Vadim Krasikov, eliberat de Germania în schimbul de deţinuţi cu Rusia, este agent al FSB, anunţă Kremlinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul a anunţat vineri că Vadim Krasikov, un asasin la comandă eliberat de Germania în cel mai mare schimb de deţinuţi între Rusia şi ţările occidentale după Războiul Rece, este agent al FSB şi a activat în grupul Alpha, o unitate a forţelor speciale, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Vadim Krasikov a fost întâmpinat la aeroport de Vladimir Putin FOTO PROFIMEDIA
Vadim Krasikov a fost întâmpinat la aeroport de Vladimir Putin FOTO PROFIMEDIA

Krasikov a fost condamnat de un tribunal german pentru uciderea unui fost militant cecen într-un parc din centrul Berlinului în 2019. Acuzat că lucra pentru FSB, Krasikov a fost condamnat pe 15 decembrie 2021 la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui cecen care a luptat împotriva forţelor ruse între 2000 şi 2024.

El a fost îmbrăţişat de preşedintele rus Vladimir Putin joi seară, la Moscova, la coborârea din avionul care l-a adus în ţară.

„Krasikov era membru al FSB. A activat în grupul Alpha. A fost coleg cu mai muţi angajaţi (actuali) ai serviciului de securitate al preşedintelui" Vladimir Putin, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Peskov le-a mai spus jurnaliştilor că schimbul de deţinuţi a fost negociat de FSB şi de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA.

Cancelarul german Olaf Scholz a recunoscut joi că eliberarea asasinului rus Vadim Krasikov a fost o decizie dificilă în cadrul schimbului de deținuți cu Rusia. Krasikov, condamnat pe viață în 2021 pentru asasinarea unui disident ceceno-georgian la Berlin, era considerat de Occident cel mai „prețios” deținut rus.  

„Nu a fost uşor pentru nimeni să ia această decizie de a deporta un criminal condamnat la închisoare pe viaţă după doar câţiva ani de închisoare”, a subliniat Olaf Scholz,

Spioni ruși, parte din schimbul de prizonieri cu Rusia

Copiii cuplului de spioni ruşi Artiom Dulţev şi Anna Dulţeva, eliberaţi de Slovenia în cadrul aceluiaşi schimb istoric de deţinuţi, nu au ştiut până acum că sunt ruşi, a mai declarat Dmitri Peskov.

Cuplul Dulţev, ambii în vârstă de circa 40 de ani, a fost arestat la sfârşitul lui 2022 în Slovenia.

Cei doi soţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost condamnaţi de justiţia slovenă la peste un an şi jumătate de închisoare pentru "spionaj şi falsificare de documente".

Potrivit informaţiilor furnizate de media, cei doi agenţi presupuşi ai serviciului de informaţii externe (SVR) au ajuns în Slovenia în 2017, cu paşapoarte argentiniene, şi trăiau în capitala Ljubljana înainte de arestarea lor, în decembrie 2022.

Copiii lor au fost daţi în plasament familial de serviciile sociale.

„Copiii celor doi clandestini care au luat avionul ieri (joi - n.r.) nu au descoperit că sunt ruşi decât atunci când avionul a decolat de la Ankara. Nu vorbesc ruseşte", a precizat Peskov.

Ei au fost întâmpinaţi de Vladimir Putin la sosirea lor la Moscova cu o urare în spaniolă - buenas noches”

Moscova dorește să elibereze şi alţi deţinuţi ruşi aflaţi în închisori din SUA

Moscova vrea să elibereze şi alţi deţinuţi ruşi aflaţi în închisorile din Statele Unite, a anunţat ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, într-o postare pe Telegram.

„În închisori din SUA încă există zeci de ruşi care privesc cu speranţă la patria lor şi aşteaptă să le vină timpul pentru a fi puşi în libertate”, a scris Antonov joi noaptea.

Ei au ajuns în spatele gratiilor ca rezultat al „vânătorii” internaţionale de ruşi duse de serviciile secrete americane, a adăugat el.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite