Rusia a început a treia etapă a exerciţiilor pentru desfăşurarea de arme nucleare tactice care includ și forțele implicate în războiul din Ucraina

0
Publicat:

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că a lansat cea de-a treia etapă de exerciții care se concentrează pe utilizarea armelor nucleare tactice , care implică și forțe implicate în prezent în așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina.

Rachete rusești Iskander/ FOTO:EPA
Rachete rusești Iskander/ FOTO:EPA

"În conformitate cu decizia preşedintelui Federaţiei Ruse, a început cea de-a treia etapă a exerciţiului de forţe nucleare non-strategice", a declarat Ministerul Apărării într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Soldaţii din districtele militare Sud şi Centru se vor antrena cum să desfăşoare focoase fictive pentru sistemele de rachete operaţionale şi tactice Iskander-M şi să le mute în mod secret la locurile de lansare, a precizat Ministerul Apărării.

"Etapa actuală a exerciţiului vizează menţinerea pregătirii personalului şi a echipamentelor unităţilor pentru utilizare în luptă a armelor nucleare non-strategice ale Rusiei, pentru îndeplinirea misiunilor de luptă", a declarat ministerul.

Președintele Vladimir Putin a ordonat exercițiile la începutul lunii mai, aparent ca răspuns la ceea ce a perceput el amenințări ca fiind făcute de națiunile occidentale, în special după ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat posibilitatea de a trimite trupe franceze în Ucraina.

Anunțul de astăzi spunea că exercițiile au loc în districtele militare centrale și sudice ale Rusiei.

Districtul Militar de Sud al Moscovei servește drept centru de comandă pentru ofensiva sa din Ucraina. Cu sediul central în Rostov-pe-Don, la doar 60 de kilometri de granița cu Ucraina, districtul cuprinde și zone din Ucraina pe care Rusia pretinde că le-a anexat, inclusiv regiunile Crimeea, Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, în ciuda faptului că ocupă doar o parte din aceste regiuni ale Ucrainei.

Această fază de exerciții include pregătirea personalului militar pe sistemele de rachete Iskander-M și diverse avioane și va presupune primirea de „muniție specială” și echiparea sistemelor de rachete și aeronavelor.

Rusia a organizat prima etapă a exerciţiilor în mai, iar aliatul său Belarus s-a alăturat celei de-a doua etape în iunie.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Putin a menționat frecvent potențiala utilizare a armelor nucleare. În vara anului 2023, Rusia a desfășurat arme nucleare tactice aliatului său Belarus, care se învecinează direct cu Ucraina. Rusia susţine că Statele Unite şi aliaţii săi europeni împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin faptul că oferă Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rus.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite