Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Profesor: „Subiectele la Fizică, inedite, ieșite din tipar”

0
Publicat:

Examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă a continuat astăzi cu proba la alegere a profilului. Elevii de la Real au putut opta, printre altele, pentru Fizică. Cât de grele au fost subiectele, așa cum le-a comentat profesoara Gabriela Alexandru. 

elevi examen
Subiectele la Fizică au fost ieșite din tipar, dar foarte ușoare. sursa foto: arhivă

Subiectele la Fizică din această a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 au fost accesibile, de un nivel de dificultate mediu. „Fără itemi care să pună în mod intenționat elevii în dificultate. Subiectele au fost clar enunțate, fără ambiguități sau chestii care să lase loc de interpretări”, a precizat pentru Adevărul profesoara Gabriela Alexandru. 

Subiectele la fizică, nu grele ci inedite

S-ar putea ca unor elevi să le fi părut ușor mai dificile decât cele din vară, dar nu prin faptul că au fost sarcini dificile sau calcule grele. În schimb, au fost câțiva itemi mai inediți, precizează dascălul. „Adică, de exemplu, o grilă la mecanică ce-i îi punea pe copii să precizeze sensul accelerației sau al vitezei, în timpul mișcării, în câmp gravitațional”.

Și la termodinamică au existat astfel de grile cu întrebări nu dificile, dar care nu semănau cu ceea ce s-a dat în anii trecuți, care nu apar foarte des în culegeri sau alte materiale de pregătire.

La mecanică, la fel. „De exemplu, la subiectul trei a fost o situație extraordinar de simplă: o alunecare pe plan orizontal, nici măcar nu era înclinat sau ceva, adică nu erau lucruri grele, doar e posibil ca unii dintre elevi să le fi perceput ca fiind ușor mai dificile decât cele din vară. Iar asta pentru că se așteptau, poate, la clasicul plan înclinat sau la aruncarea pe verticală”. 

Calcule ușoare. „Nici nu trebuia pus pixul pe hârtie”

În ceea ce privește calculele, acestea au fost și ele foarte ușor de făcut. „Nu au existat situații în care să te incurci la calcule. Cele mai multe dintre ele puteau fi făcute fără să pui pixul pe hârtie. De multe ori, în anii trecuți, au existat subiecte cu calcule anevoioase sau unde ușor se puteau face confuzii. Acum nu a existat așa ceva”, a mai spus profesoara. 

În concluzie, singurul lucru care se poate spune despre subiectele la fizică este că „ar fi putut să îi pună pe unii în dificultate prin elementul acesta de inedit. Foarte ușor se poate lua o notă de zece sau de trecere. N-a încercat nimeni să-i saboteze pe copii”, a mai precizat prof. Gabriela Alexandru.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite