8 august: ziua în care a murit Împăratul Traian. Cum era cu adevărat cuceritorul Daciei
0Pe 8 august, în anul 117, murea împăratul Traian, iar în 1920 s-a născut Carol Lambrino, fiul lui Carol al II-lea al României. Tot într-o zi de 8 august, dar în 1937, s-a născut actorul Dustin Hoffman. În 1974, Nixon și-a anunțat demisia din funcția de președinte al SUA, iar în1987 s-a născut fotomodelul și actrița Mădălina Ghenea.
117: a murit Traian, împărat al Imperiului Roman
Împăratul Traian, cuceritorul Daciei, este considerat unul dintre cei mai buni lideri ai Imperiului Roman. În timpul stăpânirii sale, imperiul și-a atins apogeul puterii militare și politice.
A fost inclus de autorii latini într-o categorie selectă a celor cinci împărați buni, primind și supranumele - încă din timpul vieții - de Optimus Princeps, adică cel mai bun principe. Traian era un militar sobru, dar care în viața particulară se lăsa prins în mrejele celor trei plăceri deosebite ale sale: iubirea băieților, vinul și gladiatorii.

Perioada în care Traian a domnit (98-117) a reprezentat momentul de maximă putere si expansiune teritoriala a imperiului roman. Senatul i-a acordat titlul Optimus Princeps (Cel mai bun dintre principi) în 114 și a creat o tradiție în a adresa următorilor împărați urarea: „Să fii mai fericit decât Augustus și mai bun decât Traian!”
Proiecte edilitare impresionante ale Antichităţii, printre care se află Forumul lui Traian şi Columna lui Traian, capodoperele din Roma ale arhitectului Apollodor din Damasc au fost ridicate în vremea împăratului Traian.
Pe teritoriul nostru, ruinele oraşului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi monumentul de la Adamclisi amintesc de Traian.
Una dintre construcţiile cele mai impresionante ale vremii sale a fost podul peste Dunăre, unic la vremea sa. „Minunate sunt şi celelalte construcţii ale lui Traian, dar acesta este mai presus de toate acelea. Stâlpii, din piatră în patru muchii, sunt în număr de douăzeci; înălţimea este de o sută cincizeci de picioare, în afară de temelie, iar lăţimea de şaizeci. Ei se află, unul faţă de altul, la o distanţă de o sută şaptezeci de picioare şi sînt uniţi printr-o boltă”, relata Dio Cassius.
1824: s-a născut Țarina Maria Alexandrovna a Rusiei, soția Țarului Alexandru al II-lea
Maria de Hessa și de Rin (n. 8 august 1824 - d. 3 iunie 1880) s-a născut la Darmstadt, capitala Ducatului și a murit la Sankt Petersburg.
A fost cel mai mic copil dintre cei șapte ai Marii Ducese Wihelmine von Hessen, sora mai mică a țarinei Elisabeta Alexeievna. Ultimii patru copii au fost probabil copiii biologici ai baronului August von Senarclens de Grancy, însă pentru a evita scandalul, Marele Duce de Hesse i-a recunoscut pe Alexandru și pe Maria drept copii ai săi; ceilalți doi au murit de mici.
A fost prințesă de Hessa și, sub numele de Maria Alexandrovna, împărăteasă a Rusiei, soția împăratului Alexandru al II-lea al Rusiei.
1826: Se hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași
Ideea înălțării unei biserici monumentale la Iași aparține domnitorului Mihail Sturdza (finanțator prinicipal) și mitropolitului Veniamin Costache, potrivit Wikipedia.
Actul de naștere al Catedralei mitropolitane este hrisovul domnesc din 8 august 1826, emis de Ioniță Sandu Sturdza, Domn al Moldovei între 1822-1828, privind lucrările de proiectare și construire a noii biserici.
Lăcașul a fost ridicat pe locul unde s-au aflat două biserici mai vechi: Biserica Albă (din secolul al XV-lea) și Biserica Stratenia (din secolul al XVII-lea).
Pe 23 mai 1857, bolta centrală s-a prăbușit, biserica rămânând într-o stare precară pentru următoarele două decenii.
În 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatră de temelie și, cu sprijinul autorităților statului, lucrările s-au încheiat în anul 1887.
Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România, fiind inclusă pe Lista monumentelor istorice.
1870: A avut loc Republica de la Ploiești, mișcarea antidinastică condusă de Alexandru Candiano-Popescu
Republica de la Ploiești este denumirea unei mișcări din data de 8 august 1870, considerată ca fiind ultima mare încercare de revoluție din spațiul românesc al secolului al XIX-lea sau ultimul val al revoluției de la 1848. În istoriografia românească de dinainte de 1989, această mișcare a fost considerată ca fiind antidinastică.
