Postul de televiziune care difuzează în această seară „Colectiv”, documentarul inspirat de tragedia din clubul bucureştean cu acelaşi nume
0Postul de televiziune Discovery va difuza, duminică, documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, care prezintă momente-cheie care definesc incendiul din clubul bucureştean cu acelaşi nume, în urma căruia 64 de persoane şi-au pierdut viaţa.

La aproape 9 ani de la incendiul izbucnit la 30 octombrie 2015, în noaptea de Halloween, în clubul Colectiv, filmul este programat duminică, 27 octombrie, de la ora 21.00, la Discovery, dar poate fi vizionat şi pe platforma de streaming Max (fosta HBO Max).
Pelicula se concentrează asupra evenimentelor care au avut loc în primul an, urmărind declaraţiile martorilor, ale familiilor victimelor, autorităţilor, dar şi anchetele jurnaliştilor cu privire la principalii responsabili pentru producea incendiului în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri, potrivit paginademedia.
„Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale”, scrie în descrierea oficială a filmului.
Sunt prezentate, de asemenea, discuţii cu diverse persoane care au acceptat să apară în premieră pe peliculă, dar şi momentele din investigaţie.
„O mlaștină de corupție, indiferență și lăcomie, fără ca realizarea cinematografică să degenereze în eroizarea jurnalismului de investigație”, caracteriza presa străină documentarul românesc după premiera de la Festivalul de Film de la Veneția, din 2019.
Printre protagonişti îi puteţi recunoaşte pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele incendiului de la Colectiv, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.
Documentarul nonconvenţional „colectiv”, pentru care s-au făcut filmări timp de 14 luni, iar în alte 18 luni s-a realizat montajul, a fost recompensat cu Cel mai bun documentar în competiţia Internaţională a Festivalului de Film din Zurich, Premiul special al juriului la Roche-sur-Yon (Franţa) şi Premiul audienţei pentru film internaţional la Budapesta.