Totul despre cei doi lideri ai Hamas și Hezbollah uciși de Israel. A fost într-adevăr Haniyeh un „porumbel al păcii”?

0
Publicat:

Serviciile secrete ale Israelului au reușit, miercuri, să elimine doi dintre liderii importanți ai Hamas și Hezbollah, Ismail Haniyeh și Fu'ad Shukr. Ambii au fost considerați teroriști de către SUA, în ciuda faptului că Haniyeh era supranumit „porumbelul păcii”.

Ismail Haniyeh alădurat atacul teroriștilor Hamas din 7 octombrie. FOTO: EPA EFE
Ismail Haniyeh alădurat atacul teroriștilor Hamas din 7 octombrie. FOTO: EPA EFE

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran. De asemenea, și „cel mai înalt comandant militar al Hezbollah”, Fu'ad Shukr, a fost ucis într-o lovitură, potrivit Forțelor de Apărare Israelului. Acesta se afla în suburbiile sudice ale Beirutului - un bastion al Hezbollah.

Ismail Haniyeh (62 de ani), liderul politic al Hamas din 2017, a fost cel mai vizibil lider al grupului în timpul războiului Israelului din Gaza și a fost un actor principal în negocierile de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor după atacul din 7 octombrie asupra Israelului, conform BBC.

S-a născut la 29 ianuarie 1963 în tabăra de refugiați al-Shati din Gaza. A studiat la Universitatea Islamică din Gaza, unde a obținut o diplomă în literatură arabă.

Haniyeh a devenit o figură importantă în Hamas, mișcarea islamistă palestiniană fondată în 1987.

El a fost un apropiat de-al lui Sheikh Ahmed Yassin, co-fondatorului și liderul spiritual al Hamas. Această relație l-a propulsat în poziții de conducere în cadrul mișcării.

În timpul Primei Intifade (1987-1993), Haniyeh a fost activ în organizarea și coordonarea protestelor și a altor acțiuni împotriva ocupației israeliene.

Prima Intifada a fost o revoltă palestiniană împotriva ocupației israeliene a Cisiordaniei și Fâșiei Gaza, care a început în decembrie 1987 și a ținut până la Conferința de la Madrid din 1991.

Totul a început în tabăra de refugiați Jabalia, după ce ucis patru palestinieni care se aflau într-un automobil au fost omorâți în urma impactului cu un camion aparținând armatei israeliene. Israelul a trimis 80.000 de militari pentru a calma revolta. În primul an, forțele de securitate israeliene au ucis 311 palestinieni, din care 53 sub vârsta de 17 ani. În total, au fost uciși circa 1.200 de palestinieni, respectiv 160 de israelieni, dintre care 60 erau militari.

Haniyeh a fost încarcerat până 1992 pentru participarea lui la Intifadă. După ce a fost eliberat, a lucrat ca administrator la Universitatea Islamică din Gaza, un centru important pentru activiștii Hamas.

În timpul celei de-a doua Intifada (2000-2005), Haniyeh a continuat să fie un lider cheie în Hamas, implicat în coordonarea activităților militare și politice ale mișcării.

El a fost închis în mai multe rânduri de autoritățile israeliene.

Prim-ministru al Autorității Naționale Palestiniene

După victoria Hamas în alegerile legislative din 2006, Haniyeh a fost numit prim-ministru al Autorității Naționale Palestiniene(ANP). A fost prima dată când Hamas a preluat oficial controlul guvernului palestinian.

Mandatul său a fost marcat de tensiuni crescânde cu Fatah, care au culminat cu conflictul violent din 2007, când Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza, iar Haniyeh a devenit liderul de facto al guvernului din Gaza.

Deși considerat liderul Hamas în Gaza de mulți ani, Haniyeh nu a devenit liderul politic general al grupului până în 2017, când a preluat locul lui Khaled Meshaal, care a condus Hamas în exil din 2004.

Un an mai târziu, Haniyeh a fost numit „terorist global” de către Statele Unite –într-o perioadă de tensiune între Washington și palestinieni din cauza deciziei de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, decizie luată atunci de președintele SUA, Donald Trump.

În ciuda acestei desemnări – și spre deosebire de conducerea militară a Hamas – Haniyeh a călătorit în toată lumea, întâlnindu-se cu personalități mondiale în calitate de șef politic al organizației. El a fost fotografiat întâlnindu-se marți la Teheran cu președintele Iranului Masoud Pezeshkian.

„Porumbelul păcii?”

Atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie în urma căruia cel puțin 1.500 de luptători Hamas au trecut granița în Israel, ucigând cel puțin 1.200 de israelieniși luând aproximativ 200 de ostatici.

De atunci, atacurile israeliene din Gaza au ucis peste 39.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății de acolo, și au declanșat o catastrofă umanitară.

În lunile care au urmat, Haniyeh a fost o figură cheie care a participat la negocierile internaționale privind conflictul, inclusiv eliberarea ostaticilor care se aflau încă în Gaza.

El și-a arătat disponibilitatea de a ajunge la un acord dacă Israelul se retrage din Gaza – spunând în luna mai că grupul este „încă dornic” să încheie un acord cu mediatorii, dar că orice propunere ar trebui să înceteze definitiv lupta în enclavă.

La acea vreme, el a spus că revendicările lor vizează oprirea „agresiunii împotriva poporului nostru, care este o poziție fundamentală și logică care pune bazele unui viitor mai stabil”.

Ca răspuns, Israelul a numit aceste cereri „inacceptabile”, prim-ministrul Benjamin Netanyahu jurând că va continua să lupte până când Hamas va fi distrus.

La începutul lunii iulie, Haniyeh a luat legătura cu mediatorii din Qatar și Egipt pentru a discuta idei privind încheierea războiului, stârnind o oarecare speranță că cele două părți ar putea fi în pragul unui acord-cadru.

Având în vedere rolul său în negocieri, moartea lui Haniyeh „va avea o influență semnificativă asupra acestor negocieri”, a declarat miercuri Barak Ravid, analistul politic și politic extern al CNN.

Pe tot parcursul războiului, el a continuat să se întâlnească cu alți lideri și oficiali mondiali, inclusiv cu diplomatul chinez Wang Kejian, care s-a întâlnit cu Haniyeh în Qatar în martie, când au discutat despre războiul din Gaza.

Haniyeh a simțit, de asemenea, impactul personal al războiului din Gaza. În aprilie, poliția israeliană a arestat-o pe una dintre surorile sale sub acuzația că a comunicat cu membrii mișcării. Nouă zile mai târziu, atacurile aeriene israeliene au ucis trei dintre fiii săi și patru dintre nepoții săi.

Ulterior, Haniyeh a insistat că moartea lor nu va afecta discuțiile privind încetarea focului și ostaticii.

În ciuda faptului că în Palestina el a fost supranumit „porumbelul păcii”, acțiunile sale au fost controversate.

Raluca Moldovan, cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai, specializată pe Orientul Mijlociu, a susținut că supranumele de „porumbelul păcii” este departe de realitate: „Nu, nu cred că putem vorbi despre un lider moderat în cadrul unei organizații teroriste precum Hamas. Sigur, rolul lui era acela de lider politic, de strateg politic, dar asta nu înseamnă că nu propovăduia un mesaj mai blând față de Israel”.

Haniyeh avea sediul central în Qatar. FOTO: EPA EFE
Haniyeh avea sediul central în Qatar. FOTO: EPA EFE

Implicarea în atacul din 7 octombrie

Ismail Haniyeh a fost reprezentantul internațional al Hamas, liderul său în exil, care a menținut legăturile grupului militant cu aliații din regiune. În fruntea ierarhiei sale politice, el a avut un rol militar redus – dar Israelul l-a pus pe lista morții după atacurile surpriză din 7 octombrie, conform ABC News.