1889: S-a înființat Școală Superioară de Resbel, în prezent Universitatea Națională de Apărare „Carol I”
Prin Înaltul Decret Regal 2073, s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel, în prezent Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Universitatea Națională de Apărare „Carol I” este continuatoarea școlii de stat major fondate în anul 1889, de către generalul Ștefan Fălcoianu cu denumirea inițială Școala Superioară de Resbel (după ortografia vremii). La momentul înființării, era a șasea școală de stat major din Europa, înființată după cele din Berlin, Viena, Paris, Torino și Bruxelles. În anii 1889-1897, Școala Superioară de Război a funcționat în clădirea din strada Știrbei Vodă, unde își are acum sediul Direcția Națională Anticorupție.
1920: s-a născut Carol Lambrino, fiul lui Carol al II-lea al României
Autointitulat Prințul Carol de România, Mircea Grigore Carol Lambrino a fost primul fiu al Regelui Carol al II-lea al României din relația sa cu Zizi Lambrino.
Mircea Grigore Carol Lambrino și-a dedicat viața pentru a i se recunoaște legitimitatea ca fiu al lui Carol al II-lea. În 2003 justiția i-a permis să își poarte numele de Hohenzollern. Fratele său vitreg, Regele Mihai, aștepta rezultatul unui apel privitor la acest verdict.

Fiul lui Carol Lambrino, Paul Lambrino, a ridicat pretenții la moștenirea familiei regale de România.
1937: s-a născut actorul american Dustin Hoffman
Actorul american Dustin Lee Hoffman - pe care fanii l-au apreciat mai ales în roluri de antieroi și personaje vulnerabile, este laureat al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor în anii 1980 (pentru Kramer contra Kramer (film)) și 1989 (Rain Man).
A interpretat însă o paleta largă de personaje, fiind unul dinte actorii cameleon, foarte iubiți de regizori.
1956: s-a născut Miron Mitrea, politician român
Analist politic și fost politician român Miron Tudor Mitrea a ocupat funcția de ministru al transporturilor in guvernul Adrian Năstase. După ce, în perioada 1996 - 2004, a fost deputat și membru în Biroul Permanent al Camerei Deputaților în legislatura 1996-2000 și vicepreședinte în Biroul Permanent al Camerei Deputaților începând din decembrie 2004.
A înființat sindicatul Confederația Sindicatelor Independente Frăția (CSI Frăția), pe care l-a condus până în 1993, când acesta a fuzionat cu sindicatul CNSLR, devenind președinte executiv în sindicatul rezultat - CNSLR-Frăția.
1968: s-a născut fotbalistul român Florin Prunea
Prunea a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1994 și 1998.
A evoluat pe postul de portar, începându-și cariera la Dinamo București. În 1991, a câștigat alături de FC Universitatea Craiova atât titlul de campion, cât și Cupa României. În 1992, a revenit la Dinamo, unde a fost titular timp de șase sezoane.
În străinătate, a evoluat la Erzurumspor (Turcia), Litex Loveci (Bulgaria) și Skoda Xanthi (Grecia).
Florin Prunea a strâns 40 de selecții pentru prima reprezentativă a României alături de care a jucat la două Campionate Mondiale (1994 și 1998) și două Campionate Europene (1996 și 2000).
După retragerea din activitatea de fotbalist, a lucrat la FRF, în funcția de șef al departamentului de relații internaționale, dar a fost suspendat din acest post pentru că este acuzat în dosarul „Penescu” că a luat mită de la Cornel Penescu, pentru a-i delega la meciurile echipei FC Argeș anumiți arbitri.
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.
1974: Richard Nixon și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Statelor Unite
Președintele american Richard Nixon și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Statelor Unite într-o emisiune de televiziune. Oficial, demisia a avut loc a doua zi la prânz.
1981: s-a născut Roger Federer, jucător de tenis elvețian
Roger Federer este un fost jucător elvețian de tenis. El a fost clasat pe locul 1 mondial de către Asociația Profesioniștilor din Tenis (ATP) timp de 310 săptămâni, deținând și recordul de 237 de săptămâni consecutive; a terminat ca numărul 1 la sfârșitul anului de cinci ori. A câștigat 103 titluri ATP la simplu, al doilea ca număr de titluri din toate timpurile, inclusiv 20 de titluri de Grand Slam la simplu, un record de opt titluri de simplu masculin la Wimbledon, un record de cinci titluri la US Open și un record de șase campionate la sfârșit de an.
A jucat într-o epocă în care a dominat tenisul masculin alături de Rafael Nadal și Novak Djokovic, denumiți Big Three, considerați în mod colectiv de unii ca fiind cei mai de succes trei jucători de tenis masculin din toate timpurile. Campion la juniori la Wimbledon în 1998 și fost băiat de mingii, Federer a câștigat primul său titlu major de simplu la Wimbledon în 2003, la vârsta de 21 de ani.
