Brussel begint onderzoek naar koopjessite Temu

Economieblog

Economieblog Welkom op het blog van de redactie economie. Hier informeren we je over het economische nieuws van donderdag 31 oktober 2024.

Leeslijst Leeslijst

Luister dit artikel Luister dit artikel

De verdwijning van de met olijfolie doordrenkte koffie: Starbucks wordt weer simpel en knus

De grootste koffieketen in de wereld, Starbucks, moet weer een knus café worden waar klanten blijven hangen, waar mensen persoonlijke aandacht krijgen en de menukaart minder fancy en ingewikkeld is. Dat zegt topman Brian Niccol tegen de Financial Times.

Starbucks heeft een slecht jaar achter de rug, met krimpende verkopen als gevolg van hoog opgelopen prijzen én langere wachtrijen. De koffieketen werd populair door fancy, ingewikkelde koffies met allerlei siropen en speciale ingredienten. Maar die koffies duren soms enkele minuten om te maken.

Daarom komt Niccol met een plan om klanten, vooral in Amerika en Canada, weer terug te winnen: het versimpelen van de menukaart, de zaken persoonlijker maken en sleutelen aan de prijzen.

De met olijfolie doordrenkte koffie verdwijnt van de kaart (deze was al niet in Nederland te koop). Handgeschreven bestelinformatie met dikke stift op papieren bekers komt terug. In Amerika en Canada betalen klanten niet meer extra voor melkalternatieven zoals havermelk.

Foto Nick Somers

Luister dit artikel Luister dit artikel

Googles astronomische geldboete in Rusland telt al 36 nullen

Een Russische rechtbank legt Google een onmogelijk boetebedrag op: meer geld dan er in de wereld in omloop is. Volgens staatspersbureau TASS gaat het in roebels om 2 sextiljoen, een getal met 36 nullen. In dollars gaat het om 20.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000, rekende de BBC uit.

De boete is opgelegd nadat Google Russische tv-zenders had geweerd op YouTube. Het bedrag loopt astronomisch hoog op; het verdubbelt elke dag zolang Google niet betaalt en een limiet is er niet. Het Amerikaanse bedrijf kan alleen terugkeren in Rusland als het de tv-zenders weer toestaat, aldus TASS. Maar voor Google is dat geen optie – de Russische Google-dochter ging al in juni 2022 failliet en er gelden strenge sanctiemaatregelen.

Google is zelf ‘slechts’ 2.100 miljard dollar waard. Ook de totale wereldeconomie, door IMF becijferd op 110.000 miljard dollar, verbleekt bij het onmogelijke boetebedrag. Google is zelf overigens vernoemd naar de googol, een 1 met honderd nullen.

Foto EPA
Luister dit artikel Luister dit artikel

Leestip: een supermacht zijn is schreeuwend duur

In de nieuwe aflevering van de rubriek Als het maar beweegt legt economieredacteur Maarten Schinkel uit hoeveel geld het kost om een supermacht te zijn – en te blijven. Dat zie je aan de begrotingen van China en de VS.

Om de vastgelopen economie vlot te trekken, steekt China zich diep, heel diep, in de schulden. Het meeste geld is bedoeld om de problematische schuld van plaatselijke overheden te verlichten. Die verdienen door de vastgoedcrisis geen geld meer aan de verkoop van grond aan projectontwikkelaars.

De Amerikaanse schuld is overigens hoger, en dat wordt nog erger als je de snel oplopende kosten voor pensioenen en gezondheidszorg meerekent. Noch het economisch beleid van Kamala Harris noch dat van Donald Trump zullen daar veel aan veranderen. Als Trump president wordt, leidt diens lastenverlichting tot nog hogere Amerikaanse begrotingstekorten.

Vergeleken met China en de VS houdt de EU het netjes. Het IMF voorziet dat de gemiddelde schuld in de eurozone stabiel blijft op minder dan 90 procent. De schuld van China stijgt naar 111 procent, en de VS bereiken liefst 132 procent.

illustratie Anne van Wieren
Luister dit artikel Luister dit artikel

Europese Commissie gaat Temu onderzoeken

De Europese Commissie heeft donderdag stappen aangekondigd tegen de Chinese koopjessite Temu. ‘Brussel’ vermoedt dat Temu de Europese digitaledienstenwet (DSA) overtreedt. Het onderzoek richt zich op verschillende verplichtingen uit de wet:

  • De verkoop van verboden producten. Onder de DSA moet Temu zijn best doen aanbod van illegale spullen op zijn platform tegen te gaan. Denk aan namaak van dure merken of producten die onveilig zijn.
  • Het voorkomen van verslaving. Temu heeft zijn winkel als een soort casino ingericht, waar klanten om de haverklap een rad van fortuin krijgen voorgeschoteld waarmee ze korting kunnen ‘winnen’. Ook biedt de Temu-app allerlei spelletjes die gebruikers teruglokken met de belofte een gratis product te kunnen ‘verdienen’.

Temu heeft naar eigen zeggen maandelijks gemiddeld 92 miljoen Europese gebruikers. Daarmee geldt de winkel als ‘zeer groot online platform’, waarvoor onder de DSA strengere regels gelden.

In maart opende de Commissie al een DSA-onderzoek naar concurrent AliExpress. Dat onderzoek is nog gaande.

Pakketten van Temu bij een PostNL-ophaalpunt.

Foto: Lebrina Latupeirissa
Luister dit artikel Luister dit artikel

Ondanks importheffingen worden Chinese auto’s nog niet duurder

Weer eens wat anders dan een kortingsticker: een veelbesproken verhoging van het importtarief, tot 35 procent, moet de opmars van goedkope Chinese elektrische auto’s in Europa afremmen. Deze week nam de EU het definitieve besluit ertoe. Toch zul je in de showroom voorlopig weinig merken van prijsverhogingen.

NRC-collega Milo van Bokkum houdt de automarkt nauwlettend in de gaten. Volgens hem hebben Chinese automakers een flinke voorraad voertuigen in Europa staan, die niet extra belast zijn. Bovendien zijn Chinese fabrikanten van plan de prijsstijgingen te slikken, en nemen ze een lagere winstmarge op de koop toe. Daarvoor is de Europese markt te belangrijk.

Op langere termijn zullen grotere automakers, zoals BYD, productie buiten China opzetten – in Europa of Mexico (om de Amerikaanse importheffing van 100 procent te omzeilen). BYD scoorde zojuist voor het eerst meer omzet dan Tesla en haalde in China lokale concurrent SAIC in.

Ten slotte: de EU-tarieven zijn – na veel discussie – ingevoerd om Chinese staatssteun aan de autofabrikanten af te straffen. Maar onderhandelingen gaan daarover op achtergrond door. Een reden is de malaise onder Duitse autofabrikanten, bang dat hun marktaandeel in China verder terugvalt. Het Franse Renault is daar minder gevoelig voor.

Winkel van de Chinese fabrikant van elektrische auto’s Nio in Rotterdam.

Foto Hedayatullah Amid/NRC
Luister dit artikel Luister dit artikel

Beursupdate: AEX licht in de min

De AEX staat in de min rond het middaguur. ASM International, dat deze week nog positieve cijfers publiceerde, levert nu ruim vier procent in. Ook de ander chipmachinemaker, BESI, staat in de min.

De hoogste stijger van vandaag is Shell (+1 procent). Ook al daalt de olieprijs, de winst blijft hoog door de verkopen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Beleggers reageerden ook positief op Shells aandeleninkoopprogramma van 3,5 miljard dollar.

Luister dit artikel Luister dit artikel

Ontslagrondes bij softwaremakers Dropbox en Miro

Softwaremaker Miro ontsloeg woensdag 275 mensen, 18 procent van zijn personeel. Het internationale bedrijf maakt een virtuele whiteboardtool waarin mensen kunnen samenwerken en heeft ook een kantoor in Amsterdam, waar de ceo zetelt. Ook Dropbox schrapt 20 procent van zijn banen; daar moeten 528 mensen ander werk zoeken. Het cloudopslagbedrijf heeft moeite te blijven groeien.

Wat Miro en Dropbox gemeen hebben, is dat ze geld willen verdienen op de zakelijke markt. Daar ondervinden ze snoeiharde concurrentie van Microsoft en Google, waarbij zo’n beetje elk bedrijf toch al klant is voor e-maildiensten en andere kantoorsoftware. Die techreuzen kunnen extra diensten als cloudopslag en whiteboards makkelijker verkopen door ze te bundelen in een totaalpakket.

Dan kan je als onafhankelijke appmaker nog zo innovatief zijn, inkoopafdelingen hebben vaak weinig zin de portemonnee te trekken voor een dienst die al binnen het pakket zit waar ze voor betalen. Bovendien kunnen de techgiganten hun apps beter integreren, waardoor je bijvoorbeeld vanuit Google Docs wel een Google Meet-gesprek kunt beginnen, maar geen Zoomcall.

Microsoft ligt vanwege dat bundelen al langer voor onder vuur. De maker van zakelijk chatprogramma Slack vond het oneerlijk dat Microsoft zijn eigen chatprogramma Teams combineerde met het Office-pakket, en ook de Europese Commissie zag een schending van de mededingingsregels. Het Microsoft-pakket werd gesplitst: op Teams kan je sinds begin dit jaar een los abonnement nemen.

Kantoor van Miro in Amsterdam.

Foto: Harold Versteeg / ANP
Luister dit artikel Luister dit artikel

Mag KPN kralen blijven rijgen met glasvezel?

KPN’s joint venture Glaspoort moet wachten met de beoogde overname van het glasvezelnetwerk van concurrent Delta. Toezichthouder ACM maakte donderdagochtend bekend dat extra onderzoek nodig is om te kijken of de overname leidt tot minder concurrentie – en dus hogere prijzen voor je internetabonnement.

Glaspoort is een joint venture van KPN en pensioenfonds APG. KPN heeft de laatste vier jaar zeven glasvezelnetwerken van kleinere concurrenten overgenomen. ‘Kralen rijgen’ noemt ACM dat in een toelichting. Op zich zijn de overnames klein, maar met elke stap wordt telecombedrijf KPN groter en groter. „Na de overname blijft in deze gebieden alleen concurrentie over tussen  netwerken van KPN (en Glaspoort) en VodafoneZiggo, terwijl er op dit moment nog drie concurrerende netwerken zijn.”

Meer dan 7 miljoen Nederlandse huishoudens heeft een glasvezelverbinding, zo’n 90 procent van alle woningen. De grote concurrent, kabelmaatschappij VodafoneZiggo, verliest juist vaste klanten aan internet via snellere glasvezelverbindingen.   

Aanleg van glasvezel in Apeldoorn.

Foto Rien Zilvold
Luister dit artikel Luister dit artikel

Microsoft kan niet snel genoeg datacenters bouwen om de AI-hype bij te benen

Microsoft, de softwarereus die onder meer een groot belang heeft in OpenAI, maakte gisteren zijn kwartaalcijfers bekend: 65,6 miljard dollar omzet, nettowinst 24,7 miljard. Best goed, maar beleggers reageerden lauwtjes. Volgens de Wall Street Journal zijn ze teleurgesteld in Microsofts groeiverwachting. Het bedrijf kan niet snel genoeg datacenters bijbouwen om de (zelf gestarte) AI-hype bij te benen.

De Ierse datahandelaar Experian, fervent verzamelaar van kredietgegevens van miljoenen consumenten, heeft een forse boete gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacywet zou niet toestaan dat Experian die data verwerkt. Volgens Het Financieele Dagblad gaat het om een boete van tientallen miljoenen – maar zoals dat gaat in privacyland, is niet duidelijk of het echt betaald hoeft te worden.
Wat weten bedrijven als Experian allemaal van je? Dat zocht NRC al eens uit in dit artikel: hoe wordt je kredietscore berekend.

En verder:

De cijfers van Meta, het bedrijf achter WhatsApp, Instagram en Facebook, kwamen boven de verwachtingen van beleggers uit. De kwartaalomzet van 40,6 miljard dollar is 19 procent hoger dan die van vorig jaar. De winst steeg met 35 procent, tot 15,7 miljard dollar. Meta moet, net als Microsoft, ook fors investeren in extra AI-computerkracht.

De Volkskrant schrijft over Schiphols strategiedirecteur Richard Emmerink die vanwege „verschil van inzicht” vertrekt. Hij bekommerde zich nog wel eens om verduurzaming of belangen van omwonenden.

Bloomberg meldt dat een groep EU-onderhandelaars naar China afreist om toch nog eens te gaan praten over de net door Europa ingevoerde importtarieven op elektrische voertuigen.

Foto Gonzalo Fuentes /Reuters

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in