SUA, avertisment pentru Maduro, preşedintele reales din Venezuela. „Răbdarea noastră se apropie de sfârşit”

6
Publicat:

După ce, duminică, Nicolas Maduro a fost reales preşedinte în Venezuela, mai mulţi simpatizanţi ai opoziţiei, care îl acuză de fraudarea alegerilor, au protestat pe străzi, ajungându-se la violenţe soldate cu un mort şi peste 70 de răniţi.

Nicolas Maduro şi-a anunţat victoria în alegeri. Foto Facebook
Nicolas Maduro şi-a anunţat victoria în alegeri. Foto Facebook

De asemenea, peste o mie de persoane au fost arestate în timpul protestelor organizate de contestatarii preşedintelui Maduro, relatează Agerpres, citând presa străină.

În acest context, Casa Albă l-a avertizat miercuri pe preşedintele reales al Venezuelei, Nicolas Maduro, că răbdarea sa în ce priveşte publicarea rezultatelor detaliate ale scrutinului prezidenţial este pe punctul să se termine,

„Răbdarea noastră şi cea a comunităţii internaţionale se apropie de sfârşit”, a declarat presei purtătorul de cuvânt pe teme de securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, John Kirby. Aceasta le-a cerut autorităţilor electorale venezuelene să publice „rezultatele complete şi detaliate ale acestor alegeri, pentru ca toată lumea să le poată vedea”.

Preşedintele Nicolas Maduro, aflat la putere din anul 2013 şi cunoscut prin poziţiile sale anti-americane, a fost reales duminică pentru un nou mandat, contestat de Washington şi de opoziţie, care revendică victoria candidatului său Edmundo Gonzalez Urrutia.

În timp ce Consiliul naţional electoral a anunţat luni că Maduro a obţinut 51,2% din voturi, iar Urrutia 44,2%, opoziţia susţine că acesta din urmă ar fi câştigat cu peste 70% din voturi şi că „are dovezi ale victoriei”.

Simpatizanţi ai opoziţiei au ieşit în stradă începând de marţi şi au loc proteste violente, soldate până în prezent cu un mort şi 77 de răniţi în rândul forţelor de ordine şi cu reţinerea a 1.062 de manifestanţi.

Fundaţia Carter, ai cărei observatori au urmărit alegerile, a declarat că acestea „nu pot fi considerate demcoratice”, iar preşedintele american Joe Biden şi omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva au convenit într-o convorbire telefonică asupra importanţei publicării rezultatelor complete ale scrutinului, acesta reprezentând „un moment esenţial pentru democraţie în emisferă”.

Organizaţia Statelor Americane a denunţat la rândul ei o „manipulare aberantă” a scrutinului, nouă ţări latino-americane - Argentina, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Panama, Paraguay, Peru, Republica Dominicană, Uruguay - cerând într-o declaraţie comună o „reexaminare completă cu prezenţa de observatori electorali independenţi”.

Violenţele postelectorale vin în contextul în care Venezuela, pe vremuri unul din cele mai prospere state din America Latină, se confruntă cu o criză fără precedent: producţia de petrol s-a prăbuşit, PIB a plonjat cu 80% în zece ani, sistemele de sănătate şi educaţie sunt în ruină, iar şapte milioane de venezueleni au plecat din ţară.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite