Subiecte Bacalaureat 2024. Ce s-a dat anul trecut la Matematică. „Nota 6 ar trebui să fie ușor de obținut”
0Absolvenții de liceu care s-au înscris la Bacalaureatul 2024 sunt așteptați să susțină marți, 2 iulie 2024, cea de-a doua probă, cea obligatorie a profilului. Anul trecut, subiectele de la Matematică pe care candidații le-au avut de rezolvat au fost considerate accesibile.

Cei peste 134.000 candidați care s-au înscris pentru a susține probele Bacalaureatului 2024 sunt așteptați marți, 2 iulie 2024, la cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului. Este considerată a fi proba de foc, în special de către absolvenții care au de susținut proba la Matematică.
După subiectele de la prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, considerate accesibile, candidații speră să aibă aceeași șansă și la cea de-a doua probă.

Nici anul trecut subiectele de la Matematică nu au fost foarte dificile, profesorii consultați de „Adevărul” considerând chiar că „nota 6 ar trebui să fie ușor de obținut”.

„Subiectele respectă același tipic de cel puțin 10 ani. Cei care au avut inspirația să rezolve subiectele din anii anteriori erau avantajați. În al doilea rînd se poate lua nota 6 ușor”, declara atunci profesorul de Matematică Ștefan Vlaston.
Profesorul Daniel Petrciceanu, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, trăgea chiar un semnal de alarmă, avertizând că și acolo unde candidații se așteptau să primească un subiect care să-i pună la încercare au primit de fapt „o banalitate”.

”La subiectul II 2c – unde așteptau tot ceva dificil – este o inegalitate de clasa a VII-a. Adică niște lucruri extrem de simple. De ce ne punem singuri piedică? Pentru că, în viziunea mea, o mare parte dintre elevi vor merge la facultate. Cursurile universitare se doresc o continuare a materiei pe care ei o parcurg în liceu. Dacă eu merg la ASE sau la Politehnică sau la Matematică, practic, mulți dintre ei nu vor face față. Aici e problema. Ce fac? Cobor cursurile universitare foarte mult și atunci nu mai ating scopul cu ele? Sau încerc să-i determin printr-o schimbare a standardului? Pentru că dacă îi pun de fiecare dată să înlocuiască ceva într-un șablon, nu fac nimic”, a comentat profesorul.

Cei mai mulți candidați încheie joi, 4 iulie, bacalaureatul 2024, odată cu susținerea probei la alegere a profilului și specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie).
Candidații care au urmat studiile într-o limbă a minorităților naționale vor susține vineri, 5 iulie 2024, ultima probă, cea la Limba și literatura maternă.