Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”

3
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un discurs ținut joi la Sorbona, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că umbrela de securitate americană aparține trecutului și că Europa trebuie să-și clădească propria strategie de apărare credibilă dacă vrea să supraviețuiască, relatează Bloomberg.

Emmanuel Macron a ținut joi un discurs la Sorbona despre viitorul Europei FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron a ținut joi un discurs la Sorbona despre viitorul Europei FOTO EPA-EFE

Într-un discurs care și-a exprimat viziunea pentru regiune cu șase săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, Macron a spus că continentul ar putea avea nevoie să-și producă propriul scut antirachetă, rachete cu rază lungă de acțiune și alte echipamente pentru a fi capabilă să se apere singură într-un context geopolitic tot mai ostil.

Uniunea Europeană se străduiește să-și impulsioneze industria de apărare pe fondul îngrijorării că războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina s-ar putea extinde la țările din blocul comunitar înaintea unei posibile întoarceri a lui Donald Trump la Casa Albă. La începutul acestui an, Trump a sugerat că SUA nu vor veni în ajutorul aliaților dacă aceștia nu-și vor crește suficient cheltuielile pentru apărare.

„SUA au două priorități, SUA în primul rând, și asta este legitim, și apoi problema Chinei. Europa nu va fi o prioritate geopolitică în anii, deceniile următoare, oricât de puternică ar fi alianța noastră, a observat președintele francez.

UE se confruntă acum cu o Rusie agresivă care provoacă agitație la granițele sale de est, cu un Orient Mijlociu instabil și cu extinderea armatei chineze care acaparează atenția Washingtonului. Acest nou peisaj a forțat Europa să-și regândească poziția în lume, mai ales în ceea ce privește securitatea sa.

„Europa este muritoare, poate muri și depinde în totalitate de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum”, a avertizat Macron, adăugând că Europa trebuie să apere ceea ce este important pentru ea însăși, alături de aliați sau singură.

Rusia a fost încurajată de succesele sale pe câmpul de luptă, în timp ce ajutorul american pentru Ucraina a devenit mai puțin sigur pe fondul disputelor politice. Președintele SUA Joe Biden a semnat transpunerea în lege a unui uriaș pachet de asistență, care include 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, săptămâna aceasta, însă numai după ce s-a pus capăt unui blocaj de luni bune în Congres.

Aliații europeni au devenit din ce în ce mai îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla în cazul în care SUA își reduce sprijinul pentru regiune, precum și de modalitatea în care ar putea acoperi nevoile financiare și militare ale Ucrainei.

„La scară continentală, această trezire este prea lentă, prea slabă în fața accelerației a reînarmarii lumii. Acum avem puteri regionale dezinhibate care își clădesc la rândul lor capacitățile – Rusia și Iran, pentru a numi doar două. Europa este încercuită”, a apreciat Macron.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Europa a introdus măsuri pentru a-și proteja liniile de aprovizionare, a-și decupla nevoile energetice de Rusia și a găsi surse fiabile pentru materiale critice. În acest sens, președintele francez a subliniat că autonomia Europei este imperios necesară pentru propria supraviețuire.

„Epoca în care Europa își cumpărat energia și îngrășămintele din Rusia, își externaliza producția în China și își delega securitatea SUA a luat sfârșit. Regulile jocului s-au schimbat”, a argumentat Macron.

Evenimentul de joi de la Universitatea Sorbona face ecoul unui discurs marcant pe care Macron l-a ținut în același loc la câteva luni de la preluarea primului său mandat, în 2017, când a pledat pentru o forță de apărare europeană, precum și un buget și o doctrină comune. Pe lângă securitate, el a cerut o mai mare suveranitate industrială, el percepând totodată UE drept contrapondere la SUA și China.

Macron și-a reiterat preferința pentru achiziționarea de echipamente de apărare fabricate în Europa și a spus că este în favoarea unei pieței unice care să acopere telecomunicațiile, energia și serviciile financiare.

Totodată, el a reiterat criticile sale la adresa UE pentru că are prea multe reglementări și a cerut sprijin masiv pentru companiile din sectoare strategice. El a obsrevat, de pildă, că SUA și China suprasubvenționează industriile critice și că nu mai respectă regulile comerciale de acum 15 ani, astfel că europenii nu mai pot fi singurii care să o facă.

Discursul său amplu a atras o reacție pozitivă din partea cancelarului german Olaf Scholz, care a remarcat că are „idei bune” cu privire la modalitățile în care cele mai mari două economii ale UE se pot asigura că Europa va „rămâne puternică”. Relația dintre lideri, crucială pentru buna funcționare a blocului, a fost supusă examinării din cauza dificultăților de lungă durată de a lucra împreună.

„Împreună facem ca UE să avanseze, din punct de vedere politic și economic”, a scris Scholz într-o postare pe X, exprimându-și, de asemenea, dorința pentru „o UE suverană și inovatoare”.

Discursul vine, totodată cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor europene de la începutul lunii iunie, alianța politică centristă a lui Macron fiind cu mult în urma partidului de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen, Adunarea Națională, în sondajele privind intențiile de vot.

Un sondaj Ifop pentru Revista Le Figaro și Sud Radio, realizat în perioada 16-18 aprilie, a arătat că Le Pen ar depăși candidații din grupul lui Macron dacă următoarele alegeri prezidențiale ar avea loc duminică.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite