Video Cum poate fi cucerit Vârful Retezat în două ore. Râușor, stațiunea unde începe urcușul spre muntele legendar

2
Publicat:

Stațiunea montană Râușor din Munții Retezat se pregătește pentru iarnă. Recent, a fost instalat primul sistem de telescaun din zona de agrement înființată în urmă cu patru decenii, iar pârtiile sunt extinse și dotate cu instalații noi. Traseul spre vârful Retezat este încă accesibil.

Vârful Retezat se înalță la aproape 2.500 de metri. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Vârful Retezat se înalță la aproape 2.500 de metri. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

O suprafață de pădure a fost defrișată pentru a face loc noilor pârtii, însă lucrările, deși derulate în Parcul Național Retezat, sunt permise de lege - fiind în zona de dezvoltare durabilă a rezervației, unde pot avea loc lucrări de infrastructură turistică.

În apropierea stațiunii și a Cascadei Râușor, alte lucrări forestiere au dus la tăierea pădurii, dar, spun autoritățile din Râu de Mori, și acestea sunt permise de lege.

Turiștii care urcă din comuna Râu de Mori spre stațiune au parte de un traseu spectaculos pe ultimii zece kilometri, începând de la poalele Cetății Colț prin defileul Râușorului.

„Șoseaua a rămas așa cum îl știam de ani buni: plin de gropi și extrem de degradat. Valea traversată este însă minunată, iar apele pârâului o fac și mai frumoasă”, spune o turistă.

Drumul județean Râu de Mori - Râușor, stricat în ultimii ani și mai mult de lucrările la rețeaua de canalizare din zona de agrement, va fi reabilitat cu fonduri accesate de Consiliul Județean Hunedoara, prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”, dar localnicii mai au de așteptat până la începerea lucrărilor.

Cel mai scurt traseu spre Vârful Retezat

În așteptarea zăpezii, turiștii ajunși la Râușor se pot bucura de aerul curat al muntelui și de excursiile în pădurile care înconjoară stațiunea montană.

Până la primele ninsori, poteca spre Vârful Retezat (video) rămâne accesibilă pe toată distanța ei. Urcușul din stațiune până pe creasta emblematică a Retezatului va deveni apoi extrem de riscant pe ultima sa porțiune, Șaua Lolaia (2.217 metri) și Vârful Retezat (2842 metri).

Traseul Râușor - Retezat este marcat cu bandă roșie și începe de la baza pârtiei de schi (cota 1.300 de metri). El poate fi parcurs în circa două ore, dacă turiștii se bucură de o condiție fizică bună. 

Urcă abrupt prin pădure, circa o oră, în cea mai mare parte pe lângă pârâul Ștevia, până la zona de jnepeniș.

De aici urcușul continuă printr-un peisaj dominat mult mai luminos față de cel regăsit în pădurea de molid, unde arborii secularu au încălecat cu rădăcinile bolovanii uriași, rostogoliți din munte. Un mic ocol îi aduce pe călători pe malul lacului Ștevia, iar apoi drumul continuă prin zona de grohotiș și de lespezi de piatră de sub crestele Retezatului.

Retezatul (video - Adevărul), vârful de 2.485 de metri, care dă numele masivului, se distinge prin forma de piramidă alungită, cu vârful tăiat, albită de soare și de zăpezi în cea mai mare parte a anului. Înfăţişarea sa a dat naştere mai multor legende.

Una dintre ele spune că „urieşii” care stăpâneau în vechime aceste locuri au fost înfrânţi de un voinic. Acesta i-a tăiat capul unui căpcăun şi l-a transformat într-un munte de piatră, căruia i se spune Retezat. Alţi autori l-au comparat cu o piramidă energetică şi i-au atribuit semnificaţii ezoterice.

Vârful Retezat rămâne accesibil oaspeţilor săi, iar cei care nu se încumetă să îl exploreze îndeaproape îl pot admira de la distanţe impresionante: din Ţara Haţegului, Hunedoara şi Deva.

Stațiunea Râușor din Retezat, veche de patru decenii

Aflată la 30 de kilometri de Hațeg, în zona de dezvoltare durabilă din Parcul Național Retezat, stațiunea montană Râușor din Hunedoara a fost, de la înființarea sa din anii ’80, un loc preferat de hunedoreni pentru petrecerea vacanțelor și zilelor libere în timpul iernii.

Primele cabane au fost construite aici odată cu lucrările la amenajarea hidro-energetică Râul Mare - Retezat, începute la mijlocul anilor ‘70. După 1990, în noua zonă de agrement din Retezat au fost ridicate tot mai multe cabane și pensiuni, iar Râușorul a devenit stațiune montană.

În afara sporturilor de iarnă, turiștii ajunși în stațiunea montană Râușor pot face drumeții pe cele câteva trasee montane din Retezat care încep din zona de agrement. Cele mai accesibile traversează pădurea din vecinătatea pârtiilor.

Cascada Râușor se află la circa 20–30 de minute de mers din stațiune, iar la intrarea pe valea Râușorului, turiștii găsesc biserica medievală Colț și Cetatea medievală Colț (video), ridicate în secolul al XIV-lea.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite