Ministrul Agriculturii, anunț despre plata despăgubirilor pentru culturile calamitate
0Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat într-o conferință de presă susținută la Slatina că fermierii afectați de seceta din acest an vor primi despăgubiri din partea statului chiar în această toamnă.

Oficialul Ministerului Agriculturii a precizat că, din datele primite din teritoriu, s-a putut stabili că aproximativ două milioane hectare, culturi de primăvară, au fost afectate de secetă. Fermierii încă mai pot depune, până în 15 septembrie, solicitări către primării, solicitări care vor ajunge la instituțiile competente să verifice situația în teren (direcțiile agricole, respectiv agențiile de plăți și intervenție în agricultură). Ministrul a anunțat că proccesul de centralizare a cererilor se va derula rapid, astfel încât, chiar din această toamnă, să fie virați banii către fermieri.
„Gradul de afectare la culturile din primăvare este undeva la două milioane de hectare. Am anunțat public, subvenția va fi, plata pe despăgubire, de minim 200 de euro pe hectar. Toate comisiile și toate instituțile publice din subordinea Ministerului Agriculturii au obligativitatea ca până pe 15 septembrie să întocmească aceste procese-verbale de calamități. Este pentru prima oară, la Ministerul Agriculturii, în alți ani aceste procese verbale de calamități se încheiau la sfârșitul anului, și se plăteau în anul următor. Anul acesta vom plăti aceste despăgubiri undeva în luna octombrie, pentru că fermierii, din ce în ce, o duc mai greu, pentru că în ultimii trei ani a fost secetă, vrem să le asigurăm aceste resurse financiare pentru a începe campania de însămânțare de toamnă”, a declarat ministrul.
„Exporturile de ovine merg în continuare”
Ministrul a făcut precizări și cu privire la situația determinată de focarul de pestă a micilor rumegătoare, apărut în județul Tulcea.
Ministrul s-a declarat încrezător că focarul va fi închis în scurtă vreme, precizând că pesta micilor rumegătoare nu este la fel de periculoasă precum pesta porcină africană.
„Am avut și o discuție cu tot sectorul ovin din România, știu cum trebuie să procedeze în perioada următoare, am izolat foarte bine Tulcea și cred că în 21 zile, perioada de restricție și de incubație a acestui virus, acesta va dispărea. Nu este așa de periculos cum este pesta porcină africană. Există doar în Tulcea, e zonă de restricție, am discutat cu fermierii, știu ce au de făcut, sunt liniștiți”, a spus ministrul.
Barbu a ținut de asemenea să dezmintă zvonurile conform cărora ar fi interzise exporturile de ovine. „Se propagă în spațiul public că au fost interzise exporturile. Exporturile merg în continuare, deja au plecat și ieri patru vapoare, pentru că, asta este, România asigură 25% din consumul din Uniunea Europeană de carne de oaie și exportăm peste 4,3 milioane de capete în Golf”, a mai spus ministrul Florin Barbu.
Un alt subiect abordat a fost cel legat de sistemele antigrindină, contestate de mai mulți fermieri din județul Prahova care acuză că intervenția cu aceste sisteme ar fi îndepărtat precipitațiile. Ministerul Agriculturii, a precizat ministrul Barbu, va da publicității în curând rezultatele unui studiu efectuat, iar în cursul săptămânii viitoare, marți, reprezentanții mai multor ministere se vor întruni pentru a discuta pe această temă.
„Studiul trebuie să iasă de la Ministerul Agriculturii și nu vă ascund faptul că marți, la ora 15,00, la ministerul Apărării și Ministerul Economiei ne vom întâlni, membrii CSAT, pentru a urgenta acest studiu, inclusiv cu INMH, și vom lua decizia. Dar vă spun că sistemul antigrindină va continua în România, investițiile vor continua în România”, a mai spus ministrul.