Cum poate TikTok să influențeze alegerile? Exemplul Franței ANALIZA

1
Publicat:

TikTok este noul teren de joacă pentru politicieni, în special pentru cei de extremă dreaptă. În Franța, partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, Adunarea Națională, care a obținut la alegerile europene și parlamentare peste 30 la sută din voturi, a profitat de popularitatea tanărului lider AN Jordan Bardella, care are 1,6 milioane de urmăritori, pentru a-și consolida reputația în rândul tinerilor, potrivit lui Romain Fargier, cercetător la CEPEL din cadrul Universității Montpellier.

 Jordan Bardella, liderul extremei drepte din Franța/ FOTO:EPA/EFE
Jordan Bardella, liderul extremei drepte din Franța/ FOTO:EPA/EFE

Bardella, cu numeroasele sale videoclipuri de campanie, poante televizate și fragmente de discurs atent alese, a devenit a treia cea mai urmărită personalitate politică franceză pe TikTok, după Emmanuel Macron (4,5 milioane de abonați) și Jean-Luc Mélenchon (2,4 milioane). În timpul campaniei electorale pentru alegerile europene, candidatul Adunării Naționale, Jordan Bardella, cu ajutorul unei agenții de comunicare consacrate (E politics), a fost cel care a navigat s-a folosit cel mai bine de Tik Tok. Cu afișaje sexy, cool, care se inspirau din toate codurile „culturii fanilor”, rămânând în același timp departe de considerentele politice.

Nu există studii care să dovedească o corelație directă între succesul pe rețelele sociale și rezultatele electorale”, spune Fargier. Cu toate acestea, el recunoaște că politizarea conținutului de pe TikTok a influențat agenda mediatică și mediatico-politică, Bardella construindu-și o reputație în rândul celor care au votat pentru prima oară.

Partidele de extremă dreapta primesc cele mai multe aprecieri (like-uri)

Mesajele concise ale TikTok pot simplifica excesiv problemele politice, vizând un public care poate fi mai puțin informat, subliniază Refka Payssan, expert în tehnologia informației. Fargier remarcă, de asemenea, utilizarea sarcasmului, a ironiei și a meme-lor (text, imagine sau videoclip care a devenit viral) de către extrema dreaptă, creând comunicări stereotipate bazate pe emoții.

Această strategie este inspirată de extrema dreaptă americană, inclusiv de alt-right (ideologia politică a extremei drepte americane), care a produs conținut pro-Trump și „meme-uri” precum Pepe the Frog”, observă Fargier. Ulterior, TikTok a fost adoptat pe scară largă de partidele europene de extremă-dreapta, care postează cel mai mult conținut și primesc cele mai multe like-uri per videoclip, potrivit unui studiu realizat de Politico.

În Germania, Maximilian Krah de la AfD folosește TikTok pentru a-și transmite mesajele, bazându-se pe codurile „meme-lor”, explică Dr. Katja Muñoz, specialist în rețele sociale și politică. Tinerii alegători se identifică cu această retorică, considerând-o cool și amuzantă, ceea ce ajunge să le influențeze opinia.

TikTok, un cerc vicios pentru tineri?

Utilizatorii TikTok sunt confruntați cu un algoritm care creează bule ideologice, avertizează Fargier. „Dacă primești zilnic notificări despre Bardella, ajungi să intri într-un cerc vicios”, adaugă Refka Payssan, algoritmul consolidând o viziune deformată asupra realității.

Véronique Reille-Soult, președinte al Backbone Consulting, spune că fenomenul merge dincolo de o simplă campanie de succes pe TikTok. Rețeaua și algoritmul său afișează informații care pot distorsiona percepția realității, creând un climat de tensiune în rândul unor tineri.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite