Video Tunelurile de pe Autostrada vestului, în șantier. DRDP Timișoara: „Cele două structuri vor fi unice în România”
1Portalurile viitoarelor tuneluri de peste doi kilometri de pe Autostrada Lugoj - Deva au intrat în șantier. Cele două structuri vor reprezenta o premieră în ce privește modul de construcție, informează specialiștii.

Au început lucrările la portalurile de acces și ieșire ale tunelurilor de pe sectorul Margina - Holdea al autostrăzii A1 Lugoj - Deva.
„Cele două structuri vor fi unice în România, prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 metri/sens)”, informează Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, care a publicat imagini de pe șantier pe pagina de Facebook a DRDP Timișoara.
Specialiștii în geologie vor fi mereu pe șantier pentru a clasifica natura terenului și indicarea tehnologiei de execuție, informează instituția.














„Când va începe efectiv forarea tunelului 1, se va lucra pe o lungime de 75 de centimetri sau maxim un metru. Lucrările se vor executa la adăpostul unor "umbrele de țevi" înclinate, cu o lungime de 15 metri și o suprapunere de 4 metri. La fiecare 75 centimetri de forare, se montează plase, se introduc ancore și se injectează, sub presiune, beton special, cu ajutorul mașinilor de torcret”, a informat DRDP Timișoara (video).
În vara anului 2024, Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construcție și pentru secțiunea unde vor fi construite două tuneluri de peste doi kilometri, un pasaj și un viaduct. Construcțiile au fost considerate de proiectanți eficiente atât în configurația traseului autostrăzii, dar și pentru a reduce impactul asupra mediului pe care îl va avea autostrada, care va traversa un sit Natura 2000.
Tronsonul cu tuneluri, singurul nefinalizat din Autostrada Vestului
Autostrada Lugoj - Deva are 100 de kilometri traversează județele Timiș și Hunedoara, din vestul României, având traseul parțial pe valea Mureșului până la Dobra, apoi se îndreaptă spre Câmpia de vest, pe la poalele Munților Poiana Ruscă. Până la sfârșitul anului 2019 au fost dați în folosință circa 90 de kilometri din autostradă (video - Adevărul).
Lucrările la sectorul numit și Autostrada cu tuneluri, cu o lungime de 9,13 kilometri, au fost oprite din 2017. Licitația a fost reluată de CNAIR, iar în 2022 contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la tronsonul Margina-Holdea, inclusiv a tunelurilor, a fost atribuit unei asocieri conduse de Spedition UMB, pentru suma de peste 1,8 miliarde de lei, fără TVA, bani alocați de statul român prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Lucrările la acest tronson ar trebui realizate până la finalul anului 2026, potrivit estimărilor inițiale, însă dată fiind întârzierea cu care au început, termenul ar putea fi prelungit până în 2027.