1 iulie: ziua în care a fost adoptată prima Constituție a României. Neurochirurgul Leon Dănăilă împlinește vârsta de 91 de ani
0La 1 iulie 1866 a fost promulgată Constituția României, iar în anul 1878 a fost semnat Tratatul de pace de la Berlin. În aceeași zi, dar în anul 2022 , a murit omul de afaceri Peter Imre.

1 iulie 1866: A fost promulgată Constituția României
Prima Constituție a României a avut la bază trei principii esențiale ale ideologiei liberale: separarea puterilor în star în putere legislativă, executivă și judecătorească, guvernarea reprezentativă (poporul își alegea reprezentanții) și suveranitatea națiunii. De asemenea, Constituția României din 1866 a avut ca model Constituția Belgiei din 1831.
În plus, Constituția a suferit modificări în anul 1879, ca urmare a condițiilor impuse României prin Tratatul de la Berlin.
1 iulie 1878: S-a semnat Tratatul de pace de la Berlin
În urmă cu 146 de ani s-a semnat Tratatul de pace de la Berlin ce prevedea: independența României, Serbiei și Muntenegrului. În acest sens, marile puteri au recunoscut independența României şi drepturile ei asupra Dobrogei.
Judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail din sudul Basarabiei, aflate în componenţa României, după Congresul de la Paris din 1856, au fost cedate Imperiului ţarist.
1 iulie 1891: A murit omul politic Mihail Kogălniceanu

Născut la 6 septembrie 1817, la Iași, Mihail Kogălniceanu a fost cel de-al treilea prim-ministru al României. De asemenea, a fost ministru al Afacerilor Externe în timpul domniei lui Carol I și ministru de Interne sub domniile lui Alexandru Ioan Cuza și Carol I.
Și-a început cariera politică ca un colaborator al principelui Mihail Sturdza, fiind în același timp director al Teatrului Național din Iași și publicând mai multe opere cu Vasile Alecsandri și Ion Ghica.
1 iulie 1933: S-a născut medicul neurochirurg Leon Dănăilă

Născut la Darabani, Botoșani, Leon Dănăilă a urmat cursurile Facultății de Medicină din Iași și ale Facultății de Filosofie-Psihologie din Capitală. În anul 1991, a ocupat prin concurs postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Ulterior, un an mai târziu, a ocupat postul de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității „Titu Maiorescu” din București.
În plus, este membru titular al Academiei Române (2004) și a scris peste 50 de cărți, lucrări științifice și atlase de specialitate. De asemenea, are 27 de brevete de invenție și certificate de inovație în neurochirurgie.
1 iulie 1967: S-a născut celebra actriță Pamela Anderson

Cunoscută în special pentru activitatea sa de model de glamour în revista Playboy, Pamela Anderson este actriță și model. A devenit cunoscută publicului după ce a fost aleasă Playmate of the Month din luna februarie a anului 1990 pentru revista Playboy.
Ea a obținut recunoașterea internațională pentru interpretarea personajului "C.J." Parker în serialul de acțiune Baywatch (1992-1997).
1 iulie 2005: Denominarea monedei naţionale

În urmă cu 19 ani, leul românesc a pierdut ultimele 4 zerouri, prin denominare (reevaluare) la rata de 1 leu nou (simbol bancar: RON) pentru 10.000 lei "vechi" (simbol bancar: ROL).
Denominarea este un proces prin care se reduce valoarea nominală a unor însemne monetare. Procedeul mai este numit popular și „tăierea zerourilor". Acest lucru se practică atunci când sumele de bani devin foarte mari în valoare absolută, din cauza inflației.
1 iulie 2022: A murit omul de afaceri Peter Imre

Născut la 27 februarie 1962, Peter Imre şi-a început cariera profesională în anul 1985, la Hertz Rent-A-Car Budapesta. În perioada 1988-1993 a lucrat pentru Phillip Morris, ca şi consultant de marketing. După această perioadă a deţinut funcţii de conducere în cadrul Kraft Jacobs Suchard România şi Austria.
În anul 1998 a devenit directorul Corporate Phillips Morris România şi Bulgaria, funcţie în care a lucrat până în 2009. În 2010 a fost numit director general la Adevărul Holding.