Piețele globale au fost „zguduite” de atacul Ucrainei asupra Rusiei. De ce se tem analiștii

0
Publicat:

Piețele globale de acțiuni au scăzut, iar prețurile obligațiunilor au crescut după ce au Ucraina a lansat pentru prima dată o rachetă americană cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, iar Vladimir Putin ar fi aprobat modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei.

Atacul lansat de Ucraina a afectat bursele globale FOTO Arhivă
Atacul lansat de Ucraina a afectat bursele globale FOTO Arhivă

Investitorii au căutat refugii sigure, precum dolarul american, yenul japonez și francul elvețian, marți, după ce publicația RBC-Ucraina a relatat că Kievul a efectuat primul atac pe teritoriul Rusiei folosind rachete furnizate de Occident, potrivit The Guardian.

Moscova a declarat ulterior că Ucraina a lansat șase rachete ATACMS fabricate în SUA asupra regiunii Briansk, după ce Joe Biden a decis weekendul trecut să relaxeze restricțiile privind utilizarea acestora. Oficialii americani și ucraineni de rang înalt au confirmat că rachete ATACMS fabricate în SUA au fost trase pe teritoriul Rusiei.

Mai devreme în aceeași zi, Putin a semnat un decret prin care a redus pragul pentru utilizarea armelor nucleare. Doctrina revizuită declară că un atac convențional asupra Rusiei de către orice națiune sprijinită de o putere nucleară va fi considerat un atac comun.

De ce se tem specialiștii

Temerile că războiul din Ucraina, care a depășit deja 1.000 de zile, ar putea escalada au afectat piețele bursiere din Europa. Indicele Stoxx 600 a scăzut cu peste 1%, atingând cel mai scăzut nivel din august.

Indicele FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu 0,5% în tranzacțiile de după-amiază, apropiindu-se de minimul pe trei luni atins săptămâna trecută, la 8.070 de puncte.

Bursa din New York a deschis în scădere, indicele Dow Jones, care urmărește 30 de mari companii americane, scăzând cu 0,8%, iar indicele mai larg S&P 500 pierzând 0,4%. Indicele de frică de pe Wall Street, CBOE Volatility Index, a crescut cu aproape 10%.

Piețele au fost „zguduite” de faptul că Ucraina a lansat rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA asupra Rusiei, afectând euro, a declarat Fawad Razaqzada, analist de piață la City Index și FOREX.com.

Razaqzada a spus: „Marea îngrijorare aici este cum va răspunde Rusia acum. Aprobarea de către președintele Vladimir Putin a unei doctrine nucleare actualizate [lărgește] condițiile în care Rusia ar putea folosi arme nucleare, inclusiv ca răspuns la un atac convențional de amploare asupra teritoriului său.

„Utilizarea armelor atomice este de neconceput, dar ne apropiem de teritorii foarte periculoase.”

Pe piețele valutare, lira sterlină a scăzut cu o treime de cent față de dolarul american, până la 1,265 dolari, în timp ce euro a pierdut 0,25% față de francul elvețian și dolar.

Temeri legate de Trump și acte de sabotaj

„Geopolitica nu contează pentru piețele financiare, până când începe să conteze”, a declarat Brad Bechtel, șef global al piețelor valutare la Jefferies. „Când echipamente americane lovesc Rusia și Rusia menționează arme nucleare, trebuie să fii atent.”

Investitorii au fost, de asemenea, tulburați de faptul că două cabluri subacvatice din Marea Baltică au fost tăiate misterios. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că se suspectează un act de sabotaj.

Există, de asemenea, semne că raliul pieței provocat de victoria electorală a lui Donald Trump în urmă cu două săptămâni s-a epuizat, ducând la scăderea prețurilor acțiunilor la sfârșitul săptămânii trecute.

Analiștii au spus că politicile președintelui ales privind tarifele comerciale și deportarea în masă a imigranților ilegali ar provoca perturbări în unele industrii și ar duce, de asemenea, la creșterea prețurilor.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite