Marcel Ciolacu a prezentat programul de guvernare în Parlament: „Investițiile în educație vor fi de 6 miliarde de euro”
11Marcel Ciolacu a prezentat astăzi programul de guvernare în Parlament, punând un accent deosebit pe investițiile în educație, care vor ajunge la 6 miliarde de euro în următorii patru ani.

Premierul Marcel Ciolacu a venit astăzi în fața Parlamentului României cu un mesaj clar și direct referitor la planurile de guvernare pentru următorii patru ani. „Vin astăzi în fața dumneavoastră cu un program de guvernare pentru următorii patru ani, un program care să răspundă provocărilor economice și sociale pe care le avem în față. România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcțional. Acesta este un lucru așteptat și un semnal puternic pentru investitori, pentru partenerii externi și pentru economia românească”, a declarat Ciolacu. Premierul a adăugat că această stabilitate va avea un impact imediat asupra Bursei de Valori de la București și asupra economiei, atrăgând astfel investiții.
Stabilitate și organizarea alegerilor prezidențiale
Un alt punct esențial din declarațiile premierului a fost organizarea alegerilor prezidențiale, pe care Ciolacu l-a considerat un obiectiv major al guvernului său. „Al doilea obiectiv major al acestui cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale, în siguranță deplină și transparență totală. Românii trebuie să-și aleagă președintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afacerea țării de dușmani ai României. De aceea, alături de colegii mei din guvern, mă voi asigura că alegerile prezidențiale vor fi echitabile pentru toți competitorii și că voința românilor și nu algoritmii rețelelor sociale vor decide președintele României”, a explicat premierul.
România, între libertate și democrație
Ciolacu a reafirmat în Parlament că România este un stat pro-european și pro-democratic, subliniind că România nu își dorește să se întoarcă la dictatură. „Eu nu cred că în această sală există politicieni pro-europeni și politicieni anti-europeni. La 35 de ani de la Revoluție, în care românii și-au pierdut viața pentru libertate și democrație, mi-e greu să cred că cineva își dorește să ne întoarcem la dictatură. În acești 35 de ani România s-a schimbat radical, la fel și viața românilor. Suntem membri NATO, suntem membri ai Uniunii Europene și recent am moderat complet la spațiul Schengen. Iar nimeni nu vrea să piardă tot ce am dobândit până acum. Știu sigur că toți suntem reprezentanți ai românilor care ne-au legitimat prin votul lor să luptăm pentru România”, a afirmat Ciolacu.
Despre nemulțumirile economice și inegalitățile din România
Premierul a discutat și despre nemulțumirile economice ale românilor, afirmând că nu acestea sunt cauzate de sărăcie, ci de inegalități. „Eu am înțeles însă votul de protest al românilor. Nu cred că este un vot generat de sărăcie, așa cum s-a spus, și am văzut reputați analiști care au pus degetul pe rană. România nu este o țară săracă. Problema nu este una de inegalitate și inechitate. Într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică și socială, cu o clasă de mijloc care crește constant, există o categorie minoritară, dar cu putere economică și prestigiu social, și o categorie majoritară, cu putere economică cel puțin similară, dar lipsită complet de prestigiu social”, a explicat premierul.
Ciolacu a admis că această realitate a fost o problemă care a scăpat atenției multora, inclusiv a sa. „Aceasta este realitatea care ne-a scăpat tuturor, și sunt primul care își cere iertare românilor pentru asta. Nu poți clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă și recunoaștere socială. De aceea, pe termen mediu, prioritatea acestui guvern este să refacă structura economică și socială a comunității și să pună la baza acestui proces respect pentru munca fiecăruia și mai ales pentru modul în care este cheltuit banul public. Cetățeanul a servit mult prea mult timp statul, este timpul ca și statul să-și facă corect treaba față de cetățean”, a spus Ciolacu.
Reforma sistemului public și pensiile speciale
În continuare, premierul a menționat intențiile guvernului în privința reformei sistemului public. „Nu poți sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale. Da, nu am niciun drept ca persoană publică să comentez o decizie a Curții Constituționale, dar o asemenea decizie produce tocmai frustrare și inechitate față de restul cetățenilor. De aceea, acest guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici și medii, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva”, a spus Ciolacu.
El a continuat cu o propunere referitoare la legea salarizării. „Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Aici, lucrurile trebuie separate foarte clar. Sporul și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns din păcate acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat”, a detaliat Ciolacu.
Funcționarul public și selecția angajaților în sectorul public
Premierul a atins și subiectul reformării funcției publice, afirmând că „funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară, indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze și cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajații la stat. După 35 de ani de la Revoluție, percepția publică este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă la un ministru, la un primar sau la un șef de instituție, fix ca în comunism. Trebuie să stopăm această situație și vă propun să facem asta prin a renunța să facem angajări la nivelul fiecărei instituții și să organizăm o selecție națională, pe modelul examenelor naționale, în funcție de specific și repartizarea în funcție de notă”, a explicat premierul.
Investiții pentru România și sprijinirea mediului de afaceri
Referitor la investițiile publice și susținerea mediului de afaceri, Ciolacu a menționat că guvernul nu va adopta măsuri de austeritate, ci va susține mediul de afaceri prin programe masive de sprijin. „Vom continua să susținem mediul de afaceri prin programe masive de sprijin, dar ne dorim ca fiecare euro pe care îl oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă. Românii ne cer să avem grijă de banul public și exact asta vrem să facem. Asta înseamnă că facilitățile fiscale vor fi extrem de cinstite, axate strict pe domeniile economice strategice și acolo unde importăm cel mai mult”, a spus Ciolacu.
Premierul a detaliat planurile guvernului pentru investiții în infrastructură, sănătate și educație, subliniind că va continua investițiile în spitale, școli, drumuri și irigații. „Vom investi 120 de miliarde de lei anual și vom finaliza 200 de km de drumuri rapide pe an. Vom continua construcția celor trei spitale regionale, a celor 10 noi spitale și modernizarea a 17 unități sanitare existente”, a spus Ciolacu, subliniind că educația va beneficia de 6 miliarde de euro în următorii patru ani, pentru construirea de școli și implementarea programului de masă caldă în școli.
Provocările economice și politica fiscală
În fața unor provocări economice interne și externe, Ciolacu a avertizat că România va întâmpina dificultăți în 2025, dar guvernul va lua măsuri pentru a sprijini economia. „România nu poate oferi servicii publice ca în Vest, cu venituri la buget la jumătate față de acelea ale altor state europene. Trebuie să susținem mediul de afaceri cu facilități fiscale, nu să ne limităm doar la măsuri de austeritate”, a concluzionat premierul.
Apărarea identității naționale și angajamentele internaționale
Într-o altă parte a declarațiilor sale, Ciolacu a subliniat importanța protejării identității naționale și a valorilor românești. „Vă mărturisesc că eu unul am stat și m-am gândit mult la votul dat de români la ultimele alegeri și vă spun că au dreptate. Trebuie să ne apărăm cu mai multă forță identitatea, valorile și interesele noastre naționale”, a spus Ciolacu, amintind că o măsură concretă în acest sens a fost adoptarea Ordonanței care blochează preluarea forțată a companiilor din România de către firme străine.
El a menționat și progresele internaționale ale României, precum aderarea la Schengen și ridicarea vizelor pentru Statele Unite, subliniind faptul că România este acum o națiune respectată în Europa și în lume. „România se va dezvolta în pace și liniște. Aceasta este garanția mea și a Guvernului României. Vom susține Statele Unite în toate demersurile lor pentru oprirea războiului din Ucraina și pentru restabilirea păcii în Europa”, a spus premierul.
Ciolacu a încheiat prin reafirmarea angajamentului guvernului său de a construi o Românie mai puternică, de a investii în infrastructură și servicii publice, și de a sprijini dezvoltarea economică sustenabilă a țării.