Cum a schimbat războiul percepția lumii asupra Ucrainei: Cinci lecții importante

0
Publicat:

„Imaginea” Ucrainei pe scena mondială se schimbă, iar o serie de mituri create de propaganda rusă sunt distruse.

Ucrainenii au plătit cu sange schimbarea imaginii țării în lume/ FOTO: shutterstock
Ucrainenii au plătit cu sange schimbarea imaginii țării în lume/ FOTO: shutterstock

Războiul la scară largă împotriva Ucrainei, declanșat de Rusia în urmă cu aproape trei ani, este recunoscut pe bună dreptate drept una dintre cele mai mari crime ale secolului XXI. Până în prezent, a fost acordată puțină atenție impactului acestui război asupra imaginii internaționale a Ucrainei. Cu toate acestea, pe fondul traumei și ororii invaziei rusești, există din ce în ce mai multe semne că atenția mediatică fără precedent acordată Ucrainei începând cu 2022 contribuie treptat la transformarea percepției mondiale asupra acestei țări. Ca urmare, Ucraina iese în sfârșit dintr-o lungă perioadă de obscuritate internațională care i-a împiedicat progresul timp de secole, scrie Atlantic Council.

Ignoranța internațională față de Ucraina a fost o caracteristică cu mult înainte ca țara să își recâștige independența în 1991. De la prăbușirea Uniunii Sovietice, s-au făcut puține lucruri pentru a depăși această lipsă de conștientizare externă sau pentru a consolida „marca națională” a Ucrainei pe scena mondială. Această lipsă de atenție față de Ucraina a creat un teren propice pentru campania de dezinformare a Rusiei, deoarece publicul străin a fost adesea dispus să creadă tot felul de minciuni despre o țară cu care nu era familiarizat. Datorită atenției mediatice acordate recent Ucrainei, propagandiștii Kremlinului au constatat că denaturările lor nu mai sunt atât de ușor acceptate.

Acest proces este în curs de desfășurare, dar este deja posibil să se identifice o serie de fapte importante despre Ucraina care s-au înrădăcinat în conștiința internațională de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Ucraina nu este Rusia

Faptul că Ucraina nu este Rusia poate părea ofensator de evident din perspectiva ucraineană, dar a fost de fapt o problemă fundamentală de imagine cu care s-a confruntat țara în 2022. Într-adevăr, nu este o coincidență faptul că, în ajunul invaziei pe scară largă, dictatorul rus Vladimir Putin a publicat un eseu în care nega legitimitatea unui stat ucrainean separat pe motiv că ucrainenii ar fi „un singur popor” cu rușii.

Putin nu a inventat această narațiune de negare a existenței unei Ucraine independente. Predecesorii săi au insistat că Ucraina a fost parte integrantă a Rusiei cel puțin din secolul al XVIII-lea și au manipulat fără milă faptele istorice pentru a-și susține „argumentele”. De-a lungul epocii țariste și sovietice, oricine încerca să contrazică această poveste sau să sublinieze lupta îndelungată a Ucrainei pentru independență era considerat un „eretic” periculos, supus celor mai dure pedepse.

Timp de generații, Federația Rusă a reușit să își impună propaganda imperială în fața publicului internațional, prezentând în mod înșelător Ucraina drept „parte integrantă a teritoriilor istorice ale Rusiei”.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, atunci când o Ucraină independentă a apărut pe hartă în 1991, multora le-a fost greu să o deosebească de Federația Rusă. Acest lucru a creat o mare confuzie și, într-o anumită măsură, a alimentat încercările ulterioare ale Rusiei de a-și reafirma puterea asupra Ucrainei.

Invazia la scară largă a schimbat această situație. Din februarie 2022, percepția internațională asupra relațiilor dintre Rusia și Ucraina a fost radical transformată, lumea fiind martoră la brutalitatea războiului rusesc și la determinarea apărării naționale ucrainene. Războiul lui Putin a spulberat mitul rușilor și ucrainenilor ca „un singur popor”. Acum, când invazia la scară largă se apropie de împlinirea a trei ani, se poate spune că oricine continuă să insiste asupra indivizibilității Rusiei și Ucrainei fie acționează cu rea credință, fie este atât de ignorant încât opinia sa nu poate fi luată în considerare.

Ucraina este o țară mare

Profilul internațional scăzut al Ucrainei înainte de război i-a determinat pe mulți să o perceapă ca pe un stat obscur și lipsit de importanță, a cărui soartă conta prea puțin pentru lume. Între timp, au realizat că Ucraina este, de fapt, cea mai mare țară din Europa.

Acest lucru s-a schimbat acum - în ultimii trei ani, o hartă a Ucrainei a apărut constant în presa internațională și chiar și observatorii ocazionali s-au familiarizat cu conturul țării și nu pot să nu observe cât de mare pare în comparație cu vecinii săi europeni.

Acoperirea mediatică a evenimentelor de pe câmpul de luptă a evidențiat, de asemenea, dimensiunea Ucrainei. În ciuda rapoartelor periodice cu privire la ofensive și progrese majore, imaginea de ansamblu a liniei frontului nu s-a schimbat prea mult din primul an de război, subliniind amploarea teritoriului Ucrainei.

Deși Ucraina poate părea încă mică în comparație cu Rusia, este o țară imensă după standardele europene. Creșterea gradului de conștientizare a acestui fapt contribuie la formarea percepției asupra importanței geopolitice a Ucrainei.

Ucraina hrănește lumea

Până în 2022, Ucraina era probabil mai bine cunoscută de multe persoane din lume ca fiind locul dezastrului de la Ceornobîl. Asocierea cu cel mai grav accident nuclear din lume a fost deosebit de nefericită, deoarece Ucraina nu este un deșert radioactiv. De fapt, țara pretinde a fi grânarul Europei. Legendarul sol negru al Ucrainei este unul dintre cele mai fertile terenuri din lume, făcând din cea mai mare parte a țării o grădină uriașă a abundenței agricole.

Din 2022, invazia rusă a contribuit la informarea publicului internațional cu privire la rolul crucial al Ucrainei în securitatea alimentară mondială. Mediatizarea pe scară largă a blocadei Rusiei la Marea Neagră a evidențiat importanța exporturilor agricole ale Ucrainei, ale căror perturbări cauzate de intervenția Moscovei au condus la riscuri de foamete în Africa și la creșteri ale prețurilor alimentelor de bază în Occident. Conștientizarea statutului Ucrainei de superputere agricolă a subminat eforturile Kremlinului de a prezenta invazia ca fiind o chestiune pur locală și a mobilizat opoziția internațională față de război.

Ucraina este un centru de inovare

Timp de decenii, percepția internațională asupra Ucrainei a fost afectată de clișee care prezentau țara ca fiind o „țară înapoiată”, coruptă fără speranță, aflată la „periferia Europei de Est îmbibată cu vodcă”. Aceste caricaturi extrem de puțin măgulitoare au fost întotdeauna înșelătoare.

Acum sunt iremediabil depășite. Din 2022, Ucraina a demonstrat că este o națiune care produce înaltă tehnologie. Capacitatea Ucrainei de a-și dezvolta, desfășura și moderniza propriile sisteme de armament aproape zilnic a contribuit în mare măsură la demitizarea vechilor stereotipuri negative și la stabilirea reputației țării ca centru de inovare de vârf.

Întreprinderile ucrainene din domeniul apărării sunt responsabile pentru o serie de soluții deosebit de inovatoare pentru câmpul de luptă, care au atras atenția giganților mondiali din domeniul apărării și au ajutat Ucraina să egaleze terenul de joc în fața unui inamic mult mai mare și mai bogat. De exemplu, dronele navale revoluționare ale Ucrainei au schimbat cursul bătăliei din Marea Neagră și au forțat flota rusă să se retragă din Crimeea, iar dronele cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei lovesc în mod regulat ținte aflate în interiorul teritoriului rus. Prin urmare, „Fabricat în Ucraina” este acum recunoscut ca o marcă de calitate în sectorul securității internaționale. Această transformare a imaginii atrage deja investitori internaționali și va influența dezvoltarea economică a Ucrainei în deceniile următoare, deoarece industria de apărare a țării și sectorul tehnologic mai larg vor fi la mare căutare.

Unitatea Ucrainei

Invazia la scară largă a subminat serios eforturile de lungă durată ale Rusiei de a prezenta Ucraina ca un stat iremediabil divizat în funcție de criterii geografice și ideologice. Narațiunea unei Ucraine divizate a fost un element de bază al propagandei Kremlinului încă din perioada sovietică și a fost esențială pentru campania de dezinformare care a însoțit agresiunea crescândă a Rusiei din ultimele două decenii. Timp de mulți ani, această poveste a rămas convingătoare pentru publicul internațional, dar a fost dezmințită în mod decisiv de răspunsul unit al Ucrainei la invazia Rusiei.

Ucrainenii din întreaga țară s-au unit în mod covârșitor în rezistența lor față de invadatorii ruși, iar locuitorii orașelor presupus „pro-rusești” s-au dovedit la fel de hotărâți să se apere și să își apere casele. Desigur, aceasta nu înseamnă că diversitatea regională nu mai este o caracteristică a Ucrainei moderne. Dimpotrivă, Ucraina rămâne la fel de supusă diferențelor regionale ca orice alt stat european mare. Cu toate acestea, invazia rusă a spulberat mitul unei Ucraine permanent divizate și a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă că marea majoritate a ucrainenilor se opun ideii de „reunificare” cu Rusia.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a arătat cât de importantă este propaganda în conceptul de război hibrid. Cu prețul propriilor suferințe și încercări, ucrainenii au experimentat eficiența otrăvii informaționale create de serviciile speciale ruse și de mass-media. Știrile false lansate din Rusia au distorsionat imaginea Ucrainei și esența luptei împotriva invaziei ruse, notează Atlantic Council.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite