Noi linii roșii nucleare trasate de Putin Occidentului versus o altă cacealma. Ce semnifică noua doctrină nucleară a Rusiei, potrivit experților

3
Publicat:

Președintele Vladimir Putin a semnalat că Moscova ia în considerare să răspundă cu arme nucleare în eventualitatea că Ucraina primește permisiunea de a lovi pe teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident. Practic, asta ar însemna că Putin trasează linii roșii nucleare SUA și aliaților, apreciază experții, potrivit Reuters.

Amenințare nucleară FOTO SHUTTERSTOCK
Amenințare nucleară FOTO SHUTTERSTOCK

Noua doctrină nucleară anunțată de Putin suscită însă întrebarea: este doar o altă amenințare sau Putin chiar e dispus să treacă la fapte? 

Este o întrebare al cărei răspuns e critic pentru cursul războiului.

Dacă Putin blufează, așa cum sunt de părere Ucraina și unii dintre susținătorii săi, atunci Occidentul e liber să-și crească sprijinul militar pentru Kiev, fără a ține cont de amenințările Moscovei.

Dacă însă este serios, nu poate fi exclus riscul - subliniat în repetate rânduri de Moscova și recunoscut de Washington - unui al treilea război mondial.

În cel mai recent dintr-o serie lungă de avertismente, Putin a extins miercuri lista de scenarii ce ar putea determina Rusia să folosească arme nucleare.

De pildă, Rusia ar putea răspunde nuclear în cazul unui atac convențional transfrontalier major cu avioane, rachete sau drone. Totodată, o putere nucleară rivală care ar acordă sprijin unei țări ce atacă Rusia ar fi considerată parte.

Or, ambele criterii ar fi satisfăcute dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS și Storm Shadow, întrucât Ucraina ar lansa potențial un atac și, potrivit lui Putin, acesta ar necesita informații de la sateliții occidentali și sprijin în materie de țintire.

„A fost un mesaj foarte clar: Nu faceți vreo greșeală – toate aceste lucruri pot însemna război nuclear”, a apreciat Nikolai Sokov, analist rus și fost diplomat sovietic.

Bahram Ghiassee, analist la grupul de reflecție al Societății Henry Jackson, a legat momentul declarațiilor lui Putin de lobby-ul Ucrainei pe lângă Occident în ceea ce privește rachetele cu rază lungă de acțiune, precum și de faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în SUA pentru a-și pleda cauza în fața președintelui american Joe. Biden.

„Putin spune: până aici”, a apreciat Ghiasse.

Kievul crede că este un nou „șantaj nuclear” din partea Rusiei

Reacția Kievului a fost promptă, șeful de cabinet al lui Zelenski acuzându-l pe Putin de „șantaj nuclear”.

„După părerea mea, acesta este o nouă cacealma și o demonstrație a slăbiciunii lui Putin. El nu va îndrăzni să folosească arme nucleare pentru că asta îl va face un paria", a apreciat Anton Gerașcenko, fost consilier al ministrului de interne al Ucrainei, la X.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus joi că avertismentul lui Putin este „total iresponsabil” și, în plus, vine într-un moment prost ales, când liderii lumii se reunesc la Adunarea Generală a ONU. Apoi, Putin a mai agitat și altădată  „sabia nucleară”.

„Aceasta este o operațiune de PR, psihologică, a Kremlinului, fără prea multă substanță. Este menită să înfricoșeze liderii și alegătorii țărilor care susțin Ucraina", a scris Andreas Umland, analist la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale.

Fabian Hoffmann, cercetător doctoral și expert în apărare din Oslo, a subliniat că, în opinia lui, comentariile lui Putin nu pot fi ignorate, dar nici exagerate.

„Utilizarea nucleară rusească nu este iminentă”, a spus el la X. „Îngrijorarea este justificată doar atunci când Rusia semnalează pregătiri reale”.

Hoffmann a explicat că următorii pași ar putea fi scoaterea focoaselor din depozit și amplasarea lor pe vehicule pentru lovituri tactice, înainte de a intensifica pregătirile pentru utilizare nucleară pe scară largă - mișcări pe care însă agențiile de informații americane le-ar detecta.

„Discuția este generală și are impact politic, dar dovezile privind disponibilitatea reală de a folosi arme nucleare sunt absente: în același timp, putem detecta dacă asta se va întâmpla”, a apreciat expertul  în materie de Rusia Mark Galeotti.

Vladimir Putin a coborât pragul pentru utilizarea armelor nucleare

Totuși, Vladimir Putin a fost mai explicit decât în trecut cu privire la circumstanțele care ar putea determina Rusia să recurgă la armele nucleare. Purtătorul său de cuvânt a spus joi că afirmațiile sale sunt menite să dea un semnal către țările occidentale că vor exista consecințe grave dacă vor lua parte la atacuri asupra Rusiei.

În termeni practici, modificările anunțate extind umbrela nucleară a Rusiei pentru a acoperi țara vecină Belarus, un aliat apropiat. Acestea prevăd coborârea pragului pentru utilizarea nucleară menționând, de exemplu, că ar putea veni ca răspuns la o lovitură convențională ce ar reprezenta o „amenințare critică la adresa suveranității noastre”.

Anterior, doctrina nucleară prevedea un astfel de răspuns la o amenințare la adresa „înseși existenței statului”.

Putin a făcut anunțul într-o înregistrare video de patru minute în care s-a adresat celor nouă membri ai consiliului de securitate - care se reunește de două ori pe an pentru discuții cu privire la descurajarea nucleară.

Liderul rus a făcut observația că utilizarea nucleară este o măsură extremă, iar Rusia a abordat întotdeauna problema în mod responsabil.

Miniștrii și șefii serviciilor de informații ascultau cu atenție, ocazional dând semne de nervozitate sau făcându-și de lucru cu hârtiile. Un participant - Alexei Lihacev, șeful corporației nucleare de stat Rosatom - a luat notițe detaliate.

Însă adevărații destinatari ai mesajului lui Putin sunt la Kiev, Washington și Londra, notează Reuters.

Evgheni Mincenko, un consultant politic rus, a apreciat că doctrina revizuită este un mesaj direct către Ucraina și Occident de a nu escalada și mai mult războiul în Rusia.

„Dacă încerci să ne omori cu mâinile împuternicitului tău, vom ucide atât împuternicitul tău, cât și pe tine”, a fost mesajul, a spus el.

Serghei Markov, un fost consilier de la Kremlin, a explicat că modificările în doctrina nucleară au deschis ușa Rusiei să folosească arme nucleare tactice de luptă în anumite scenarii, și anume împotriva Ucrainei.

„Pragul de utilizare a armelor nucleare a fost coborât. Acum va fi mai ușor pentru Rusia să folosească arme nucleare", a scris Markov pe blogul său oficial.

„Motivul schimbării doctrinei nucleare a fost amenințarea unei escaladări totale din partea Occidentului. Occidentul este sigur că Rusia nu va folosi prima armele nucleare tactice. Rusia spune acum că este gata să facă acest lucru”.

Markov a sugerat că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei sau a bazelor aeriene din România sau Polonia dacă avioanele de război ucrainene ar zbura de acolo și dacă Kievul - sprijinit de SUA sau Marea Britanie prin satelit - ar folosi avioanele pentru a lovi Moscova sau părți din centrul Rusiei.

Occidentul nu mai respectă liniile roșii

Igor Korotcenko, un analist militar care apare frecvent la televiziunea de stat, a comentat că schimbările sunt necesare dat fiind că Occidentul a ignorat o serie de semnale de avertizare anterioare împotriva unei posibile escaladări, inclusiv exercițiile rusești din vară privind utilizarea armelor nucleare tactice.

„Vedem că adversarii occidentali nu mai respectă nicio „linie roșie”, socotind că orice acțiuni de înarmare a Ucrainei și atacuri asistate de Occident împotriva instalațiilor aflate în adâncimea teritoriului rus nu vor fi întâmpinate cu escaladare nucleară”, a declarat Korotcenko pentru cotidianul Izvestia.

Vladimir Avatkov, membru într-un organism oficial care oferă sfaturi lui Putin în materie de relații internaționale, a apreciat că anunțarea modificărilor aduse doctrinei nucleare a permis Moscovei să o ia înaintea Occidentului care deliberează privind rachetele pentru Ucraina.

„Lasă-i să reflecteze acum”, a spus el pe Telegram. „Aceasta este o încercare nu doar de a-i avertiza, ci și de a le resuscita teama pe care au pierdut-o complet. Și poate chiar să aibă un prilej de gândire strategică”.

Schimbările au fost salutate de naționaliștii ruși și de bloggerii de război, dintre care unii pledează de mult timp ca Moscova să folosească arme nucleare pentru a forța o capitulare ucraineană, ducând la dezbateri  despre ce anume ar putea declanșa un răspuns nuclear.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte, a avertizat că cuvintele lui Putin ar trebui să dea de gândit Ucrainei și Occidentului.

„Însăși schimbarea condițiilor de reglementare pentru utilizarea componentelor nucleare de către țara noastră poate diminua fervoarea acelor oponenți care nu și-au pierdut încă simțul autoconservării”, a spus el într-un comunicat.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite