunt diagnosticați și tratați rapid.
Maimuțele macac sunt frecvent purtătoare ale acestui virus periculos pentru om, dar nu prezintă simptome. Transmiterea de la animal la om se face prin muşcături, zgârieturi sau contat direct cu ochii, nasul sau gura unei maimuțe infectate.
La oameni, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei, cele mai frecvente fiind febră și frisoane, dureri musculare, oboseală și dureri de cap. Alte semne pot include greață și dificultăți de respirație. De asemenea, se pot dezvolta mici vezicule în rana sau în zona care a fost în contact cu virusul herpesului B. Ele apar, de obicei, în decurs de o lună de la expunerea la virus, dar pot apărea şi în doar trei zile.
Un singur caz de transmitere de la om la om
A existat un singur caz în care o persoană infectată a transmis infecţia unei alte persoane.
În prezent, nu există niciun vaccin pentru herpes B.
De la descoperirea virusului, în 1932, au fost documentate 50 de cazuri umane. Aproximativ două treimi dintre acestea au avut loc în SUA. Dintre cele 50 de cazuri, 21 au fost fatale.
Virusul poate fi tratat cu medicamente antivirale. Tratamentul depinde de afectarea sau nu a sistemului nervos central, dar implică, de obicei, medicamente antivirale administrate intravenos de două ori pe zi.
Virusul herpesului B se găsește în mod natural în saliva, urina și fecalele macacilor, maimuţe care trăiesc în număr mare în China, potrivit Centrului pentru Protecția Sănătății din Hong Kong.