Între 2003 și 2009, Federer a ajuns în 21 din cele 28 de finale majore de simplu. A câștigat trei dintre cele patru majore și finalele ATP în 2004, 2006 și 2007, precum și cinci titluri consecutive atât la Wimbledon, cât și la US Open. A încheiat Grand Slam în carieră la Openul Francez din 2009, după trei finale consecutive cu Nadal, principalul său rival până în 2010. La 27 de ani, a depășit recordul lui Pete Sampras de 14 titluri majore la simplu masculin la Wimbledon în 2009.
1983: a murit actorul român Emanoil Petruț
Actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce, Emanoil Petruț a copilărit și a urmat studiile generale în orașul natal, Mărășești, iar studii liceale la Focșani, unde interpretează „roluri de compoziție” pe scena teatrului „Pastia”. După un asemenea spectacol, susținut la matineu, George Vraca l-a sfătuit să se facă actor. În 1948 a fost trimis, pe cheltuiala orașului Mărășești, la Facultatea de Teatru din Iași, după primul an transferându-se la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din București, pe care îl absolvă în 1953.
A debutat în film în 1951 (În sat la noi, regia Jean Georgescu) și în teatru în 1952 (cu trei roluri în Nepoții gornistului, pentru care primește Premiul de Stat).
Dun 1953 până în 1957 a jucat pe scena Teatrului „Nottara”, apoi pe cea a Teatrului Național, unde s-a și angajat. În cei 18 ani de activitate scenică pe scena Teatrului Național București, a interpretat peste 100 de roluri, cele mai multe principale, personajul Arbore din Apus de soare de Delavrancea, Nehludov din Învierea de Lev Tolstoi, Torvald din Nora de Ibsen, Răzvan din Răzvan și Vidra de B. P. Hașdeu și altele.
În film, a realizat cu precădere partituri istorice, pe care le-a interpretta cu distincție și intuiția exactă a psihologiei personajului.
Grație timbruui său inconfundabil de un mare dramatism a ajuns să fie vocea lui Decebal sau a lui Mihai Viteazul în filme istorice de mare succes semnate de Sergiu Nicolaescu.
A fost răsplătit cu Premiul Festivalului Cinematografic de la Mamaia, în 1964, pentru filmul Tudor (r. Lucian Bratu), iar în 1971 a primit premiul ACIN pentru filmul Frații (r. Gică Gheorghe, Mircea Moldovan).
1987: s-a născut fotomodelul și actriță română Mădălina Ghenea,
Fotomodel, manechin și femeie de afaceri de origine română, Mădălina Ghenea s-a născut la data de 8 august 1987 la Slatina.
Afost în lumina reflectoarelor încă de mică, participând la celebra emisiune tv „Tip Top Minitop”.
Mădălina Ghenea a luat, timp de 7 ani, lecții de balet, dar și de pian. A absolvit Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina.
Cariera sa în domeniul modei a început la 15 ani, când a prezentat pentru celebrul creator Gattinoni.
A participat la prezentări de modă în toată lumea, România, Italia, Germania, Japonia, Austria, Africa de Sud, Franța sau Spania.
Este motivul pentru care Mădălina se declară „cetățean al lumii, cu viața într-o valiză”. Printre reclamele cele mai cunoscute se numără cele la branduri ca La Perla, Lovable, Lise Charmel, Peroni, New Yorker, Borghetti, Sloggi, Grimaldi Mare, Max Well, Lormar, Amarea, Primadonna, Quelle, Margherita Mazzei, Lascana, Von Dutch, Parah, Lepel sau Hunkemöller.

Odată cu lansarea videoclipului melodiei Il tempo tra di noi a lui Eros Ramazzotti, în care apare în rolul iubitei cunoscutului cântăreț, Mădălina Ghenea a atras și atenția presei din România.
În 2008 este una din protagonistele celebrului calendar Peroni. În anul 2010, debutează în televiziune și acceptă să participe la concursul Ballando con le stelle, devenind partenera lui Simone Di Pasquale.
Din 2011 este imaginea companiei de telefonie mobilă Tre-Italia pentru care filmează un spot publicitar alături de actorul Raoul Bova. De asemenea din același an devine imaginea producătorului de haine pentru dans DEHA și a celebrei curse pentru mașini de epocă Mille Miglia.
Debutul său ca actriță l-a făcut în 2011 în rolul Irinei din filmul italian I soliti idioti.
Alături de o fotografie, postată pe contul său de Instagram, Ghenea a postat și o parte din interviul pe care l-a dat italienilor: „Ceaușescu a condus un regim (comunist), dar toată lumea avea ce să mănânce și nu exista o prăpastie între cei bogați și cei săraci”.
2022: a murit cântăreața Olivia Newton-John, solistă vocală, actriță australiană
Cântăreață pop, compozitoare și actriță australiană originară din Anglia, Olivia Newton-John a fost este câștigătoarea a patru premii Grammy și nominalizată la premiile Globul de Aur.
A fost o activistă convinsă atât pe domeniul problemelor ecologice, cât și pe cel al cancerului la sân.