El este liderul Hamas de cel mai înalt nivel ucis de Israel după atacurile din 7 octombrie.

Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, se afla în exil autoimpus din Gaza din 2019 și a fost adesea văzut ca un lider relativ moderat. El a fost unul dintre puținii lideri Hamas care a spus că grupul, deși respinge recunoașterea Israelului, nu se opune unei soluții cu două state. Cu sediul în Qatar și deseori deplasându-se în regiune, el nu a avut o implicare directă în aripa militară a grupului, cunoscută sub numele de Brigăzile Qassam.

Nu se știe ce știa despre planul aripii militare din 7 octombrie. Planul a fost conceput în interiorul Gazei, probabil de către liderul Hamas din teritoriu, Yahya Sinwar și șeful aripii militare Mohammed Deif. Un oficial al Hamas a declareat către Associated Press că doar o mână de comandanții știau despre „ora zero” a atacului.

Dar după ce măcelul a luat prin surprindere armata și serviciile de informații israeliene, Haniyeh a acceptat atacul, lăudându-l ca pe o lovitură umilitoare adusă aurei de invincibilitate a Israelului. În câteva ore, el a apărut într-un videoclip care se ruga împreună cu alți oficiali Hamas, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru succesul atacului.

Michael Milshtein, un expert Hamas la Universitatea din Tel Aviv, a spus că Haniyeh a avut un rol dominant în politica externă și diplomația grupului, dar a fost mai puțin implicat în afacerile militare.

Luptători Hezbollah. FOTO: Profimedia
Luptători Hezbollah. FOTO: Profimedia

Fu'ad Shukr, lider militar al Hezbollah

Fu'ad Shukr este un important lider militar al organizației Hezbollah, cunoscut pentru implicarea sa în diverse operațiuni militare și activități ale grupării.

Fu'ad Shukr este unul dintre membrii fondatori ai Hezbollah, organizația șiită militantă și politică din Liban, care a fost înființată în anii 1980 cu sprijinul Iranului. Shukr a deținut poziții de conducere în aripa militară a Hezbollah, unde a fost responsabil de planificarea și executarea operațiunilor militare ale grupării.

Fu'ad Shukr a jucat un rol esențial în conflictul dintre Hezbollah și Israel din 2006, cunoscut și sub numele de Al Doilea Război din Liban. În timpul acestui conflict, Hezbollah a lansat atacuri cu rachete asupra Israelului, iar Israelul a răspuns cu o ofensivă masivă în sudul Libanului.

Shukr a fost implicat în planificarea și coordonarea mai multor atacuri împotriva forțelor israeliene, inclusiv operațiuni de guerilă și lansări de rachete.

Shukr a fost acuzat de implicare în atentatul asupra cazarmelor forțelor armate americane din Beirut în 1983, care a dus la moartea a 241 de soldați americani. De asemenea, a fost implicat și în alte atacuri teroriste împotriva intereselor occidentale și israeliene.

Din cauza activităților sale, Fu'ad Shukr a fost inclus pe listele de sancțiuni ale Statelor Unite și ale altor țări, fiind considerat o amenințare la adresa securității internaționale.

Shukr, ca și alți lideri Hezbollah, a menținut legături strânse cu Iranul, care a furnizat sprijin financiar, logistic și militar grupării. Iranul a considerat Hezbollah un aliat strategic în regiune, folosindu-l ca pe un instrument de influență împotriva Israelului și a altor adversari.

În cadrul Hezbollah, Shukr a deținut poziții cheie în structura de comandă militară. A fost considerat unul dintre principalii strategii militari ai organizației, având un impact semnificativ asupra tacticilor și operațiunilor desfășurate de grupare.

Fu'ad Shukr rămâne o figură importantă și controversată în peisajul militar și politic al Orientului Mijlociu, fiind asociat cu numeroase acțiuni militare și teroriste desfășurate de Hezbollah de-a lungul anilor.

Știri Externe

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite