Video Cel mai frumos lac glaciar din Retezat a înghețat. Imagini spectaculoase cu Tăul Țapului, aflat la peste 2.000 de metri
0Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Tăul Țapului din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Lacul este în această perioadă acoperit cu un strat de gheață, care îi sporește farmecul.

Iarna s-a instalat în Munții Retezat, iar zăpada s-a așternut peste crestele și căldările glaciare ale masivului. Aflate la peste 2.000 de metri altitudine, multe dintre cele peste 50 de lacuri glaciare din Retezat sunt acoperite și ele în aceste zile cu un strat subțire de gheață.
Accesul în zona alpină a Retezatului este mai dificil, însă cei care se încumetă la astfel de călătorii găsesc locuri extrem de spectaculoase. Unul dintre ele este Tăul Țapului din Retezat (video: Atilla Dobai - Facebook) unul dintre cele mai admirate lacuri glaciare din România, aflat la capătul unui traseu dificil, ce urcă până la 2.100 de metri în Munții Retezat.
Fotografiile realizate de Atilla Dobai, un hunedorean pasionat de drumeții pe munte înfățișează Tăul Țapului și insulița sa acoperite de gheață și zăpadă.
Și în urmă cu un an, tot în noiembrie, Atilla a ajuns pe malul lacului glaciar, însă atunci, Tăul Țapului nu era încă înghețat la venirea iernii.





Tăul Ţapului din Retezat, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, sub Porţile Închise ale Retezatului, între stânci, este cunoscut prin insuliţa sa formată în urma unei avalanșe în mijlocul lacului de 2,3 hectare. Are o adâncime maximă de şase metri, și este alimentat de patru izvoare şi de avalanşele de zăpadă. Apele sale se scurg la vale, dând naştere unei cascade. Lacul a fost populat în 1977 cu păstrăvi, iar în jurul lui, vara pot fi văzute marmote.
Ca și alte lacuri faimoase din Retezat, Tăul Țapului are propria legendă:
„Se spune că un prinţ frumos, cu ochi verzi strălucitori, stăpânea peste întinderile Retezatului. Fiindcă prinţul n-o iubea, o vrăjitoare rea l-a transformat în ţap şi l-a aruncat într-un lac dintr-o căldare glaciară adâncă. Trupul ţapului a dat naștere unei insuliţe în mijlocul lacului, pe care se pot vedea şi acum cei doi ochi verzi ai prinţului“.
Tăul Țapului din Retezat este protejat de pereţi stâncoşi, într-o căldare îngustă, iar toate traseele ce aduc aici necesită experienţă montană. Cel mai accesibil dintre ele pornește din comuna Pui, urcând din satul Hobița pe valea râului Bărbat, până la refugiul Stâna de Râu. De aici, drumeții își pot continua drumul pe jos, pe lângă Porțile închise ale Retezatului, Cascada Ciumfu spre lacul din munți.
Drumuri închise în Retezat
Din 15 noiembrie, mai multe drumuri de acces în Parcul Național Retezat au fost închise circulației mașinilor, pe durata sezonului rece.
Închiderea tronsoanelor rămâne în vigoare până la data de 31 martie 2025, anunța Consiliul Județean Hunedoara, administratorul drumurilor județene de pe teritoriul rezervației
Drumurile din sau limitrofe ale Parcul Național Retezat care sunt închise pentru sezonul de iarnă, până pe 31 martie 2025, includ: DJ 660A: Câmpul lui Neag - Cabana Câmpul lui Neag - limită judeţ Gorj, pe sectorul Cabana Câmpul lui Neag - lim. jud. Gorj, cuprins între km 0+800 - km 6+750; DJ 667: Pui - Hobiţa - Cabana Baleia, pe sectorul Hobiţa - Cabana Baleia, cuprins între km 5+545 - km 21+600; DJ 667A: DN 66 - Sălaşu de Sus - Nucșoara - Cabana Pietrele, pe sectorul Cârnic - Cabana Pietrele, cuprins între km 17+000 - km 21+700; DJ 685: Cârneşti - Cabana Gura Zlata - Baraj Retezat - Cabana Rotunda, pe sectorul Baraj Retezat - Cabana Rotunda, cuprins între km 33+290 - km 48+700.
„Începând cu altitudini de peste 1.200 metri, putem să avem strat de zăpadă, ceață, vânt puternic, temperaturi negative și in timpul zilei. Solicitați informații la Salvamont cu privire la starea traseului pe care doriți sa îl parcurgeți. Nu uitați, echipele Salvamont, prietenii dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților, sunt singurele structuri abilitate legal să desfășoare activități de salvare montană a persoanelor accidentate pe munte”, informează Salvamont România.