Poliția din Sectorul 6 rămâne fără dispozitive de monitorizare a agresorilor: „Ne cerem scuze victimelor violenței domestice”

1
Publicat:

Poliția Capitalei din Sectorul 6 se confruntă cu o criză legată de dispozitivele destinate monitorizării agresorilor în cazurile de violență domestică. Lipsa echipamentului pune în pericol siguranța victimelor care au ordine de protecție provizorii emise în zonă. 

Polițiștii de la Sector 6 rămân fără brățări de monitorizare a agresorilor - Foro Arhiva
Polițiștii de la Sector 6 rămân fără brățări de monitorizare a agresorilor - Foro Arhiva

Ne cerem scuze victimelor violenței domestice din Sectorul 6 pentru incapacitatea conducerii Poliției Capitalei de a asigura dispozitivele necesare pentru monitorizarea agresorilor. În acest moment, nicio secție de poliție de pe raza Sectorului 6 nu mai are dispozitive funcționale pe care să le poată folosi în cazul ordinelor de protecție provizorii pe care le emit agenții de ordine publică. Îi dorim weekend plăcut șefului Poliției Capitalei, chestor Berechet Bogdan. Victimele mai pot aștepta până luni, marți….”, atrag atenția reprezentanții sindicatului Europol, pe Facebook.

Numărul de cazuri de violență domestică, în creștere

Asta în condițiile în care mai mult de 16.000 de femei, peste 4.000 de bărbați și aproape 3.000 de minori au fost victime ale violenței domestice de la începutul anului și până acum. În total, în primele cinci luni ale lui 2024 au fost emise peste 5.000 de ordine de protecție, iar polițiștii au intervenit în aproape 50.000 de situații de violență domestică, conform celui mai recent raport al Inspectoratului General al Poliției Române. Fenomenul este unul care ia amploare în țara noastră, având în vedere că numărul cazurilor raportate de Poliție este mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. 

Instanțele de judecată au emis în primele cinci luni ale anului aproape 5.000 de ordine de protecție, din care 2.066 au fost ordine de protecție provizorii. Cu toate că au fost înregistrate circa 50.000 de cazuri de violență domestică, doar în 586 de situații, agresorii au fost obligați să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere. Adică în 11% din situațiile în care a fost emis un ordin de protecție. 

Nu este prima dată când polițiștii atrag atenția că de multe ori nu au ce să facă în astfel de cazuri. Anul trecut, doar 1 din 10 agresori din România a purtat o brățară de monitorizare, iar procentul se menține și pentru primele luni ale anului.  

Recent, o femeie din județul Mureș a fost omorâtă de partener în bătaie, la patru luni după ce un judecător a respins cererea de acordare a unui nou ordin de protecție. Cazul nu este unul singular, iar asta se întâmplă pentru că fiecare interpretează legea așa cum vrea, în timp ce violența domestică este bagatelizată, uneori chiar de către cei care ar trebui să ne apere. 

„Legislație avem, însă cred că putem vorbi și despre un analfabetism funcțional  în privința legislației și a modului în care ea este înțeleasă de actorii principali : membri ai poliției române, din justiție, judecători, procurori.”, a explicat anterior Cosmin Andreică, șeful sindicatului Europol, pentru Adevărul

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite