Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
0Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.

130.000 de ucraineni s-au întors la casele lor în teritoriile Donbas ocupate de ruși în ultimul an, din cauza dificultăților cu care s-au confruntat trăind ca persoane strămutate în interiorul teritoriului controlat de Ucraina, de la începutul invaziei pe scară largă în 2022.
Toți cei repatriați fac drumul prin aeroportul Șeremetievo din Moscova pentru a efectua călătoria, a declarat consilierul primarului Mariupolului, Petr Andriuscenko, pentru Kyiv Post. Rusia a închis ultima trecere terestră a frontierei dintre regiunea Sumî din Ucraina și regiunea Kursk din Rusia când Kievul și-a lansat contraofensiva în zonă în timpul verii.
Andrușcenko a spus că a obținut datele de la oficialii ruși care supraveghează punctul de control Șeremetievo, arătând că principala cauză a întoarcerii lor sunt finanțele .
„Acest val a început anul trecut după ce guvernul Ucrainei a anulat salariul social de 2.000 Hr (48 $) pentru ucrainenii strămutați în interiorul țării. Dar principalul motiv este că nu au unde să locuiască”, a declarat Andriușcenko.
Salariul mediu al unui muncitor ucrainean care a fugit din Donbas în 2022 nu depășește prețul unei chirii lunare pentru un apartament în cea mai mare parte a Ucrainei, a adăugat el. De asemenea, acest lucru face ca cel mai popular program de credit ipotecar din Ucraina, yeOselya, să rămână inaccesibil pentru persoanele strămutate intern, a adăugat el. Ucrainenii strămutați în interiorul țării reprezintă doar 2% din cei 13 000 de care au făcut stfel de împrumuturi.
„[Programul] se potrivește refugiaților din Kiev, Bucea, Hostomel, dar oamenii din Mariupol, Berdiansk, Volnovaha, Tokmak și Melitopol nu și-l pot permite.”
Orașele precum Kiev au mai multe locuri de muncă, motiv pentru care refugiații tind să rămână mai des. Alte regiuni nu împărtășesc aceleași perspective pozitive, potrivit lui Andrușcenko. Mai mulți oameni se întorc din vestul Ucrainei, dar mai puțini din Dnipro.
În unele regiuni, există puțini refugiați deoarece regiunile sunt „neprietenoase pentru persoanele strămutate în interiorul țării” - ceea ce înseamnă că acestea nu își pot găsi un loc de muncă, prețurile locale sunt prea mari pentru a se descurca sau societatea locală pare „închisă”.
De ce aleg ucrainenii Șeremetievo
După ce Rusia a închis punctul de trecere Kursk, împreună cu punctele sale terestre de intrare în Letonia, aeroportul a devenit singura modalitate oficială de intrare în țară pentru ucraineni. Ruta presupune călătoria de la Kiev la Varșovia cu autobuzul, apoi la Minsk și, în final, la Moscova cu avionul.
La sosire, ucrainenii trebuie supuși „filtrării”. Polițiștii de frontieră ruși îi interoghează cu privire la loialitatea sau afilierea lor față de Ucraina. Aceștia le verifică documentele și le răsfoiesc telefoanele pentru a căuta contacte, fotografii, mesaje sau orice altă înregistrare care ar putea dezvălui o poziție pro-Kiev care i-ar face imposibil de întors în Donbasul ocupat de Rusia.
„Am fost ținuți pe podea într-o cameră mică timp de 27 de ore”, a declarat pentru Kyiv Post Angelina, o tânără care s-a întors recent acasă în Donețkul ocupat pentru a vinde o proprietate.
„Mi-au dat un chestionar cu întrebări absurde. De exemplu, „Cum vi se pare Operațiune Militară Specială?” – așa cum numesc rușii războiul. Dacă spui că nu susții războiul împotriva Ucrainei, ai probleme. Dacă spui că susții, s-ar putea să te lase să treci, dar vei fi în pericol, deoarece profilul tău ar putea cădea în mâinile serviciilor speciale ucrainene – ce faci atunci?”
„Este o povară morală grea”, a spus ea.
Chiar și după ce au așteptat zile fără mâncare sau puțină apă, încă nu există nicio garanție că li se va permite să intre pe teritoriul controlat de Rusia.
Statisticile alunecoase
Echipa lui Andriușcenko a verificat datele pe care le-a primit de la oficialii ruși cu informatorii „care au sediul în Mariupol”, a spus el pentru Kyiv Post. Ei cred că alte câteva mii de oameni au încercat să se întoarcă acasă, dar au fost împinși înapoi la graniță.
„În afară de cei 120.000-130.000 de oameni care au intrat în teritoriul ocupat, aproximativ 200.000 au fost refuzați să intre”, a spus consilierul consiliului orașului Mariupol. „Alte 50.000-70.000 de persoane nu au primit autorizație să intre în Rusia prin punctul de trecere a frontierei de la Minsk”.
Estimarea de 130.000 a fost dată în august de parlamentarul Maksim Tkacenko. Tkacenko face parte din partidul Slujitorul Poporului al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și conduce un grup parlamentar care reprezintă drepturile ucrainenilor strămutați în interior. Un reprezentant al guvernului local din Est a declarat pentru Kyiv Post că cifra ar putea ajunge până la 300.000, dar Andrișcenko nu crede aceste cifre.
Rușii au oferit statistici mai mici. Oksana Mișcenko, reprezentantul de control la frontieră din Șeremetievo, a declarat posturilor de televiziune ruse că un total de 107.000 de ucraineni au sosit pe aeroportul Șeremetievo din octombrie 2023 și doar 83.000 au primit permisunea să intre.
O concluzie este clară – cel puțin 100.000 de ucraineni au ajuns înapoi pe teritoriul ocupat de ruși. Acest număr este izbitor.
„Peste 100.000 de ucraineni reprezintă deja un număr destul de mare”, a declarat pentru Kyiv Post Volodimir Vahitov, directorul Institutului de Studii Comportamentale de la Universitatea Americană din Kiev. „Cu toate acestea, acest număr reprezintă încă o gamă largă de estimări vagi exprimate de diferiți oficiali de pe ambele părți ale graniței, mai degrabă decât dovezi concrete bazate pe eșantioane sau anchete.”
Eșecul de a proteja ucrainenii strămutați în interior
Lipsa infrastructurii locale, a locurilor de cazare și a locurilor de muncă în orașele gazdă sunt, de asemenea, probleme majore pentru persoanele strămutate intern, a declarat Vahitov. Având în vedere amploarea problemei, orașele și regiunile trebuie să fie sprijinite de politici naționale, create la nivel național.
În ciuda unei reforme de descentralizare de succes în Ucraina, administrațiile locale din Ucraina încă se bazează pe administrația de la Kiev pentru a crea soluții pentru persoanele strămutate intern, a spus Vahitov. Comunitățile locale care găzduiesc un număr mare de persoane se confruntă cu provocări de extindere, deoarece nu dispun de resurse pentru a extinde rapid infrastructura locală, a adăugat directorul adjunct al Institutului AUK pentru Studii Comportamentale, Nataliia Zaika.
„Printre problemele majore cu care se confruntă se numără normele rezidențiale învechite, reglementările de pe piața muncii și nepotrivirea competențelor, precum și asigurarea unor resurse suficiente fără asistență suplimentară din partea guvernului central, ” mai spune acesta.