TikTok este dat în judecată de 13 state SUA pentru că afectează sănătatea mintală a adolescenților

1
Publicat:

TikTok este dat în judecată de 13 state americane și Districtul Columbia pentru că nu protejează adolescenții de efectele nocive care dăunează sănătății mintale, scrie BBC.

Tik tok este dat în judecată de 13 state SUA/ FOTO: Arhivă
Tik tok este dat în judecată de 13 state SUA/ FOTO: Arhivă

„TikTok știe că utilizarea compulsivă și alte efecte nocive ale platformei sale fac ravagii asupra sănătății mintale a milioane de copii și adolescenți americani”, se specifică în procesul intentat la New York.

Un grup de 14 procurori din SUA acuză compania chineză că ar crea dependență prin caracteristicile aplicației pentru a menține captivi copiii și că a indus în eroare publicul când le-a transmis că este o aplicație sigură pentru utilizarea prelungită.

Procurorul general din New York, Lelita James susține că mulți tineri s-au accidentat sau chiar au murit în urma provocărilor de pe TikTok, iar alții au început să se simtă mai anxioși sau depresivi din cauza aplicației.

Procurorul a adus în discuție cazul decesului unui băiat de 15 ani din Manhattan care făcea „subway surfing”, adică a călătorit deasupra vagonului metroului care se afla în mișcare. Mama băiatului decedat declară faptul că a găsit în telefonul lui mai multe videoclipuri pe TikTok cu această provocare.

Procesul evidențiază câteva aspecte ca fiind problematice: alerte care perturbă somnul, videoclipuri care se șterg, ceea ce-i determină pe utilizatori să folosească cât mai des aplicația și filtrele de înfrumusețare care îi ajută pe aceștia să își modifice caracteristicile feței.

TikTok spune despre acest proces că este „dezamăgitor”, iar despre acuzații că sunt inexate și capabile să inducă în eroare.

„Suntem mândri de munca pe care am depus-o pentru a-i proteja pe adolescenți și rămânem profund angajați în acest sens și vom continua să ne actualizăm și să ne îmbunătățim produsul.”, a mai declarat compania chineză.

Prin proces, se dorește interzicerea TikTok de către instanță și aplicarea unei sancțiuni financiare.

Astfel de procese au mai fost intentate și împotriva Facebook sau Instagram, tot privind afectarea sănătății mintale în rândul tinerilor.

Un alt caz a mai avut loc și în 2022, când familiile a două fete au dat în judecată compania, din cauza unei provocări populare de pe TikTok, numită „blackout”. Provocarea presupunea sufocarea până la leșin, ceea ce a dus la moartea celor două fete, de 8 și 9 ani.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite