Subiecte Bacalaureat 2024. Ce s-a dat anul trecut la Istorie. România în perioada postbelică, subiectul care asigura 30 puncte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacalaureatul 2024 continuă, marți, 2 iulie 2024, cu proba obligatorie a profilului. O parte dintre candidați vor susține proba la Matematică, iar ceilalți la Istorie. 

Candidații susțin marți, 2 iulie 2024, proba obligatorie a profilului FOTO: arhiva
Candidații susțin marți, 2 iulie 2024, proba obligatorie a profilului FOTO: arhiva

Anul trecut, candidații au avut de rezolvat, la subiectul I, mai multe cerințe pe baza textelor  „Istoria ilustrată a românilor pentru tineri” de I. A. Pop și „Istoria Transilvaniei” de I. A. Pop, T. Angler și M. Andras, respectiv:

image
  • de precizat numele Principatului autonom de la sursa B
  • de menționat 2 spații istorice care apar atât în sursa A cât și în sursa B
  • o informație cu privire la politica externă a domnitorilor români din sursa A
  • litera corespunzătoare sursei care susține că popoarele balcanice sunt ocupate de otomani
  • relație cauza-efect din sursa B și rolul acesteia.
image

La Subiectul II, elevii au primit un text despre Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Pe baza acestuia, ei au avut de precizat secolul, numele domnitorului și o opinie personală despre respectiva convenție. Exercițiul 6 a constat într-un text argumentativ despre relațiile internaționale în România în perioada 1875 – 1900.

La Subiectul III, elevii de la Uman au avut de redactat un eseu despre situația internă și internațională a României în perioada postbelică. Cerințele au fost: 

- precizarea unei ideologii totalitare din Europa postbelică;

- menționarea a două practici politice aplicate în perioada stalinismului în România;

- prezentarea unui fapt istoric desfășurat în regimul național-comunist în România;

- menționarea a două acțiuni prin care România se implică în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XX-lea formularea unui punct de vedere referitor la practicile politice democratice din România.

Probele scrise ale Bacalaureatului 2024 au început luni, 1 iulie 2024, cu proba la Limba și literatura română.

Cei mai mulți candidați încheie joi, 4 iulie, Bacalaureatul 2024, odată cu susținerea probei la alegere a profilului și specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie).

Candidații care au urmat studiile într-o limbă a minorităților naționale vor susține vineri, 5 iulie 2024, ultima probă, cea la Limba și literatura maternă.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite