Tanczos Barna, despre problema reprezentată de urși: „Este nevoie de o intervenţie prin vânătoare”

2
Publicat:

Ținând cont de evenimentele recente, precum cazul tinerei de 19 ani ucise de urs, Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, a susținut în cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News că nu intenționează să formuleze modificări la proiectul de lege privind gestionarea populației de urși, conform News.ro. 

Tanczos Barna
Tanczos Barna a vorbit despre problema urșilor. FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache

Proiectul cu pricina se află în Parlament și va fi discutat luni în Camera Deputaților. 

Eu cred că proiectul este suficient de matur, a fost dezbătut în toate comisiile de specialitate, sper să se ajungă la vot şi la o aprobare. Subliniez încă o dată că proiectul de lege în sine, sau o lege prin care se reintroduce vânătoarea nu este o soluţie magică. Nu este o soluţie care rezolvă toate problemele”, a declarat fostul ministru al Mediului. 

Conform lui Barna, „avem urşi în afara habitatului lor natural, vin urşii în zonele locuite. Acolo trebuie să avem intervenţia imediată, fără proceduri complicate, fără telefoane, fără aprobări, acel comitet pentru intervenţie să decidă la faţa locului ce trebuie să facă în cazul acelui urs, dacă este agresiv, dacă poate fi relocat”.

În plus, el a mai atras atenția și asupra problemei urșilor care distrug ferme agricole și culturi: „Acolo trebuie să avem garduri electrice, şi de asta avem fonduri şi finanţare pentru fermieri, să reducem numărul de conflicte şi să reducem pagubele”. 

 „Pentru gestionarea populaţiei, per ansamblu, este nevoie de o intervenţie prin vânătoare, dar pentru celelalte probleme, trebuie să găsim alte soluţii.

Pachetul complex pe care l-am lăsat în minister şi care a început să fie implementat trebuie dus mai departe, şi în perioade în care nu există presiune publică, şi în perioadele în care nu sunt articole despre povestea cu urşii. Acel pachet de măsuri trebuie dus mai departe”, a mai adăugat Tanczos Barna.  

  „Ursul este foarte abil să se adapteze”

Este vorba despre o intervenţie a omului într-o populaţie de animal sălbatic, ursul brun, care este în vârful lanţului trofic, ştie toate lumea că nu există alt duşman decât omul şi omul este responsabil pentru controlul şi managementul acestei populaţii. Vedem cum se dubleaza, se triplează numărul judeţelor unde se raportează pagube, se dublează, se triplează numărul apelurilor la 112”, a afirmat senatorul UDMR, care a mai adus în discuție și cazurile în care aceste animale sălbatice ajung în zone unde nu au mai fost observate până acum. 

Ba mai mult, Barna a declarat că „vom vedea urşi în Delta Dunării” și că „nu suntem departe de acest moment”.

 „Ursul este foarte abil să se adapteze, se adaptează la schimbările climatice, la noile condiţii, nu mai hibernează cum se ştia, nu există acel somn de iarnă, nu mai avem zăpezile acelea de un metru şi populaţia de urşi se plimbă nestingherită şi în timpul iernii. Lucrurile se schimbă şi trebuie să avem curajul să intervenim pe baze ştiinţifice, în această populaţie”, a susținut el.

Fostul ministru al Mediului a precizat că a sesizat existența unor discuții în spațiul public legate de felul în care se poate ajunge la 4.000 de urși: „Eu cred că nu o să mai ajungem niciodată la 4.000. E practic imposibil să ajungi de la 8.000 şi ceva, poate 10.000 de urşi din România, să ajungi la o populaţie de 4.000. Cel mai important lucru este ca în zonele cu atacuri multe şi cu pagube multe să existe extrageri de exemplare şi să se intervină în populaţia de usr brun, după care specialiştii să dea soluţii şi pentru zonele unde urşii îşi găsesc habitate noi, în zonele de şes, de deal, unde până acum nu a existat această specie”.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite