Proiectele de lege ale MApN cu privire apărarea națională și management integrat al situațiilor de criză stârnesc controverse
1Două proiecte de lege inițiate de MApN au stârnit un val de controverse și îngrijorări în rândul cetățenilor. O nouă dezbatere publică pe această temă va avea loc miercuri, 22.05.2024, sub denumirea „Proiectele MApN referitoare la apărarea națională si situațiile de criza - cât de mult pot fi afectați cetățenii României”, anunță Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept.

În data de 16.05.2024, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a organizat o dezbatere publică despre două proiecte de lege importante: Legea apărării naționale a României și Legea privind Sistemul național de management integrat al situațiilor de criză.
Proiectele de lege ar putea afecta fiecare cetățean și persoană juridică din România, deoarece introduc noi prevederi privind apărarea națională și gestiunea situațiilor de criză, potrivit unui comunicat de presă de la Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept. Există îngrijorări că aceste proiecte de lege ar putea permite autorităților să invoce situații de criză în diverse domenii și să impună măsuri restrictive fără implicarea Parlamentului sau a cetățenilor, atrage atenția Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept.
Dezbaterea publică, organizată de MApN a avut ca obiectiv discutarea și analizarea acestor două proiecte de lege, care ar putea avea un impact semnificativ asupra vieții fiecărui cetățean și persoană juridică din România. Cu toate acestea, modul în care a fost organizată dezbaterea a ridicat numeroase semne de întrebare în rândul opiniei publice.
MApN a fost criticat pentru organizarea sa limitată și lipsa accesului publicului larg. Mulți au fost nemulțumiți că dezbaterea a fost organizată într-un mod limitat și exclusivist, având loc doar în format fizic, într-o zi lucrătoare și în timpul de lucru al cetățenilor. De asemenea, accesul la dezbatere a fost restricționat la o locație specifică și nu s-a permis participarea online sau în alte moduri care să ofere oportunitatea de implicare a unui număr mai mare de cetățeni, informează comunicatul de presă.
„MapN ne-a comunicat că nu are condiții tehnice ca sa permită participarea on-line la dezbaterea publică pe care a organizat-o și a organizat dezbaterea fără participarea liberă a oricărui cetățean, fiind o ”dezbatere secretă”, nu publică”, adaugă Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept.
Un alt aspect care a stârnit îngrijorări este legat de conținutul celor două proiecte de lege. Potrivit comunicatului, acestea ar introduce noi prevederi privind apărarea națională și gestionarea situațiilor de criză, dar există temeri că ele ar putea permite autorităților să invoce situații de criză în diverse domenii și să impună măsuri restrictive fără implicarea Parlamentului sau a cetățenilor. Mai mult decât atât, există preocupări că aceste proiecte de lege ar putea submina principiile democratice și ar putea restrânge drepturile și libertățile individuale ale cetățenilor.
În urma acestor îngrijorări, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a decis să reacționeze și să propună organizarea unei dezbateri publice reale și deschise, în care toți cetățenii să aibă posibilitatea să-și exprime opinia și să-și formuleze preocupările cu privire la aceste proiecte de lege. Astfel, dezbaterea publică va avea loc pe 22.05.2024, și va avea loc atât în format fizic, cât și online, ea va fi transmisă live.
„Scopul acestei dezbateri: toți cetățenii României să aibă posibilitatea să își exprime opinia cu privire la cele două proiecte de lege, să tragem o concluzie și să comunicăm MApN și Guvernului României propunerile societății civile. Armata fiind sub voința exclusivă a poporului român, poporul trebuie să discute aceste proiecte de lege și să comunice către MApN voința sa”, motivează Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept.
Este esențial ca Guvernul să răspundă acestor preocupări și să asigure că procesul decizional este deschis, transparent și democratic, se menționează în comunicatul de presă.
„La dezbaterea publică îi invităm să participe fizic sau on-line și pe membrii Guvernului României și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și ai Statului Major al Apărării pentru a răspunde la întrebări, a asculta opiniile cetățenilor și a oferi lămuriri”, menționează sursa citată.