Poliția dezvoltă noi tehnici de investigație pentru mediul online: „Traficul se face acum prin cod QR”
0Poliția Română a reușit să dezvolte noi tehnici de investigație, care să lupte cu traficul de droguri și substanțe interzise, care are loc pe internet, fie pe rețele de social-media sau cotloane mai ascunde ale internetului.

Recent, polițiștii români au reușit să decodifice mai multe mesaje criptate care sunt folosite atât de consumatori cât și de traficanți de substanțe interzise, putând să îi depisteze.
De asemenea, oamenii legii au făcut și un anunț pentru părinți, cu privire la semne la care trebuie să fie atenți, atunci când se uita în activitatea online a copiilor lor.
„Avem, în primul rând, internetul cu care cu toții interacționăm zilnic, în special copiii, adolescenții, chiar de la vârste foarte fragede și tocmai de aceea este bine de îmțeles și odată cu campaniile de conștientizare, de prevenire și așa mai departe, să înțelegem că acest mediu cumva cunoaște valențe diferite, adică de la ce vedem la o primă vedere, la o căutare pe Google și mergând spre zone greu accesibile, unde, doar cu anumite instrumente specializate sau cu anumite cunoștințe, putem ajunge și putem identifica chiar și promovarea unor astfel de substanțe”, a spus Cătălin Zetu, șef Birou Investigare Infracțiuni sisteme IT IGPR, în cadrul conferinței „Prevenție, nu adicție - Investigație pentru siguranța generațiilor viitoare”, organizată de Agenția Națională Antidrog și Antena 3 CNN.
Potrivit lui Zetu, aici este vorba despre „dark web”, cunoscut și sub numele de „zona întunecată a internetului”, zona care nu poate fi accestă din motoarele normale de cautare, la un singur click, unde acțiunile ilicite sunt mai ușor de realizat și mai greu de următir de către forțele de ordine.
„Totodată, social media și platformele de social media sunt, la fel, instrumente unde utilizatori sau participanți în această rețea de distribuție a drogurilor comunică și își pot promova atât produsele, cât și serviciile.
Un mod de operare este cel al codurilor QR. În diferite zone din România și nu numai, am putut să vedem ca Poliție Română aceste coduri QR lipite în diferite zone publice. Scanate, duc la diferite medii de comunicare acolo unde sunt tranzacționate și substanțe ilegale”, a mai precizat Cătălin Zetu.