Premierul Sanchez, acuzații la adresa lui Elon Musk: „Internaţionala reacţionară, condusă de cel mai bogat om de pe planetă”

0
Publicat:

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, îl acuză pe miliardarul Elon Musk că „atacă în mod deschis (instituţiile)” și avertizează asupra unei revitalizări a fascismului, la 50 de ani de la moartea dictatorului Spaniei, Francisco Franco, scrie News.ro.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

„Internaţionala reacţionară, aşa cum a spus preşedintele (francez) Macron în urmă cu câteva zile, (...) condusă de cel mai bogat om de pe planetă, atacă deschis instituţiile noastre, incită la ură şi cheamă deschis la sprijin pentru moştenitorii nazismului în Germania la următoarele alegeri”, a denunţat liderul socialist, fără a-l menţiona pe miliardar pe nume.

Emmanuel Macron a declarat luni, 6 ianuarie, că Elon Musk susține această „internațională reacționară”, fără a-i menționa numele.

Acum 10 ani, dacă ni s-ar fi spus că proprietarul unei mari reţele de socializare din lume avea să susţină o nouă internaţională reacţionară şi că avea să intervină în mod direct în alegeri, inclusiv în Germania, cine şi-ar fi imaginat aşa ceva?”, a afirmat președintele francez.

Sánchez consideră că aceasta este „o provocare care ar trebui să-i mobilizeze pe toţi cei (...) care cred în democraţie”. Premierul a ținut miercuri un discurs, care marchează 50 de ani de la moartea dictatorului Franco, la Muzeul Reina Sofía din Madrid, unde se află celebrul tablou „Guernica” al lui Pablo Picasso

De asemenea, acesta a cerut combaterea știrilor false, considerându-le „dușmanul democrației”

Partidul Popular (PP), principalul partid al opoziţiei de dreapta, a boicotat evenimentul de miecruri, considerându-l drept un caz de oportunism politic, menit doar să distragă atenţia opiniei publice de la problemele premierului spaniol.

Nici regele Felipe al VI-lea nu a fost prezent, invocând motive de program, potrivit guvernului.

Nu trebuie să fii de o anumită ideologie, nici de stânga, nici de centru, nici de dreapta, pentru a privi cu tristeţe, cu imensă tristeţe, dar şi cu teroare, anii întunecaţi ai franchismului şi să te temi că acest regres se va repeta”, a declarat Sánchez ca răspuns la criticile Partidului Popular, moştenitorul unui partid (Alianţa Populară) fondat în 1976 de un fost ministru franchist.

Premierul a venit cu ideea de a marca moartea dictatorului pentru a arăta evoluția Spaniei de când regimul franchist a căzut, în 1975.

Până acum, moartea lui Franco era comemorată doar de susţinătorii săi în timpul slujbelor de la impunătorul său mausoleu, aflat la aproximativ cincizeci de kilometri de Madrid, unde rămăşiţele sale au fost în sfârşit mutate în 2019, la iniţiativa lui Pedro Sánchez.

În 2022, Sánchez a promovat, de asemenea, o „lege a memoriei democratice”, care prevede în special crearea unui registru al victimelor franchismului şi înlăturarea simbolurilor dictaturii.

Dar legea nu a făcut posibilă judecarea torţionarilor încă în viaţă, care beneficiază de legea amnistiei adoptată în timpul tranziţiei către democraţie.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite